Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Tag der Danziger
Autor Wiadomość
Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Cze 06, 2004 9:58 pm   

Barabaszu...

Mój post nie świadczy bynajmniej o zawężaniu horyzontów.
Przedmiotem mojego westchnienia nie była treść Twojego postu, tylko słowo, którego w nim użyłeś, a które na tym forum uważane jest za nieprzyzwoite... wiesz o czym mówię?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Nie Cze 06, 2004 10:01 pm   

Cytat:
Tam w tle chyba dyrekcja PKP???
W 100%. A tramwaj taki z końca lat 30-tych.

Barabasz 

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 3:17 pm   

Grün napisał/a:

Mój post nie świadczy bynajmniej o zawężaniu horyzontów.
Przedmiotem mojego westchnienia nie była treść Twojego postu, tylko słowo, którego w nim użyłeś, a które na tym forum uważane jest za nieprzyzwoite... wiesz o czym mówię?

Chyba o czymś nie wiem :hmm: i źle zinterpretowałem Twój post.
Wyjaśnij proszę o jakie słowo chodzi.

Pozdrawiam

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 4:58 pm   

Przeczytaj inne wątki, tu chodzi o starówkę (300 km>>). Gdańsk nie ma starówki (300 km>>), tylko Stare Miasto, Główne (lub Prawe) Miasto, Dolne Miasto, itd.

Barabasz 

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 5:24 pm   

Teraz wiem... :roll:

Ukłony dla Gruena za źle zrozumiany post.

Pozdrawiam

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 5:53 pm   

Bo wiesz... ja już nie mam siły czasem :) przepraszam, jeśli poczułeś się dotknięty.
A tak () nawiasem mówiąc, to na stronie Sabaotha TO SŁOWO też, zdaje się, pada - ale może w cytacie... nie pamiętam...

Barabasz 

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 6:17 pm   

Jestem wmiare świeżym forumowiczem... 8O

Będzie lepiej... :^^

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 7:28 pm   

Grün napisał/a:
Bo wiesz... ja już nie mam siły czasem :) przepraszam, jeśli poczułeś się dotknięty.
A tak () nawiasem mówiąc, to na stronie Sabaotha TO SŁOWO też, zdaje się, pada - ale może w cytacie... nie pamiętam...

:wow: musze sprawdzic. Ale moze to faktycznie cytat (wtedy go poprawię :mrgreen: )

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 7:46 pm   

Znalazłem: "Na szczęście Gdańsk nie podzielił losu Królewca, najcenniejsze zabytki odbudowano, odbudowano także kamienice kładąc szczególny nacisk na ich fasady, które dziś skutecznie imitują prawdziwą starówkę (300 km>>)." To są moje słowa.

Nie chodzi tu o konkretne miejsce, ale o znaczenie ogólne słowa STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>), obejmujące historyczny obszar zabudowy. Nie napisałbym przecież, ...skutecznie imitują prawdziwe Stare Miasto, Głowne Miasto, Dolne Miasto, Młode Miasto, Stare Przedmieście, itd.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 7:53 pm   

:) tym niemniej napisałeś (z przeproszeniem) "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" a ustaliliśmy chyba, że najbliższa jest w Warszawie

Barabasz 

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 8:17 pm   

Mój błąd...! :oops:

Leon 

Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 10:25 pm   

Co do spotkania bylych Gdanszczan w Lübeck,bylem na tej Imprezie- moje spostrzezeniem bylo,-wiekszosc bylych Gdanszczan przyjezdza w celu spotkania bylych siasiadow czy znajomych. Spotkania te za kilka lat sie skoncza ,gdyz pokolenie starszych Gdanszczan po prostu wymiera.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Gru 10, 2007 7:05 pm   

Słyszeliście o pomyśle premiera?

Tusk dla "FAZ" o muzeum w Gdańsku nt. II wojny światowej

Cytat:
Zdaniem premiera Donalda Tuska, zamiast muzeum upamiętniającego losy przesiedlonych i wypędzonych, lepszym projektem byłoby muzeum II wojny światowej, które mogłoby powstać w Gdańsku i w którym uczestniczyłyby różne kraje.

"W takim muzeum (...) historia przesiedleńców znalazłaby swoje miejsce we właściwym, całościowym kontekście" - podkreślił Tusk w wywiadzie dla niemieckiego dziennika "Frankfurter Allgemeine Zeitung", opublikowanym w poniedziałek.

Propozycja Tuska ma stanowić alternatywę wobec planów Eriki Steinbach, szefowej Związku Wypędzonych (BdV), aby utworzyć w Berlinie Centrum Przeciwko Wypędzeniom, a także wobec koncepcji niemieckiego rządu, który chce upamiętnić wysiedlenia za pomocą tzw. "widocznego znaku".

Musi być zachowana hierarchia odpowiedzialności historycznej

Pytany, co należy zrobić z projektem "widoczny znak", polski premier odpowiedział, że "kiedy pojawiają się coraz to nowe odsłony projektu "znaku" rodzi się uzasadniona obawa, że jego kształt i wymowa uderzają bezpośrednio w hierarchię odpowiedzialności historycznej".

"Jak wszyscy Polacy, wiem, że najtragiczniejsze wydarzenia historii wymagają upamiętnienia. Polacy mają prawo oczekiwać od Niemców szczególnie przemyślanego podejścia w tej materii" - podkreślił Tusk.

Dopytywany czy w związku z tym Polska odmówi współpracy przy "widocznym znaku", Tusk nie chciał przesądzać "czy możliwa jest taka współpraca". Jego zdaniem, lepszy mógłby być "znacznie obszerniejszy projekt, upamiętniający drugą wojnę (światową)".

"Wzięliby w nim udział Niemcy, Polacy, może jeszcze inni - wszyscy razem. W takim dużym Muzeum II Wojny Światowej historia przesiedleńców znalazłaby swoje miejsce we właściwym, całościowym kontekście" - uważa premier.

Na pytanie, gdzie takie muzeum mogłoby powstać, Tusk odpowiedział, że w Gdańsku.

W Gdańsku jak w soczewce skupiają się okropności wojny

"To dobre miejsce, gdzie jak w soczewce skupiają się wszystkie okropności tej wojny. Tutaj się ona zaczęła, w pewnym sensie też tutaj się zakończyła, kiedy w 1980 roku powstała "Solidarność". Były tu obecne wszystkie wymiary tej tragedii, jaką była ta wojna. Być może kiedy zaczniemy rozmawiać o takim projekcie, definitywnie położymy kres zawstydzającemu, niekończącemu się sporowi wokół upamiętnienia wypędzonych" - tłumaczył szef rządu.

Tusk nie wykluczył, że do projektu muzeum upamiętniającego II wojnę światową mogłyby przyłączyć się także Rosja i Izrael.

W wywiadzie dla "FAZ" Tusk zwraca uwagę, że po 1989 roku "Polacy zmienili swoje podejście do Niemiec w sposób niecodzienny". "Dowiedli, że potrafią i chcą zrozumieć inne punkty widzenia" - argumentował.

Oryginalny takst FAZ

wysiedleni_niemcy_pap.jpg
Wysiedleni Niemcy z Gdańska ciagną swój dobytek na wózkach (zdjęcie z lipca 1945 roku). Fot. PAP/CAF/A. Forbert
Plik ściągnięto 8189 raz(y) 33,64 KB

www.staraoliwa.pl

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pon Gru 10, 2007 9:40 pm   

coś dziwnie skośne oczy mają owi Niemcy. i jacyś tacy uśmiechnięci - pewnie z powodu pięknej pogody w czas wysiedlenia. to latem się działo...
nie ma to jak rzetelność dziennikarska :yyy:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Gru 10, 2007 9:45 pm   

Ja tam nie widze skośnych oczu :hmmm:

www.staraoliwa.pl

Odpowiedz do tematu