Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: danziger
Sob Paź 04, 2008 8:49 am
Wojna 1939 r, źli/dobrzy Niemcy/sowieci itp.
Autor Wiadomość
crolick 

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 12:07 pm   

danziger napisał/a:
Dlatego też kontynuacja tego "offtopicu" karana będzie ostrzeżeniami.
Czy jest tu jakiś moderator?! Czy mogę prosić o wyczyszczenie tematu z tej bezsensownej dyskusji nie mającej NIC wspólnego ani z Dawnym Gdańskiem ani rzekomym bombardowaniem FSD we wrześniu 1939 roku?!

PS. Ban to jest trwałe uniemożliwienie userowi korzystanie z forum (m.in. pisanie). W tym przypadku mamy do czynienia z ostrzeżeniem... :II

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 12:09 pm   

Rozumiem, że można nie lubić Niemców, ale wychwalania sowietów pojąć nie jestem w stanie.
Co więcej nie rozumiem dlaczego wśród antyniemiecko nastawionych ludzi króluje filosowietyzm czy rusofilia.
(Nie można po prostu nie lubić jednych i drugich? :hihi: :wink: - wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać).
Tak czy inaczej - prosiłem żeby nie zablablywać wątku i ostrzegałem. Za niestosowanie się do do moich próśb wydłużam czerwoną kreseczkę.

@ Crolick - spokojnie, żarna forumowej administracji mielą czasami powoli, ale zazwyczaj skutecznie :wink:
A Sabaoth się pomylił - mały ma jeszcze staż jako mod, to i nieoblatany w nomenklaturze.

Sabciu - skocz no młody po piwo! :hihi:

crolick 

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 12:43 pm   

Dziękuję za uporządkowanie tematu :hurra: Jeszcze tylko tyciuci szczególik - skoro mamy Niemców to winniśmy mieć również Sowietów a nie sowietów :wink:

Pozdrawiam

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 12:49 pm   

Sam mam wątpliwości jak to poprawnie pisać. Ale sowieci, to w przeciwieństwie do Rosjan nie grupa narodowa, a więc nie ma chyba obowiązku pisać ich z wielkiej litery. No chyba, że chce się im oddać szacunek, ale ja bynajmniej tego robić nie zamierzam.

crolick 

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 12:54 pm   

Cytat:
Ale sowieci, to w przeciwieństwie do Rosjan nie grupa narodowa, a więc nie ma chyba obowiązku pisać ich z wielkiej litery.
A jak piszesz: Brytyjczycy czy brytyjczycy :P :

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 1:06 pm   

Albo Stanozjednoczanin. :wink:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 1:24 pm   

Wbrew temu, co się wielu osobom wydaje określenie sowiecki, sowietów, itd. nie jest żadnym określeniem pejoratywnym. W pewnym okresie słowo to zostało przetłumaczone na język polski jako "radziecki" od "rady" zamieniając Związek Sowiecki na Związek Radziecki. Formalnie Sowieci to obywatele Związku Sowieckiego. Przy okazji, jak nazywa się obywatel Związku Radzieckiego :^^

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 1:52 pm   

No własnie określenie to nie jest pejoratywne a wielu ludzi go uzywa z takim zamiarem. Smieszy mnie to lekko, poniewaz swiadczy jedynie o zrusyfikowaniu jezyka ;-) Zwiazek Sowiecki, podobnie jak Reich (czy pisany nawet Rajch) sa spolszczeniami a nie tlumaczeniami. Ten sam typ co "unfale na autobanach" i inne ;-)
Kiedys, w jezyku rosyjskim, okreslenie "człowiek radziecki" bylo pochwałą , dziś jest obelgą, wyrazem pogardy dla betonu, aparatczykowstwa (совок ,советский человек).
Tak to sie plecie wszystko...

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:10 pm   

Dla mnie określenie "sowiecki" będzie zawsze pejoratywne - na tej samej zasadzie co "hitlerowski", czy "nazistowski" i dokładnie tak samo jak "radziecki".
Ono się stało pejoratywne przez sam fakt tego, co oznacza.
I nie zgadzam się z tym, ze jest to określenie niepoprawne - co najwyżej nieco archaiczne. W momencie gdy państwo sowieckie powstało nikt w Polsce go nie nazywał radzieckim - z tego prostego powodu, że był to pospolity przymiotnik od słowa "rada", a rada mogła być też miejska, nadzorcza itd. a mówiąc sowiet mogło się mieć na myśli tylko owe "rady robotniczo-chłopskie" czy żołnierskie. W oficjalnej, polskiej nomenklaturze przedwojennej był ZSRS, a nie ZSRR.
Dlatego nie ma analogii z "Rajchem" bo to słowo nigdy w oficjalnej polszczyźnie nie funkcjonowało, a jest jedynie wyrażeniem żartobliwym bądź slangowym.
W dodatku o ile z czasem zaczęto stosować określenie radziecki, to nie wymyślono innego określenia na sowietów/Sowietów - chyba, żeby używać długiego i niepraktycznego "ludzie radzieccy".

knovak 
Wanoga

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:23 pm   

Niezły wątek się zrobił, Jaca pojechał ostro, po samym skraju bandy... :hihi:

Tak uzupełniając na zakończenie - Sowieci "wyzwalali" te ziemie trzy razy, raz doszli do Wisły, drugi raz - do Bugu, trzeci do Odry i dalej...
A przed Palmirami i Wawrem były choćby Mokrany (26.IX), gdzie mordercy nosili nie swastyki a gwiazdy. Zaś obarczanie odpowiedzialnością za wojnę tylko Hitlera i Niemców jest nieporozumieniem (albo niedoczytaniem :wink: ), bo gdyby nie pakt z Sowietami z 23 sierpnia to by wojny zapewne nie było, przynajmniej we wrześniu'39.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:29 pm   

uuu, ale mnie fajowa impra ominęła! a tak bym sobie dziś :tniemy: :ej_ty: :ban: :mrgreen:

a na poważnie - proponuję takie topiki wywalać w kosmos. szkoda tego czytać, szkoda bajtków na serwerze.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:42 pm   

No ale wtedy nie bedzie wiadomo za co owa osoba dostała ostrzeżenia.
Dla przykładu warto pozostawić.

www.staraoliwa.pl
Ostatnio zmieniony przez villaoliva Czw Wrz 06, 2007 3:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:43 pm   

seestrasse napisał/a:
a na poważnie - proponuję takie topiki wywalać w kosmos. szkoda tego czytać, szkoda bajtków na serwerze.

Jak ktoś nie chce niech nie czyta - wolna wola.
Lepiej zostawić w blabla jak inne wątki tego typu. Aż tyle miejsca to nie zeżre.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:47 pm   

potrzebujecie dowodów na czyjąś winę? :wink: po prostu osobiście mam już potąd czytania co jakiś czas tego samego blablania 8))

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:50 pm   

A ja tam to nawet lubię :hihi:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi