Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Dom dawnych gdańszczan
Autor Wiadomość
wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Czw Sie 25, 2005 9:54 pm   Dom dawnych gdańszczan

Dom dawnych gdańszczan

Cytat:
Sądzili, że znaleźli piwnicę. Okazało się, że deski, z których została ona zbudowana, były ścianami średniowiecznej chałupki. W dodatku tuż obok znajdowały się jej "fundamenty". Takiego farta mieli archeolodzy badający teren przy kościele św. Mikołaja.

- Przyjrzymy się poszczególnym elementom tej układanki i spróbujemy dopasować je do siebie - mówi Andrzej Gołembnik kierujący badaniami. - Mamy nadzieję, że uda nam się odtworzyć najprawdziwszą gdańską chatę z połowy XIV wieku. Z pewnością była ona jedną z pierwszych na Głównym Mieście.
Znalezienie domostwa z niemal kompletną konstrukcją, to rzadkość. Zazwyczaj w ziemi tkwią tylko podwaliny budowli. Dlatego archeolodzy myślą o zbudowaniu repliki domostwa. - Poprosimy jakiegoś znającego stare techniki cieślę, aby pomógł nam "rozgryźć" konstrukcję - planuje Gołembnik. - Decyzję o budowie repliki podejmą gospodarze terenu.
- Sprawa jest do rozważenia, ale to kwestia dosyć odległej przyszłości, gdy będziemy planować zagospodarowanie działek - mówi ojciec Jacek Krzysztofowicz, przeor dominikanów, którzy są właścicielami badanego obszaru.

40_509948_1_d_7413.jpg
Plik ściągnięto 9903 raz(y) 32,39 KB

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Sie 25, 2005 11:19 pm   Re: Dom dawnych gdańszczan

Cytat:
Takiego farta mieli archeolodzy...

A cóż to jest za polszczyzna? Gdzie autor się uczył pisać? na bazarze?

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Sie 25, 2005 11:21 pm   

Może to tłumaczenie z angielskiego :hihi: mieli i nie puścili

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Sie 25, 2005 11:27 pm   

Mieć fart = cierpieć na wzdęcia? :%

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Sie 26, 2005 6:46 am   

Grün napisał/a:
Mieć fart = cierpieć na wzdęcia? :%

Lub bardziej prostolinijnie: puszczać wiatry :hihi:

Horhe 
Twierdza Gdańsk

Wysłany: Pią Sie 26, 2005 11:21 am   

Cytat:
Dlatego archeolodzy myślą o zbudowaniu repliki domostwa. - Poprosimy jakiegoś znającego stare techniki cieślę, aby pomógł nam "rozgryźć" konstrukcję - planuje Gołembnik. - Decyzję o budowie repliki podejmą gospodarze terenu.

Służę pomocą. Znam sporo ludzi, którzy znają się na budownictwie z tego okresu, poza tym mam mnóstwo znajomych cieśli na Podhalu,z którymi praktykowałem 8))
Tylko jaki był dach tego domostwa :hmmm:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Sie 26, 2005 11:48 am   

Horhe napisał/a:
Tylko jaki był dach tego domostwa :hmmm:

Moze z eternitu :%

korinka 
hmm...

Wysłany: Pią Sie 26, 2005 12:23 pm   

Wydaje mi się, że nie można tego ustalić ze 100% pewnością, ale można wzorować się na innych domach - z ikonografi, opisów czy zachowanych fragmętów.
Co do rekonstrukcji fantastyczną rzecz zrobili w Anglii - XV wieczny dom, którego zachowały się fragmęty konstrukcji oczyślili z późniejszych naleciałości, uzupełnili co się dało z możliwie wierną dokłądnością - ręcznie kute gwoździe (BTW z tego co wiem w samej konstrukcji w zasadzie ich nie używano, tylko drewnine kołki) , ręcznie tkane i farbowane materiały, odpowiednio wyprawiona skóra w oknach, posadzkę została zrobiona z autentycznych fragmętów znalezionych w innym miejscu, ale z tego okresu. Wszystkie meble i detale są zrobione na podstawie zachowanych rzeczy lub z przedstawieńz tego okresu - fajnie by było jakby coś powstało w Polsce na tym poziomie, ale obawiam się, że u nas zawsze będa jakieś kompromisy - bo po co robić dobrze, jak można łatwiej i taniej...

Inkwizytor 

Wysłany: Sob Sie 27, 2005 5:11 pm   

Witam wszystkich :D
Ponieważ należałem do ekipy badającej to stanowisko, Korinka podrzuciła mi link na to forum. Postaram się więc, wyjaśnić kilka kwestii z nim zwiazanych.
Rozpocznę może od wyjaśnienia sytuacji widocznej na zaprezentowanej fotografii.
Zdjęcie przedstawia podwórze kamienicy Szeroka 113.
Prostokątna drewniana konstrukcja nie jest niczym innym jak latryną datowaną, o ile dobrze pamiętam na przełom XIV i XV wieku. Pale widoczne po lewej stronie są najprawdopodobniej pozostałościami konstrukcji ściany szachulcowej nieznanego przeznaczenia. Nazywanie ich "średniowieczną chałupką" jest jednak bardzo na wyrost. Nie znam wyników badań dendrochronologicznych owych pali, więc nie potrafię wypowiedzieć się na temat ich datowania.
Tak więc informacja podana przez Dziennik Bałtycki jest zwykłą kaczką dziennikarską jakich pełno w prasie codziennej.
Pozdrawiam

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Sie 27, 2005 8:55 pm   

:II A już myślałem, że okaże się, iż prasłowiańscy mieszkańcy Gdańska znali eternit :wink:

Horhe 
Twierdza Gdańsk

Wysłany: Nie Sie 28, 2005 12:59 pm   

Bardzo fajnie, bedzie w Gdańsku zrekosntruowany miejski szalet :==

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Nie Sie 28, 2005 1:19 pm   

Horhe napisał/a:
Bardzo fajnie, bedzie w Gdańsku zrekosntruowany miejski szalet :==

Na pewno się przyda. :^^

korinka 
hmm...

Wysłany: Nie Sie 28, 2005 2:10 pm   

szczególnie rekonstrukcja zapachu :hihi:
BTW w Holandii jak były rekonstrukcje średniowiecznych latrynek to nie miały zrekonstruowanego zapachu - był zakaz używania ich - bez sensu... :P

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Sie 30, 2005 3:02 pm   

Inkwizytor napisał/a:
Witam wszystkich :D
Ponieważ należałem do ekipy badającej to stanowisko, Korinka podrzuciła mi link na to forum. Postaram się więc, wyjaśnić kilka kwestii z nim zwiazanych.
Rozpocznę może od wyjaśnienia sytuacji widocznej na zaprezentowanej fotografii.
Zdjęcie przedstawia podwórze kamienicy Szeroka 113.
Prostokątna drewniana konstrukcja nie jest niczym innym jak latryną datowaną, o ile dobrze pamiętam na przełom XIV i XV wieku. Pale widoczne po lewej stronie są najprawdopodobniej pozostałościami konstrukcji ściany szachulcowej nieznanego przeznaczenia. Nazywanie ich "średniowieczną chałupką" jest jednak bardzo na wyrost. Nie znam wyników badań dendrochronologicznych owych pali, więc nie potrafię wypowiedzieć się na temat ich datowania.
Tak więc informacja podana przez Dziennik Bałtycki jest zwykłą kaczką dziennikarską jakich pełno w prasie codziennej.
Pozdrawiam

Hm czy na pewno kaczka? wydaje mi się, że Andrzej Gołembnik jest kompetentną osobą i chyba nie nazywał by latryny "chatą"? Może po prostu zdjęcie przedstawia inny obiekt, a Gołembnik mówi o innym?

Inkwizytor 

Wysłany: Sro Sie 31, 2005 1:56 am   

Tak zgadzam się. Mój szef Andrzej Gołembnik jest osobą bardzo kompetentną, ale dziennikaże ze wszystkiego robią tanią sensacje. Pamiętam jak kiedyś pisali o odnalezieniu na tym samym stanowisku pieczęci Wielkiego Mistrza Zakonu Krzyżackiego :haha:
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu