Dzięki serdeczne za podpowiedzi i pomoc...
Udalo mi się juz wejśc na stronke PTG i stamtąd .... sciągłem .....(jakie piekne słowo), tak zw pewnie spędze pól nocki szukając znanych nazwisk......
Wszystkich bardziej niż ja zorientowanych w rozszyfrowywaniu skrótów i innych zapisów księgi dresowej proszę o pomoc w rozszyfrowaniu mieszkańców pewnego domu nr 5. Co oznaczają te skróty i co oznacza litera E przy nazwisku?
Będę wdzięczny za pomoc.
Czyli w moim przypadku pod piątką pani Cecylia mieszkała w mieszkaniu będącym własnością Franza mieszkającego przy dzisiejszej ul. Kościuszki. Mieszkała z (wdową?) Suzanne Albetzki? A drugim mieszkaniu (bo wtych domkach są dwa mieszkania) mieszkał Flissikowski (robotnik?).
Dobrze kombinuję?
Ja to rozumiem tak: właścicielka pani Cecylia, zamieszkała w Tarnopolu, przekazała w użytkowanie mieszkanie/dom Franzowi z Ringstrasse, ten zaś odnajał je wymienionym: wdowie Albetzki i robotnikowi Flissikowskiemu.
Dodam tylko - verw=verwaltung (zarzadzanie) lub verwalter (zarzadca,administrator).Dokladnie tak jak kwidzin napisal:-)
PS.Ja tez tam grzebie i utonelam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum