Wysłany: Pon Sty 07, 2008 10:28 pm Nowo odkryte zdjęcia kościołów na ul.Trawki
właśnie zeskanowałem zdjęcia znalezione w albumie rodzinnym. Nigdy takich nie widziałem na żadnym forum, wiec chciałem podzielić się nowo zdobytą wiedzą...
zdjęcia z 1986 roku podczas budowy dachu kościoła
zdjęcia z 1988 roku zrobione podczas rozbiórki starego kościoła
a na deser jeszcze zdjęcie ulicy Karłowicza z roku 1961(na drugim planie widać zabytkową gazową latarnie)
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 1:29 pm Re: Nowo odkryte zdjęcia kościołów na ul.Trawki
fanat napisał/a:
zdjęcia z 1988 roku zrobione podczas rozbiórki starego kościoła
Zbrodnia po prostu. Nie mogło zostać? Choćby w jakieś symbolicznej postaci jakiśfragment, ruiny czy coś (jeśli niby rzekomo nie dało się wyremontować)?
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 3:58 pm Re: Nowo odkryte zdjęcia kościołów na ul.Trawki
Bartosz B. napisał/a:
Zbrodnia po prostu. Nie mogło zostać? Choćby w jakieś symbolicznej postaci jakiśfragment, ruiny czy coś (jeśli niby rzekomo nie dało się wyremontować)?
Z ust mi to wyjąłeś. A na takiego grzmota (lub jak kto woli skocznię narciarską) to pieniądze się znalazły.
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
A ten proboszcz z końca lat osiemdziesiątych XX wieku to taki poczciwy był. Widocznie jego przełożeni zdecydowali że czas wyburzyć tą "ruderę" i postawić nową skocznię :(
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
W Gdyni Chyloni udało się zachować stary kościół (notabene pod wyzwaniem Św. Mikołaja ) poprzez wkomponowanie go w bryłę nowego. Inna sprawa że "nowe" nie grzeszy urodą, zwłaszcza wieża. Niestety znać rękę projektanta fachowca
Stary kościółek (a właściwie kaplica) p.w. Apostołów Piotra i Pawła w Jelitkowie też został wkomponowany w bryłę nowego kościoła, ale w sposób daleko bardziej zaawansowany . Efekty przebudowy są porażające.
Podobnie jest na Gdańsku-Stogach - moja dawna parafia św. Rodziny na ul. Rozłogi. Także stary kościół został w latach osiemdziesiątych XX wieku przebudowany i dobudowano nową część. Szkoda że przy okazji zdewastowano do końca poniemiecki cmentarz... buuu!
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum