Właściwy teren Stoczni Gdańskiej jest praktycznie za martą Wisłą na wyspie, natomiast w miejscu przyszłego Nowego Miasta działają spółki (podejrzewam, że podwykonawcze), ale wejście tam jest również uwarunkowane przepustką. :(
Jeśli nie uda się niczego załatwić legalnie (a myślę, że się uda), to możemy udać, że wybieramy sie na jakąś imprezę do Kolonii Artystów/ Młodego Miasta i zboczyć nieco z kursu.
Jakis czas temu czytalem o zaginionej i odnalezionej (jak dobrze pamietam w pracowni konserwacyjnej w Szczecinie) balustradzie przy schodach do Zlotej kamieniczki.
Wczoraj dostalem ksiazke (a wlasciwie broszurke) Danzig in schoenen Bildern, wyd. A.W. Kafemann, Danzig 1943. Na jednym ze zdjec dokladnie widac ta balustrade. Wyglada niezle, szkoda zeby rdzewiala gdzies w Szczecinie.
A ja szedłem godzinę temu Długim Targiem i z satysfakcją odkryłem na szacownych zabytkach trochę śladów po istniejącej tu niegdyś trakcji tramwajowej - takie ładne haczyki do napinania trakcji, widać je m. in. na narożniku Ratusza i na Zielonej Bramie. Oglądaliśmy niedawno taki sam haczyk w Nowym Porcie, a widziałem je też na Łąkowej i na Targu Węglwym (na Zbrojowni).
Zazdroszcze Ci tego chodzenia po Gdansku. Ale jak przyjade na wakacje to sobie to w dwojnasob odbije. Moze nawet cos nowego pojawi sie na mojej stronie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum