Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Badania statystyczne
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 11:15 am   Badania statystyczne

Czy ktoś przeprowadził albo może czy istnieje możliwość przeprowadzenia badań statystycznych wśród mieszkańców Gdańska na temat:

1. Ile osób pochodzi z rodzin gdańskich, czyli takich których gdańskie korzenie sięgają przed 1945 r.?

2. Ile osób w Gdańsku uważa się za Gdańszczan (pisanych dużą literą)?

Na Forum jest prawdopodobnie nadreprezentacja takich osób w stosunku do ogółu mieszkańców więc nie wrzucam tu ankiety :hihi:

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 4:53 pm   Re: Badania statystyczne

Sabaoth napisał/a:
Czy ktoś przeprowadził albo może czy istnieje możliwość przeprowadzenia badań statystycznych wśród mieszkańców Gdańska na temat:

1. Ile osób pochodzi z rodzin gdańskich, czyli takich których gdańskie korzenie sięgają przed 1945 r.?

2. Ile osób w Gdańsku uważa się za Gdańszczan (pisanych dużą literą)?

Na Forum jest prawdopodobnie nadreprezentacja takich osób w stosunku do ogółu mieszkańców więc nie wrzucam tu ankiety :hihi:

Odsyłam do opracowań dotyczących narodowego Spisu Powszechnego 2002.

jaca2003 

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 7:42 pm   

Post wymoderowano ze względu na prowokacyjny charakter.
Następne próby odbiegania od tematu w kierunku narodowościowo szowinistycznym będą natychmiast usuwane, a postujący je użytkownicy karani co najmniej ostrzeżeniami.
danziger

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 8:30 pm   

Kwidzin, a czy dane ze spisu są gdzieś dostępne w internecie? Interesowałoby mnie szczególnie, jaki procent osób mających przed 1939 (względnie 1945) obywatelstwo gdańskie i ich rodzin pozostało w mieście.

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 9:21 pm   

Te dane były dość szczegółowo opracowane w formie wydawnictw książkowych. Niestety nie zajmuję się tym już zawodowo więc nie mam bezpośredniego dostępu do publikacji. Proponuję poszukać na stronach Głównego Urzędu Statystycznego, ewentualnie US w Gdańsku. Można także wysłać zapytanie do informatorium GUS lub US. Gdyby ktoś był zainteresowany, z pewnością można jeszcze nabyć takie opracowania w sklepiku US. Wracając do liczb. Dane dotyczące poczucia przynależności do grupy narodowościowej lub etnicznej można odnaleźć bez problemu. Podczas spisu badano także migracje, więc wystarczy prześledzić takowe w korelacji do adekwatnej grupy wiekowej.

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 9:26 pm   

Sabaoth napisał/a:
Kwidzin, a czy dane ze spisu są gdzieś dostępne w internecie? Interesowałoby mnie szczególnie, jaki procent osób mających przed 1939 (względnie 1945) obywatelstwo gdańskie i ich rodzin pozostało w mieście.

Przepraszam że wcinam się w post nie do mnie adresowany. Proponowałbym szukać pod hasłami jak np: "struktura etniczna ludności Gdańska" lub podobnymi - kiedyś przeglądałem w ten sposób - wprawdzie danych zwartych na interesujący Cię (wówczas również mnie) temat nie znalazłem, lecz trafiłem na wiele rozproszonych w ciekawych artykułach, oraz odniesień do prac naukowych i badań. Dane ze spisu powszechnego też znajdziesz, lecz chyba nie w interesującym Cię ujęciu.Pozdrawiam.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 9:53 pm   

Jak przyjadę do Gdańska to zajrzę do Urzędu Statystycznego. Ale obawiam się, że Gdańszczan jako grupy narodowościowej nikt nie badał.

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 10:11 pm   

Sabaoth napisał/a:
obawiam się, że Gdańszczan jako grupy narodowościowej nikt nie badał.

Tak jak nie badał poczucia przynależności do jakiejkolwiek innej grupy. Interesująca nas cecha jest zmienną subiektywną, inną niż obiektywnie posiadane obywatelstwo, które się ma lub nie. Tu mieliśmy pusta rubrykę i respondent mógł dowolnie zadeklarować narodowość np. kaszubską, gdańską, śląską, tatarską, łemkowską, żydowską, góralską, karaimską, itp. Rachmistrz spisowy niczego nie sugerował, wpisywał tylko to co podał badany. Inną sprawą jest, na ile zadeklarowane poczucie przynależności do danej grupy narodowościowej czy etnicznej odzwierciedla "stan faktyczny" a na ile warunkowane jest tzw. kryzysem tożsamości.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 10:24 pm   

kwidzin napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
obawiam się, że Gdańszczan jako grupy narodowościowej nikt nie badał.

Tak jak nie badał poczucia przynależności do jakiejkolwiek innej grupy. Interesująca nas cecha jest zmienną subiektywną, inną niż obiektywnie posiadane obywatelstwo, które się ma lub nie. Tu mieliśmy pusta rubrykę i respondent mógł dowolnie zadeklarować narodowość np. kaszubską, gdańską, śląską, tatarską, łemkowską, żydowską, góralską, karaimską, itp. Rachmistrz spisowy niczego nie sugerował, wpisywał tylko to co podał badany. Inną sprawą jest, na ile zadeklarowane poczucie przynależności do danej grupy narodowościowej czy etnicznej odzwierciedla "stan faktyczny" a na ile warunkowane jest tzw. kryzysem tożsamości.

To jest jedna sprawa, dzisiejsza. A druga, to ilość osób z obywatelstwem WMG które (lub ich rodziny) nadal mieszkają w Gdańsku. Dogrzebałem się do informacji, że ok. 13,5 tys. Gdańszczan zostało pozytywnie zweryfikowanych i otrzymało po wojnie obywatelstwo polskie.

Nabyłem ostatnio taką ciekawą deklarację, czy tak wyglądała weryfikacja :^^

deklaracja.jpg
Plik ściągnięto 13114 raz(y) 71,06 KB

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 10:46 pm   

Mam w rodzinnych archiwach podobne zaświadczenie, tylko traktujące o Kaszubie jako dobrym Polaku. Jak znajdę chwilę to zeskanuję.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 11:23 pm   

kwidzin napisał/a:
Rachmistrz spisowy niczego nie sugerował, wpisywał tylko to co podał badany.

W teorii. W praktyce to różnie bywało. Słyszałem nawet o przypadkach (tyle, że dotyczących - o ile pamiętam - Śląska i Kaszub), że rachmistrze wpisywali co innego niż deklarował badany ze względu na swoje przekonania (np. rachmistrz nie uznawał istnienia narodowości kaszubskiej czy śląskiej).
Już pomijam - bo to insza inszość - że rachmistrze nie do wszystkich dotarli (jak np. do mojej rodzinki) :hihi:

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Czw Cze 07, 2007 10:27 am   

Tematu Śląska nie znam bliżej. Co do deklarowanej narodowości Kaszubskiej, istotnie w pierwszej fazie spisu odnotowano kilka przypadków takich "poprawek" jednak większość z nich została zweryfikowana w procesie kontroli danych, m. in. na podstawie zgłoszeń czy wniosków samych zainteresowanych. Generalnie jednak, zgodnie z obowiązującą metodologią, podstawowym wyróżnikiem, czy czynnikiem decydującym o przynależności do kaszubskiej grupy etnicznej jest kryterium językowe. Inną kwestią jest faktyczne poczucie przynależności do odrębnej niż polska grupy narodowościowej. Niskie wyniki w tej kategorii, wbrew opiniom krytyków rzetelności spisu, wynikały nie z przewałek czy mało profesjonalnego podejścia rachmistrzów, ale ze specyfiki udzielanych odpowiedzi. Większość Kaszubów mimo deklaracji o kaszubskim jako języku ojczystym, podawało jednocześnie przynależność do polskiej grupy językowej, uznając ten stan za kompletnie naturalny. Moim zdaniem większość zarzutów o wypaczaniu wyników spisu sformułowana została przez przedstawicieli organizacji kaszubskich, rozczarowanych faktycznym stanem samoświadomości narodowej/etnicznej Kaszubów, znacząco odbiegającym od ich woli czy wyobrażeń. Drastycznie niska liczebność deklarowanej narodowości gdańskiej, nie stanowiła wynikowej niskiej liczebności samych Danzigerów, ale była konsekwencją tożsamości z niemiecką lub polską grupą narodowościową.
NSP 2002 był w zasadzie jedynym tak masowym badaniem (także kto wie czy nie ostatnim), przeprowadzanym w Polsce po '89 roku. Jeszcze długo przed rozpoczęciem, wzbudzał wiele emocji, dając wielu często antagonistycznym grupom czy środowiskom, nadzieję na potwierdzenie swoich tez. Wiele z nich nie wytrzymało konfrontacji z rzeczywistością, stąd głośne często bezpodstawne opinie na temat jakości uzyskanych danych. W zasadzie żaden z krytyków spisu nie zdał sobie trudu by dociec w jaki sposób dane były weryfikowane i opracowywane jeszcze rok czy dwa po samym spisie. Opublikowane jedynie te, które ponad wszelką wątpliwość wykluczały zaistnienie błędu wyższego, niż przyjęty w statystyce publicznej. Z publikacji innych, które mogły zawierać nieścisłości zrezygnowano. Organizatorzy spisu mieli pełna świadomość, że rachmistrze mogą w ten czy inny sposób wpływać na wyniki. Odpowiedzią na to "zagrożenie" była rozbudowana procedura kontroli i weryfikacji danych nie tylko w GBS ale i także w US. Dlatego z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że opublikowane dane spisowe są jak najbardziej rzetelne. Innym problemem, umykającym być może procedurom kontrolnym, jest powaga z jaką sami respondenci podchodzili do spisu i deklarowali takie a nie inne odpowiedzi.

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Czw Cze 07, 2007 8:30 pm   

Sabaoth napisał/a:
...To jest jedna sprawa, dzisiejsza. A druga, to ilość osób z obywatelstwem WMG które (lub ich rodziny) nadal mieszkają w Gdańsku. Dogrzebałem się do informacji, że ok. 13,5 tys. Gdańszczan zostało pozytywnie zweryfikowanych i otrzymało po wojnie obywatelstwo polskie...

Wg danych z przeprowadzonego pod koniec 1948r.spisu - zarejestrowanych w Gdańsku było 165.494 mieszkańców, w tym 15.205 autochtonów tj 9,1% ogółu ludności. ( I.Sobczak "Procesy demograficzne w woj. gdańskim" str.239. - Gdańsk 1970r.).

Odpowiedz do tematu