Jakiś czas temu 1999? kolega z ul.Okrąg pokazał mi w czasie spaceru przy ulicy
Twardej (od strony stadionu) instalację gazowa do oświetlenia na elewacji(kilkanaście metrów).No jest to inny zabytek z pewnością o ile jeszcze jest.
Czy owy temat poruszanym był już-a może są zdjęcia jakoweś.Piszę to z
subtelnym niepokojem ponieważ złomiarze wszystko co metalowe -wycinają,wyrywaja,wyszarpują...
A weekend idzie i aby to sprawdzić- może ktoś tam będzie spacerował?
Jako że pracuję niedaleko poczułem się w obowiązku zrobić kilka fotek
Faktycznie to chyba był ostatni moment . Na budynku z nową elewacją nie ma śladu po tych "kandelabrach " Pierwszy raz w życiu widziałem takie "ustrojstwo".Ciekawe jakie było to gazowe oświetlenie , jaka była siła światła :ja nie wiem: Radzę będąc w okolicy zajrzeć na Twardą.
Dzięki Maciek w imieniu Starego Gdańska-- dobra robota
bardzo ładne zdjątka.A swoja drogą ciekawe czy jeszcze się gdzieś indziej
owe ,,ustrojstwa'' od oświetleń gazowych zachowały?Nowy Port?
Wysłany: Pon Maj 17, 2004 8:09 am Re: podziękowania
Paulus napisał/a:
Dzięki Maciek w imieniu Starego Gdańska-- dobra robota
bardzo ładne zdjątka.A swoja drogą ciekawe czy jeszcze się gdzieś indziej
owe ,,ustrojstwa'' od oświetleń gazowych zachowały?Nowy Port?
No kurcze, jak na to patrze to mam wrażenie, że gdzieś "takie cuś" widziałem... ale na pewno nie w Nowym Porcie.
Były we Wrzeszczu na Kosciuszki i na bocznych uliczkach. Pamiętam z dzieciństwa jak przyjeżdżał człowiek na rowerze i zapalał te lampy, a rano gasił. Taki miał pręt długi z metalową czapeczką.
A ja trochę z innej beczki, nawiązując do początku niniejszego topiku. Na terenie stoczni są również 2 około 15 metrowe przedziały kadłuba U-Boota typ XXI, zakopane w ziemii i służące kiedyś za prowizoryczny schron. Jeszcze rok temu przynajmniej były....
Kiedyś w jednej z takich sekcji U-Boota mieścił się bodajże magazyn lakierów. Tylko, że on nie był zakopany.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Oglądam, oglądam... Ale o tej sekcji U-Boota opowiadał mi tato.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum