Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:35 pm Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?
Witam
Poszukuje informacji (rowniez zdjec, planow) dot. budynku przy ul. Okopowej 21/27 w Gdansku, czyli obecnej siedziby Pomorskiego Urzedu Wojewodzkiego i Urzedu Marszalkowskiego Wojewodztwa Pomorskiego
Tymczasem hmmm... wlasciwie nie wiem nic:
uslyszalam, ze prawdopodobnie budynek powstal w l. 20-tych czy 30-tych (rzeczywiscie bardzo konkretne to dane ) i pierwotnie byla to siedziba Deutsche Arbeits-Front. Pozniej (znaczy kiedy?) NSDAP (czy aby na pewno? niektorzy moi rozmowcy twierdzili, ze SS, a inni - ze Gestapo). Od 1945 r. miesci sie tam urzad wojewodzki. W latach 60-tych (tzn.?) dobudowano nowe skrzydla, a w tzw. Sali Okraglej (z wejsciem od ul. Rzeznickiej) bylo kino.
Nie udalo mi sie znalezc ani zdjec, ani wzmianek na ten temat. Te fotografie, na ktore trafiam, licza sobie chyba nie wiecej niz cwierc wieku i gdyby nie to, ze zobaczyc na nich mozna samochody tych marek, ktore juz raczej nie smigaja ul. Okopowa, stacje benzynowa przy budynku, czy wizerunki tow. Lenina wewnatrz - twierdzilabym, ze sa to aktualne zdjecia.
Rozumiem, ze budynek nie przykuwa raczej uwagi (i najwyrazniej dawniej rowniez nie przykuwal), jest w sumie nowy i nie budzil (nie budzi) zainteresowania.
Moze jednak ktos z Was trafil na cokolwiek: fotke, plan, wzmianke na ten temat? Wdzieczna bede za kazda wskazowke. Po prostu nie wiem, gdzie mam szukac
Prosze o pomoc,
Inka
W "Był sobie Gdańsk - część czwarta" (strona 132) jest zdjęcie lotnicze na którym widać zbudowaną pierwszą część gmachu. W "Był sobie Gdańsk - 1945" (strona 123) znajdziesz zdjęcie z 1946 roku.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
129.jpg to dawne Gimnazjum im. J. Piłsudskiego Gdańskiej Macierzy Szkolnej.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Z mojego postu w Ogólnym Zboczeniu Autobusowym Powojenne, na rewersie opisane jako Urząd Wojewódzki
BTW: W budynku z lewej ostatnio wymieniono okna, niestety te balkonowe, nad drzwiami zastąpiono zwykłymi plastikami, zubożając budynek o ciekawe detale wcześniejszych drewnianych okien...
bus-3.jpg
Plik ściągnięto 13384 raz(y) 78,31 KB
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Ostatnio zmieniony przez jahrek Pią Paź 21, 2005 12:26 am, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:37 am Re: Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?
Inka napisał/a:
(...) Te fotografie, na ktore trafiam, licza sobie chyba nie wiecej niz cwierc wieku i gdyby nie to, ze zobaczyc na nich mozna samochody tych marek, ktore juz raczej nie smigaja ul. Okopowa, stacje benzynowa przy budynku, czy wizerunki tow. Lenina wewnatrz - twierdzilabym, ze sa to aktualne zdjecia.(...)
A ja z chęcią zobaczyłbym zdjęcia z tego okresu jeśli można poprosiłbym linki do nich, lub drogą mailową
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
A co z ul. Rzeznicka? Ktos mi napomknal o garnizonie, o stajniach, to bardziej dotyczy pozniejszych budynkow "UNIMOR-u", obecnie urzedu skarbowego
Przyznaje, ze zaciekawilo mnie to kino... (dobudowka do urzedu wojewodzkiego, obecnie wlascicielem jest urzad marszalkowski, to tzw. sala okragla
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:42 am Re: Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?
jahrek napisał/a:
A ja z chęcią zobaczyłbym zdjęcia z tego okresu jeśli można poprosiłbym linki do nich, lub drogą mailową
W przyszlym tygodniu powinnam miec skany. Zdjecia ogladalam w jedynych dostepnych kronikach urzedu, kolezanka ma zeskanowac mi fotki na poniedzialek, wieczorem bede mogla je przeslac 9tu prawa autorskie nie sa zastrzezone ;p )
Z mojego postu w Ogólnym Zboczeniu Autobusowym Powojenne, na rewersie opisane jako Urząd Wojewódzki
BTW: W budynku z lewej ostatnio wymieniono okna, niestety te balkonowe, nad drzwiami zastąpiono zwykłymi plastikami, zubożając budynek o ciekawe detale wcześniejszych drewnianych okien...
Z tego co sie orientuje - w calym budynku wstawione beda wkrotce plastiki
rowniez w jego najstarszej czesci, od frontu
"zaplecze" czyli od strony ul. Rzeznickiej jest juz wymienione
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum