Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomorze i UNESCO
Autor Wiadomość
parker 

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 1:15 pm   Pomorze i UNESCO

W dzisiejszym Dzienniku Bałtyckim w dodatku Nieruchomości artykuł o tym, jak dostać się na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO - i dlaczego Gdańska na niej nie ma.

"Argumentem za odrzuceniem kandydatury stolicy Pomorza było stwierdzenie, że gdańskie śródmieście w dużej części jest odbudowane, a nie oryginalne. Warszawa jednak w rejestrze światowego dziedzictwa kulturowego sięznalazła. Wpisanie miasta czy obiektu na listę zależy od wielu grup nacisku" - Marek Stokowski, kustosz w Muzeum Zamkowym w Malborku.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 1:23 pm   

Trzeba było nie odbudowywać, to i na liście by się było. :wink:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 2:40 pm   

trzeba bylo pieknie poprosic krasnoarmiejców, aby nie palili Gdanska... :II

lucy 
Lusia

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 5:47 pm   

Jest tylko zamek krzyżacki w Malborku. Mam taki link :

http://encyklopedia.pwn.pl/446944_1.html

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 6:42 pm   

Biorąc tą listę na logikę i czepiając sie tylko Polski:

1. Białowieski Park Narodowy - rzadka fauna (m.in. żubr, ryś), te żubry to nie są do końca takie oryginalne, powiedziałbym raczej że odtwórcze.

2. Warszawa - Stare i Nowe Miasto, odbudowane po całkowitym zniszczeniu, też przecież nieoryginalne.

W Niemczech np. historyczne centrum Drezna jest na liście, no i zabytki z XIX w. - obiekty z czasów rewolucji przemysłowej, może naszą stocznię też da się wpisać w końcu wyposażenie ma już swoje lata.

I pytanie do Kasi, piszą, że zamek krzyżacki jest największą ceglaną twierdzą w Europie, czy poza Europą istnieją jakieś większe ceglane twierdze? No i on też tak do końca nie jest oryginalny.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 6:52 pm   

Sabaoth napisał/a:
może naszą stocznię też da się wpisać w końcu wyposażenie ma już swoje lata.

Nie wiem o której "naszej stoczni" piszesz, ale w SG na wydziale kotlarskim nie tak dawno temu były (i ciągle pracowały) maszyny z wspomnianego przez Ciebie XIX w.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 8:29 pm   

No widzisz! Trzeba stocznię wpisać na listę UNESCO. Kiedyś, w czasie nauki w Conradinum miałem praktyki w stoczni to widziałem te maszyny z XIX i pocz. XX w. Prawdziwe muzeum.

Gdanszczanin 

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 8:55 pm   

Co do Białowieskiego parku narodowego to chodzi raczej nie o faune ale o to że jest to podobno ostatni pierwotny kawałek puszczy w Europie .Choć swoją drogą słyszałem ostatnio że i to nie jest prawdą bo znaleziono na tereni puszczy ślady dawnych osad. Trudno żeby ludzie mieszkali w środku puszczy

Kasia_57 
Nadprzewodnik

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 9:37 pm   

Cytat:
No i on też tak do końca nie jest oryginalny

i to właśnie, między innymi, stało się powodem wpisania go na listę. Jako fenomenalny przykład rekonstrukcji i restauracji. Czyli: rozwoju współczesnej filozofoii i praktyki konserwatorskiej... Co do Twojego pytania - szczerze przyznam, że poza Europą.... :???: nie wiem. Nie słyszałam o podobnym. Zresztą zupełnie nieskromnie powiem: nie ma takiego drugiego na calutkim świecie... A ciekawostka: jak wchodziłam do muzeum Vasy, zobaczyć to ich wunderwaffe, co to im zatonęło (jak nam przykro) - zanim popłynęło :% to nie ważne było że jestem przewodnikeim po Trójmieście. Gdańsk w ogóle na nich wrażenia nie zrobił... Ale Marienburg właśnie spowodował żywe zainteresowanie i chodziłam w aurze "świętej krowy" po muzeum :mrgreen: tak samo w pałacu królewskim.... Myślałam, że pęknę z dumy:)

* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....

Kasia_57 
Nadprzewodnik

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 9:38 pm   

tu wklejam linkę do UNESCO
http://whc.unesco.org/pg....=31&id_site=847
akurat na stronie zamku:)

* * *

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 11:10 pm   

Cytat:
i to właśnie, między innymi, stało się powodem wpisania go na listę. Jako fenomenalny przykład rekonstrukcji i restauracji.

To pewnie i Gdańsk można na podobnej zasadzie wpisać, tylko City Forum trzeba wyburzyć :hihi:

Kasia_57 
Nadprzewodnik

Wysłany: Wto Gru 07, 2004 11:24 pm   

No Gdańsk już próbował, ale się zbłaźnił totalnie. Mam nadzieję, że uda się tym razem, bo jak słyszałam podejmowane są próby ponownego zgłoszenia. Dobrze by się stało, może to zahamuje te raosną "tfurczość" budowlaną...

* * *

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Gru 08, 2004 2:08 pm   

Gdanszczanin napisał/a:
Trudno żeby ludzie mieszkali w środku puszczy

Nie słyszałeś o mieszkańcach Amazonii, albo w dżunglach Borneo, czy Nowej Gwinei? To znacznie trudniejszy teren niż Puszcza Białowieska, a jednak ludzie tam mieszkają. Poza tym zapewniam, że to akurat dla Słowian było cholernie typowe postępowanie: wybrać jakieś miejsce w lesie, wykarczować ileś tam drzew i zbudować sobie chałupy. Na Polesiu tak robiono jeszcze w XX wieku.
Sabaoth napisał/a:
No widzisz! Trzeba stocznię wpisać na listę UNESCO. Kiedyś, w czasie nauki w Conradinum miałem praktyki w stoczni to widziałem te maszyny z XIX i pocz. XX w. Prawdziwe muzeum.

W rejestrze zespołów zabytkowych jest dawna Stocznia Cesarska, ale chyba nie ze względu na maszyny, tylko "Relikty zabudowy przemysłowej z końca XIX i pocz. XX wieku. Zachowany częściowo układ kompozycyjny oraz budynki produkcyjne, administracyjne i willa dyrektora."

Gdanszczanin 

Wysłany: Czw Gru 09, 2004 12:14 am   

Cytat:
Nie słyszałeś o mieszkańcach Amazonii, albo w dżunglach Borneo, czy Nowej Gwinei? To znacznie trudniejszy teren niż Puszcza Białowieska, a jednak ludzie tam mieszkają. Poza tym zapewniam, że to akurat dla Słowian było cholernie typowe postępowanie: wybrać jakieś miejsce w lesie, wykarczować ileś tam drzew i zbudować sobie chałupy. Na Polesiu tak robiono jeszcze w XX wieku.

No dobra slyszalem masz racje co do tej Amazonii ale chodzi o to ze jednak walsnie w tym wyapdku slowianie wykarczowali las co oznacza ze nie jest to juz las pierwotny

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Gru 09, 2004 9:34 am   

Gdanszczanin napisał/a:
No dobra slyszalem masz racje co do tej Amazonii ale chodzi o to ze jednak walsnie w tym wyapdku slowianie wykarczowali las co oznacza ze nie jest to juz las pierwotny

Nie zrozumiałeś co napisałem. Wykarczowali powiedzmy dwa morgi lasu i pobudowali osadę leżącą w lesie. Nie mieli ani możliwości, ani potrzeby karczować CAŁEGO lasu, bo oni własnie chcieli mieszkać W LESIE. A przy takim typie gospodarki, po kilkudziesięciu (czasem już po dwudziestu) latach opłacalne stawało się porzucenie dotychczasowej siedziby i szukanie nowego miejsca. Wtedy na stare miejsce znów wkraczał las. Jak najbardziej pierwotny.

Odpowiedz do tematu