Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zrzeszenia studenckie
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:36 am   

Kto wie, ile było w Gdańsku zrzeszeń studenckich. Na e-bayu są dwie pocztówki:

Studentika - ATV Cimbria Danzig 1909
Studentika - Hansea Danzig 1911

372.jpg
Plik ściągnięto 17289 raz(y) 23,51 KB

371.jpg
Plik ściągnięto 17289 raz(y) 23,87 KB

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:30 pm   

Sabaoth napisał/a:
Kto wie, ile było w Gdańsku zrzeszeń studenckich.

Dokładnie ile było to nie wiem.
Ale wiem, że było co najmniej:
niemieckie: Teutonia, Markomannia, Germania (te 3 od 1933 tworzyły Kameradschaft Westpreussen), Fraternitas Dorpatensis, Danziger Studentenschaft (od 1919 r. Deutsche Studentenschaft),
polskie: Helania, Rosevia i Gedania, Związek Akademików Gdańskich "Wisła"
Trochę na ten temat jest tu.
Ja nie bardzo kumam różnice między tymi Burschenschaften, Studentenschaften etc.
Z kolei Cimbria i Hansea to bractwa gimnastyczne - Akademischen Turnverbindung Cimbria i Turnerschaft Hansea...
Znalazłem jeszcze Danziger Burschenschaft Alemannia zu Aachen - nie wiem, czy ma coś wspólnego z Gdańskiem prócz nazwy

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Gru 29, 2005 12:04 am   

a ktoś wie, jakie bractwa działają obecnie w Gdańsku i w Polsce? :^^

bassa 
matecznik

Wysłany: Czw Gru 29, 2005 1:18 am   

No przecie dzialają na prawie dot. Stowarzyszeń....znaczy- zarejestrowane w sądzie Stowarzyszenia(zrzeszenia,towarzystwa zwiazki itd)-jak Spólki.Rejestr dostępny w necie!Ogólnie brawo dla inicjatorów wspólnych Neptunaliów 2006 w Trójmieście-tak trzymać! :P

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Gru 29, 2005 1:29 am   

eee z Neptunaliami to za wiele nie mają wspólnego... tradycja -setletnia

Pepo 
PDW

Wysłany: Czw Gru 29, 2005 12:18 pm   

...no i żeby było ciekawie, na 22 wyższe uczelnie w Trójmieście, wspólne Neptunalia 2006 urządza 21...a ten jeden rodzynek, to akurat UG... :P

mateomatis 

Wysłany: Czw Gru 29, 2005 12:32 pm   

z tego co wiem UG dołączył w ostatniej chwili

bassa 
matecznik

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 12:25 am   

Hmmm...Juvenalia krakowskie to możebnie set-letnie,ale nasze...coś mi tam się kojarzy,że ludzie z Zaka wymyślili i uruchomili impresse-razem z DKF z Rudego Kota?Na poczatku lat 60-tych.I to głównie ludzie z PG,z ZSP.
W latach 70-tych to już była szalona,poteżna 3 dniowa impreza-przebierana,jak karnawał w Rio...I komunikacja bezplatnie dla studentów!Całe miasto tym żylo!
Toc nie bylo jeszcze Jarmarku Dominikańskiego,wiec majowe szaleństwa studenckie to bylo clou roku.
A-istnieje przecie księga pamiątkowa gdańskiego ZSP z wspominkami,fotkami itd. Egzemplarz można bylo zamówić netem w ub roku,nie wiem jak teraz... :P

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 1:25 am   

nie mówiłem o juwenaliach, tylko o korporacjach studenckich

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 9:32 pm   

Coś ostatnio sypnęło na eBayu studentikami, kolejna pocztówka Studentica Danziger Wingolf - tego nie słyszałem.

377.jpg
Plik ściągnięto 17138 raz(y) 58,84 KB

bassa 
matecznik

Wysłany: Nie Sty 01, 2006 9:18 pm   

Jaaasne...jeno korporacja studencka to rodzaj zamkniętego klubu towarzyskiego m.in.wzajemnego wspierania się (wybór cech,rekomendacja itd... )spośród studentów konkretnej uczelni,a nie organizacja ogólnodostępna,jak zrzeszenia...(zwiazki,stowarzyszenia,kluby sportowe...)gdzie o mozliwości przystąpienia decyduje fakt posiadania legitymacji studenckiej.
Powracającą w tej chwili modę na korporacje da się chyba powiązać z faktem,ze mamy 2 mln 400 tys studentów - i ginie im poczucie elitarności (student żebrak, ale Pan!)znane z czasów,gdy państwowe uczelnie mogły mieć max 100 tys.studiujacych i sama legitymacja studencka to było COS.
a w ogóle....6 stycznia w Klubie Garnizonowym na Slowackiego www.bazuna.art.pl
:OO

Kubuś Puchatek 

Wysłany: Pon Paź 30, 2006 12:15 pm   

bassa napisał/a:
Jaaasne...jeno korporacja studencka to rodzaj zamkniętego klubu towarzyskiego m.in.wzajemnego wspierania się (wybór cech,rekomendacja itd... )spośród studentów konkretnej uczelni,a nie organizacja ogólnodostępna,jak zrzeszenia...(zwiazki,stowarzyszenia,kluby sportowe...)gdzie o mozliwości przystąpienia decyduje fakt posiadania legitymacji studenckiej.
Powracającą w tej chwili modę na korporacje da się chyba powiązać z faktem,ze mamy 2 mln 400 tys studentów - i ginie im poczucie elitarności (student żebrak, ale Pan!)znane z czasów,gdy państwowe uczelnie mogły mieć max 100 tys.studiujacych i sama legitymacja studencka to było COS.
:OO

Obecnie Korporacje Studenckie działają w Trójmieście i z tego co wiem są otwarte na wszystkich studentów. Tym co różni je od innych stowarzyszeń jest fakt, że nie można się tam zapisać, a jedynie zgłosić chęć wstąpienia. Stąd może bierze się mylne interpretowanie że korporacja to grono zamknięte.
Druga sprawa to taka że korporacje od zarania dziejów swoich nigdy jako takim klubem typowo towarztskim nie były. Kładły one wielki nacisk na samokształcenie, rozwój wewnetrzny Korporantów ale również wzbogacały życie studenta ktory zdecydował stać się korporantem. Do Korporacji wstepowalo się na całe życie i nawet po studiach trzymało się kontakt z nowymi członkami wpajając im wartości jakimi kierują się Korporanci.
Każdy Korporant musiał być dżentelmenem i postępować zgodnie z Kodeksem Honorowym. Wysoka kultura zarówno w życiu codziennym jak i np kultura picia ( wiadome bylo wszem i wobec, że korporanci lubowali się w "złotym trunku" ) wyróżniały ich spośród tłumu.

Obecnie w Polsce działa wg mojej wiedzy kilkanaście Korporacji Studenckich. Na terenie Trójmiasta natomiast dwie. Konwent Polonia - najstarsza z korporacji, założona w 1828 roku w Dorpacie, oraz K! ZAG Wisła ( skrót od Związek Akademików Gdańskich WISŁA ) założona w 1913 roku na Politechnice Gdańskiej, obie ze bogatą tradycją.

Jeżeli jest ktoś zainteresowany moge udostępnić kontakt do Polonii i Wisły.

Pozdrawiam
Kubuś Puchatek :co_jest:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pon Paź 30, 2006 12:20 pm   

Cytat:
Każdy Korporant musiał być dżentelmenem

a kim musiała być Korporantka? :^^

Kubuś Puchatek 

Wysłany: Pon Paź 30, 2006 1:02 pm   

seestrasse napisał/a:
Cytat:
Każdy Korporant musiał być dżentelmenem

a kim musiała być Korporantka? :^^

:wink: Damą! oczywiscie :mrgreen:
Korporacje żeńskie w Polsce to rzadkość, natomiast w Estonii są bardzo popularne.

Nie wspomniałem, że korporacje nie byly mieszane. Są męskie lub żeńskie. W obecnej Polsce nie ma żeńskich korporacji ale... Drogie Panie! do pracy :D

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Pon Paź 30, 2006 6:38 pm   

Cytat:
Nie wspomniałem, że korporacje nie byly mieszane. Są męskie lub żeńskie. W obecnej Polsce nie ma żeńskich korporacji ale... Drogie Panie! do pracy

No chyba, że zaczniemy za wzorami literackimi (i filmowymi też) od Korporantki o statusie Wielkiej Trzynastej. :mrgreen: Tylko nie wiem czy znajdziemy amatorki. :hiihihi:

Odpowiedz do tematu