Mnie osobiście o wiele bardziej podobało się Forum sprzed tych 2, 3 lat, kiedy ZDECYDOWANA WIęKSZOść poruszanych tu tematów dotyczyła Gdańska sprzed 1945 roku - i taka też idea, jak rozumiem, przyświecała Mikołajowi, gdy tworzył to Forum.
Rozumiem, że czasy się zmieniają i ilość użytkowników (również zainteresowanych głównie tą nowszą historią Miasta) znacznie wzrosła (co, niestety, nie przełożyło się na jakość dyskusji, ale o tym to nie tutaj), toteż wydzielenie tematów powojennych do osobnej szuflady wydaje mi się pomysłem jak najbardziej sensownym. Tym, którzy tego nie chcą, nie zrobi to szczególnej różnicy (rozumiem, że mają oni własny system przeglądania Forum), całej reszcie jednak znacznie ułatwi to życie.
Mnie to różnicy nie zrobi, ale samo wydzielenie tematów to chyba za mało. W poszczególnych wątkach są posty odnoszące się do czasów przed i po 1945 roku i na tym poziomie może być trudość w rozdzieleniu. Bez poważnej demolki chyba się tego nie da przeprowadzić...
I o to przede wszystkim chodzi.
Forum uczestniczy w życiu dzisiejszego Gdańska i jego okolic, wszak angażuje się w obronę choćby Doliny Radości czy piwnic, kibicuje renowacjom. A tego nie można robić w oderwaniu od historii tej choćby 1945-46 roku.
Każdy czas odciska piętno na tym , co nas otacza.
Historia zabytku zaczyna się w np.17 wieku ale trwa do dziś.
Potrzebny "złoty środek" czyli jak tu już padło <<PROPORCJE >>
Ale Falowce czy gierkowskie plany komunikacyjne nie zaczynają się np. w XIX wieku.
Czy coś ewidentnie powojennego musi być w jednym kotle z Wacławem II z XIV wieku?
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Można wydzielić Dawny Gdańsk i resztę (a jak rozdzielić te prawie sto tysięcy postów?), tylko że to nie wpłynie na poprawę proporcji na korzyść tego pierwszego. PROPORCJĘ układają przecież użytkownicy, wypada więc zaufać ich wyczuciu i zdrowemu rozsądkowi
Proporcji nie da się zagwarantować ustawowo lub jedynie licząc na wyczucie użytkowników. Gdyby tak było - to nie było by obecnego "problemu".
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Ale Falowce czy gierkowskie plany komunikacyjne nie zaczynają się np. w XIX wieku.
No i co z tego?
Ale odnoszą się do rzeczywistości sprzed 30-40 lat. To może nie tak bardzo dawno, ale przecież nie wczoraj.
1945 rok był 62 lata temu. Początkom epoki Gierka bliżej do roku 1945 niż do czasów obecnych.
Zresztą - tak jak pisałem wcześniej - czas mija. Czy za 100 lat rok 1970 też będzie "zbyt młody", żeby o nim pisać na Dawnym Gdańsku (o ile będzie istniał?)
Poza tym pomijając wtręty interpersonalne, czy niezbyt grzeczną formę wypowiedzi, to Parker i Ponury mają rację - po co bić pianę? Przecież nie ma o czym rozmawiać.
Jeśli coś dotyczy nowszych czasów - będzie w forum ogólnym, jeśli starszych - w tematycznym.
Moderatorzy maja dbać o to, żeby nie było na odwrót. A wątki "graniczne" najlepiej zostawiać w spokoju, żeby nie potęgować bałaganu (zbyt wiele interwencji moderatorskich niestety bardziej przeszkadza niż pomaga - bo wszystko zaczyna się "krzaczyć" technicznie).
A klimat... cóż. Ja też bym wolał, żeby forum było takie jak wtedy, gdy ja się tu zarejestrowałem. Ale to se ne vrati. Wszystko się zmienia, pewnych osób już nie ma... A nawiasem mówiąc -narzekania, ze jest gorzej niż było kiedyś, to pojawiają się tu od kiedy pamiętam. Widać zwolennicy dawnego Gdańska mają to w genach
A nawiasem mówiąc -narzekania, ze jest gorzej niż było kiedyś, to pojawiają się tu od kiedy pamiętam. Widać zwolennicy dawnego Gdańska mają to w genach
To się nazywa Genius Loci
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Wg mnie to rodzielenie wątków historii powojennej nie jest złym pomysłem . Mnie w sumie i ta historia interesuje ( szczególnie początki PRLu ) ale taki podział mógłby trochę uporządkować wątki.
Ale nie jest to nic na co bym szczególnie nalegał , ja i tak przeglądam forum oglądając nie przeczytane wątki i wybierając te które akurat mnie interesują.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum