Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?
Autor Wiadomość
Inka 

Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:35 pm   Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?

Witam :)
Poszukuje informacji (rowniez zdjec, planow) dot. budynku przy ul. Okopowej 21/27 w Gdansku, czyli obecnej siedziby Pomorskiego Urzedu Wojewodzkiego i Urzedu Marszalkowskiego Wojewodztwa Pomorskiego
Tymczasem hmmm... wlasciwie nie wiem nic:
uslyszalam, ze prawdopodobnie budynek powstal w l. 20-tych czy 30-tych (rzeczywiscie bardzo konkretne to dane :II ) i pierwotnie byla to siedziba Deutsche Arbeits-Front. Pozniej (znaczy kiedy?) NSDAP (czy aby na pewno? niektorzy moi rozmowcy twierdzili, ze SS, a inni - ze Gestapo). Od 1945 r. miesci sie tam urzad wojewodzki. W latach 60-tych (tzn.?) dobudowano nowe skrzydla, a w tzw. Sali Okraglej (z wejsciem od ul. Rzeznickiej) bylo kino.
Nie udalo mi sie znalezc ani zdjec, ani wzmianek na ten temat. Te fotografie, na ktore trafiam, licza sobie chyba nie wiecej niz cwierc wieku i gdyby nie to, ze zobaczyc na nich mozna samochody tych marek, ktore juz raczej nie smigaja ul. Okopowa, stacje benzynowa przy budynku, czy wizerunki tow. Lenina wewnatrz - twierdzilabym, ze sa to aktualne zdjecia.
Rozumiem, ze budynek nie przykuwa raczej uwagi (i najwyrazniej dawniej rowniez nie przykuwal), jest w sumie nowy i nie budzil (nie budzi) zainteresowania.
Moze jednak ktos z Was trafil na cokolwiek: fotke, plan, wzmianke na ten temat? Wdzieczna bede za kazda wskazowke. Po prostu nie wiem, gdzie mam szukac :???:
Prosze o pomoc,
Inka

Marcin 

Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:48 pm   

W "Był sobie Gdańsk - część czwarta" (strona 132) jest zdjęcie lotnicze na którym widać zbudowaną pierwszą część gmachu. W "Był sobie Gdańsk - 1945" (strona 123) znajdziesz zdjęcie z 1946 roku.
--------------------------------------------------------------------------

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Paź 20, 2005 11:07 pm   

Na początek informuję, mogę się mylić, dawno nie widziałem budynku urzędu wojewódzkiego i nie pamiętam go za dobrze.

Ale do rzeczy, jedno z ujęć z Bildindexu przedstawia ten budynek z boku, dwa pozostałe zdjęcia to chyba (patrz informacja wyżej) też urząd wojewódzki.

131.jpg
Plik ściągnięto 13417 raz(y) 45,68 KB

129.jpg
Plik ściągnięto 13417 raz(y) 37,27 KB

130.jpg
Plik ściągnięto 13417 raz(y) 36,84 KB

Marcin 

Wysłany: Czw Paź 20, 2005 11:17 pm   

129.jpg to dawne Gimnazjum im. J. Piłsudskiego Gdańskiej Macierzy Szkolnej.
--------------------------------------------------------------------------

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Paź 20, 2005 11:22 pm   

Dzięki Marcinie za podpowiedź, nie bardzo kojarzyłem, a 130?

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Paź 20, 2005 11:48 pm   

130 się zgadza - te charakterystyczne wieżyczki

tutaj niejaki Grun pisze, że w budynku "przed wojną mieściły się hitlerowskie związki zawodowe"

jahrek 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:20 am   

Z mojego postu w Ogólnym Zboczeniu Autobusowym :mrgreen: Powojenne, na rewersie opisane jako Urząd Wojewódzki

BTW: W budynku z lewej ostatnio wymieniono okna, niestety te balkonowe, nad drzwiami zastąpiono zwykłymi plastikami, zubożając budynek o ciekawe detale wcześniejszych drewnianych okien... :II

bus-3.jpg
Plik ściągnięto 13389 raz(y) 78,31 KB

Ostatnio zmieniony przez jahrek Pią Paź 21, 2005 12:26 am, w całości zmieniany 2 razy  

Inka 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:21 am   

Marcin, Sabaoth, Mikolaj, Jahrek :D dziekuje bardzo
Milo mnie zaskoczyla tak szybka reakcja
Sabaoth napisał/a:
(...) mogę się mylić, dawno nie widziałem budynku urzędu wojewódzkiego i nie pamiętam go za dobrze

eeeh, ja mam okazje ku temu dosc czesto: i mieszkam w poblizu i pracuje
tym bardziej mi wstyd, ze tak malo na ten temat wiem :oops:

jahrek 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:24 am   

najciemniej pod latarnią :wink:

Inka 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:30 am   

jahrek napisał/a:
najciemniej pod latarnią :wink:

tiaaa, nie sfotografowalam zabudowan folwarku przy ul. Olszynskiej, chociaz mialam go... na wyciagniecie aparatu, a teraz: bylo: minelo :evil:

jahrek 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:37 am   Re: Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?

Inka napisał/a:
(...) Te fotografie, na ktore trafiam, licza sobie chyba nie wiecej niz cwierc wieku i gdyby nie to, ze zobaczyc na nich mozna samochody tych marek, ktore juz raczej nie smigaja ul. Okopowa, stacje benzynowa przy budynku, czy wizerunki tow. Lenina wewnatrz - twierdzilabym, ze sa to aktualne zdjecia.(...)

A ja z chęcią zobaczyłbym zdjęcia z tego okresu :wink: jeśli można poprosiłbym linki do nich, lub drogą mailową :D

Inka 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:39 am   

A co z ul. Rzeznicka? Ktos mi napomknal o garnizonie, o stajniach, to bardziej dotyczy pozniejszych budynkow "UNIMOR-u", obecnie urzedu skarbowego
Przyznaje, ze zaciekawilo mnie to kino... (dobudowka do urzedu wojewodzkiego, obecnie wlascicielem jest urzad marszalkowski, to tzw. sala okragla

Inka 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:42 am   Re: Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?

jahrek napisał/a:
A ja z chęcią zobaczyłbym zdjęcia z tego okresu :wink: jeśli można poprosiłbym linki do nich, lub drogą mailową :D

W przyszlym tygodniu powinnam miec skany. Zdjecia ogladalam w jedynych dostepnych kronikach urzedu, kolezanka ma zeskanowac mi fotki na poniedzialek, wieczorem bede mogla je przeslac 9tu prawa autorskie nie sa zastrzezone ;p )

jahrek 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:51 am   

merci :wink:

Inka 

Wysłany: Pią Paź 21, 2005 1:17 am   

jahrek napisał/a:
Z mojego postu w Ogólnym Zboczeniu Autobusowym :mrgreen: Powojenne, na rewersie opisane jako Urząd Wojewódzki
BTW: W budynku z lewej ostatnio wymieniono okna, niestety te balkonowe, nad drzwiami zastąpiono zwykłymi plastikami, zubożając budynek o ciekawe detale wcześniejszych drewnianych okien... :II

Z tego co sie orientuje - w calym budynku wstawione beda wkrotce plastiki
rowniez w jego najstarszej czesci, od frontu
"zaplecze" czyli od strony ul. Rzeznickiej jest juz wymienione

Odpowiedz do tematu