Dlatego też kontynuacja tego "offtopicu" karana będzie ostrzeżeniami.
Czy jest tu jakiś moderator?! Czy mogę prosić o wyczyszczenie tematu z tej bezsensownej dyskusji nie mającej NIC wspólnego ani z Dawnym Gdańskiem ani rzekomym bombardowaniem FSD we wrześniu 1939 roku?!
PS. Ban to jest trwałe uniemożliwienie userowi korzystanie z forum (m.in. pisanie). W tym przypadku mamy do czynienia z ostrzeżeniem...
Rozumiem, że można nie lubić Niemców, ale wychwalania sowietów pojąć nie jestem w stanie.
Co więcej nie rozumiem dlaczego wśród antyniemiecko nastawionych ludzi króluje filosowietyzm czy rusofilia.
(Nie można po prostu nie lubić jednych i drugich? - wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać).
Tak czy inaczej - prosiłem żeby nie zablablywać wątku i ostrzegałem. Za niestosowanie się do do moich próśb wydłużam czerwoną kreseczkę.
@ Crolick - spokojnie, żarna forumowej administracji mielą czasami powoli, ale zazwyczaj skutecznie
A Sabaoth się pomylił - mały ma jeszcze staż jako mod, to i nieoblatany w nomenklaturze.
Sam mam wątpliwości jak to poprawnie pisać. Ale sowieci, to w przeciwieństwie do Rosjan nie grupa narodowa, a więc nie ma chyba obowiązku pisać ich z wielkiej litery. No chyba, że chce się im oddać szacunek, ale ja bynajmniej tego robić nie zamierzam.
Wbrew temu, co się wielu osobom wydaje określenie sowiecki, sowietów, itd. nie jest żadnym określeniem pejoratywnym. W pewnym okresie słowo to zostało przetłumaczone na język polski jako "radziecki" od "rady" zamieniając Związek Sowiecki na Związek Radziecki. Formalnie Sowieci to obywatele Związku Sowieckiego. Przy okazji, jak nazywa się obywatel Związku Radzieckiego
No własnie określenie to nie jest pejoratywne a wielu ludzi go uzywa z takim zamiarem. Smieszy mnie to lekko, poniewaz swiadczy jedynie o zrusyfikowaniu jezyka ;-) Zwiazek Sowiecki, podobnie jak Reich (czy pisany nawet Rajch) sa spolszczeniami a nie tlumaczeniami. Ten sam typ co "unfale na autobanach" i inne ;-)
Kiedys, w jezyku rosyjskim, okreslenie "człowiek radziecki" bylo pochwałą , dziś jest obelgą, wyrazem pogardy dla betonu, aparatczykowstwa (совок ,советский человек).
Tak to sie plecie wszystko...
Dla mnie określenie "sowiecki" będzie zawsze pejoratywne - na tej samej zasadzie co "hitlerowski", czy "nazistowski" i dokładnie tak samo jak "radziecki".
Ono się stało pejoratywne przez sam fakt tego, co oznacza.
I nie zgadzam się z tym, ze jest to określenie niepoprawne - co najwyżej nieco archaiczne. W momencie gdy państwo sowieckie powstało nikt w Polsce go nie nazywał radzieckim - z tego prostego powodu, że był to pospolity przymiotnik od słowa "rada", a rada mogła być też miejska, nadzorcza itd. a mówiąc sowiet mogło się mieć na myśli tylko owe "rady robotniczo-chłopskie" czy żołnierskie. W oficjalnej, polskiej nomenklaturze przedwojennej był ZSRS, a nie ZSRR.
Dlatego nie ma analogii z "Rajchem" bo to słowo nigdy w oficjalnej polszczyźnie nie funkcjonowało, a jest jedynie wyrażeniem żartobliwym bądź slangowym.
W dodatku o ile z czasem zaczęto stosować określenie radziecki, to nie wymyślono innego określenia na sowietów/Sowietów - chyba, żeby używać długiego i niepraktycznego "ludzie radzieccy".
Niezły wątek się zrobił, Jaca pojechał ostro, po samym skraju bandy...
Tak uzupełniając na zakończenie - Sowieci "wyzwalali" te ziemie trzy razy, raz doszli do Wisły, drugi raz - do Bugu, trzeci do Odry i dalej...
A przed Palmirami i Wawrem były choćby Mokrany (26.IX), gdzie mordercy nosili nie swastyki a gwiazdy. Zaś obarczanie odpowiedzialnością za wojnę tylko Hitlera i Niemców jest nieporozumieniem (albo niedoczytaniem ), bo gdyby nie pakt z Sowietami z 23 sierpnia to by wojny zapewne nie było, przynajmniej we wrześniu'39.
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum