Dokładnie ile było to nie wiem.
Ale wiem, że było co najmniej:
niemieckie: Teutonia, Markomannia, Germania (te 3 od 1933 tworzyły Kameradschaft Westpreussen), Fraternitas Dorpatensis, Danziger Studentenschaft (od 1919 r. Deutsche Studentenschaft),
polskie: Helania, Rosevia i Gedania, Związek Akademików Gdańskich "Wisła"
Trochę na ten temat jest tu.
Ja nie bardzo kumam różnice między tymi Burschenschaften, Studentenschaften etc.
Z kolei Cimbria i Hansea to bractwa gimnastyczne - Akademischen Turnverbindung Cimbria i Turnerschaft Hansea...
Znalazłem jeszcze Danziger Burschenschaft Alemannia zu Aachen - nie wiem, czy ma coś wspólnego z Gdańskiem prócz nazwy
No przecie dzialają na prawie dot. Stowarzyszeń....znaczy- zarejestrowane w sądzie Stowarzyszenia(zrzeszenia,towarzystwa zwiazki itd)-jak Spólki.Rejestr dostępny w necie!Ogólnie brawo dla inicjatorów wspólnych Neptunaliów 2006 w Trójmieście-tak trzymać!
Hmmm...Juvenalia krakowskie to możebnie set-letnie,ale nasze...coś mi tam się kojarzy,że ludzie z Zaka wymyślili i uruchomili impresse-razem z DKF z Rudego Kota?Na poczatku lat 60-tych.I to głównie ludzie z PG,z ZSP.
W latach 70-tych to już była szalona,poteżna 3 dniowa impreza-przebierana,jak karnawał w Rio...I komunikacja bezplatnie dla studentów!Całe miasto tym żylo!
Toc nie bylo jeszcze Jarmarku Dominikańskiego,wiec majowe szaleństwa studenckie to bylo clou roku.
A-istnieje przecie księga pamiątkowa gdańskiego ZSP z wspominkami,fotkami itd. Egzemplarz można bylo zamówić netem w ub roku,nie wiem jak teraz...
Jaaasne...jeno korporacja studencka to rodzaj zamkniętego klubu towarzyskiego m.in.wzajemnego wspierania się (wybór cech,rekomendacja itd... )spośród studentów konkretnej uczelni,a nie organizacja ogólnodostępna,jak zrzeszenia...(zwiazki,stowarzyszenia,kluby sportowe...)gdzie o mozliwości przystąpienia decyduje fakt posiadania legitymacji studenckiej.
Powracającą w tej chwili modę na korporacje da się chyba powiązać z faktem,ze mamy 2 mln 400 tys studentów - i ginie im poczucie elitarności (student żebrak, ale Pan!)znane z czasów,gdy państwowe uczelnie mogły mieć max 100 tys.studiujacych i sama legitymacja studencka to było COS.
a w ogóle....6 stycznia w Klubie Garnizonowym na Slowackiego www.bazuna.art.pl
Jaaasne...jeno korporacja studencka to rodzaj zamkniętego klubu towarzyskiego m.in.wzajemnego wspierania się (wybór cech,rekomendacja itd... )spośród studentów konkretnej uczelni,a nie organizacja ogólnodostępna,jak zrzeszenia...(zwiazki,stowarzyszenia,kluby sportowe...)gdzie o mozliwości przystąpienia decyduje fakt posiadania legitymacji studenckiej.
Powracającą w tej chwili modę na korporacje da się chyba powiązać z faktem,ze mamy 2 mln 400 tys studentów - i ginie im poczucie elitarności (student żebrak, ale Pan!)znane z czasów,gdy państwowe uczelnie mogły mieć max 100 tys.studiujacych i sama legitymacja studencka to było COS.
Obecnie Korporacje Studenckie działają w Trójmieście i z tego co wiem są otwarte na wszystkich studentów. Tym co różni je od innych stowarzyszeń jest fakt, że nie można się tam zapisać, a jedynie zgłosić chęć wstąpienia. Stąd może bierze się mylne interpretowanie że korporacja to grono zamknięte.
Druga sprawa to taka że korporacje od zarania dziejów swoich nigdy jako takim klubem typowo towarztskim nie były. Kładły one wielki nacisk na samokształcenie, rozwój wewnetrzny Korporantów ale również wzbogacały życie studenta ktory zdecydował stać się korporantem. Do Korporacji wstepowalo się na całe życie i nawet po studiach trzymało się kontakt z nowymi członkami wpajając im wartości jakimi kierują się Korporanci.
Każdy Korporant musiał być dżentelmenem i postępować zgodnie z Kodeksem Honorowym. Wysoka kultura zarówno w życiu codziennym jak i np kultura picia ( wiadome bylo wszem i wobec, że korporanci lubowali się w "złotym trunku" ) wyróżniały ich spośród tłumu.
Obecnie w Polsce działa wg mojej wiedzy kilkanaście Korporacji Studenckich. Na terenie Trójmiasta natomiast dwie. Konwent Polonia - najstarsza z korporacji, założona w 1828 roku w Dorpacie, oraz K! ZAG Wisła ( skrót od Związek Akademików Gdańskich WISŁA ) założona w 1913 roku na Politechnice Gdańskiej, obie ze bogatą tradycją.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany moge udostępnić kontakt do Polonii i Wisły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum