Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Tory w Nowym Porcie
Autor Wiadomość
parker 

Wysłany: Sob Lis 27, 2004 9:04 pm   Tory w Nowym Porcie

Wspólnie likwidujemy tory

knovak 
Wanoga

Wysłany: Sob Lis 27, 2004 11:30 pm   

He, he, he, zobaczyłem tam nazwisko gdańskiego guru (gooru :hihi: ) od komunikacji i infrastruktury. Znaczy to, że ta sprawa tak szybko się nie rozwiąże... :mrgreen:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sob Lis 27, 2004 11:39 pm   

"Jak długo mamy czekać? Aż pociąg komuś urwie nogę? - pyta mieszkaniec."
jak dla mnie bomba :haha:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Lis 27, 2004 11:42 pm   

Cytat:
Aż pociąg komuś urwie nogę?

A po co ludzie wpychają nogi prosto pod pociąg?

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sob Lis 27, 2004 11:48 pm   

sabotazysci jacys...

knovak 
Wanoga

Wysłany: Sob Lis 27, 2004 11:50 pm   

Faktem jest, że te tory idą dość dziwacznie, między blokami a ulicą, trzeba przez nie przełazić by dojść na przystanki autobusowe, itd. Jeśli jest alternatywa przez działki i tereny przemysłowe to co tu dużo gadać...

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Nie Lis 28, 2004 7:41 am   W zstępstwie Pumeksa

Wyręczę w tym miejscu Pumeksa małym cytacikiem :hihi:
"A gdyby tak Wasza matka przechodziła tędy..... (oczywiście przz te tory) itd itd" :lol:

knovak 
Wanoga

Wysłany: Nie Lis 28, 2004 9:19 am   

:haha:

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pon Lis 29, 2004 10:00 am   

knovak napisał/a:
Faktem jest, że te tory idą dość dziwacznie, między blokami a ulicą, trzeba przez nie przełazić by dojść na przystanki autobusowe, itd. Jeśli jest alternatywa przez działki i tereny przemysłowe to co tu dużo gadać...

To moze raczej bloki i przystanki są dziwacznie zlokalizowane...? One chyba są późniejsze.

To jest to, co widać tam na zdjęciu? To na zdjęciu nie ma "torów" tylko jest JEDEN tor, dobrze oznakowany. Nie wiem jak często przetaczane są tam wagony, ale smiem przypuszczać, że raczej rzadko. Co więcej robi się toz małą prędkością i przy uzyciu sygnałów ostrzegawczych. Wpaść pod taki pociąg moze tylko ktoś, kto sie bardzo o to postara...

Zabawne jest to: "Te tory muszą zniknąć! Radni i władze miasta ciągle nam to obiecują i nic nie robią ". Od kiedy radni miejscy maja jakieś moce decyzyjne co do infrastruktury kolejowej będącej własnością PKP? Zwłaszcza, że ta zmiana ma kosztować 200 tysięcy...?

Petelka 

Wysłany: Pon Lis 29, 2004 10:17 am   

Cytat:
To moze raczej bloki i przystanki są dziwacznie zlokalizowane...? One chyba są późniejsze.

To jest to, co widać tam na zdjęciu? To na zdjęciu nie ma "torów" tylko jest JEDEN tor, dobrze oznakowany. Nie wiem jak często przetaczane są tam wagony, ale smiem przypuszczać, że raczej rzadko. Co więcej robi się toz małą prędkością i przy uzyciu sygnałów ostrzegawczych. Wpaść pod taki pociąg moze tylko ktoś, kto sie bardzo o to postara...

Tak - bloki i przystanki są zdecydownaie późniejsze niż tor. Nie zmienia to faktu, że tor ten w chwili obecnej stanowi istotne zagrożenie dla mieszkańców ul. Wyzwolenia, a zwłaszcza dzieciaków, które jak wiadomo mają różne i różniaste pomysły. Zresztą mimo sporadycznego ruchu i ostroznego przejazdu pociągów miało tam już miejsce kilka poważniejszych wypadków, zakończonych kalectwem lub śmiercią ludzi.
Wiem, że sprawa likwidacji tego toru jest podnoszona od wielu lat. Od wielu lat opracowane są również plany innego poprowadzenia toru. Sprawa rozbija się nie tylko o pieniądze, ale i o pewne przepychanki, w skrócie mówiąc - własnościowe. :II

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Lis 29, 2004 10:23 am   

Petelka napisał/a:
Zresztą mimo sporadycznego ruchu i ostroznego przejazdu pociągów miało tam już miejsce kilka poważniejszych wypadków, zakończonych kalectwem lub śmiercią ludzi.

Znałem człowieka, który kilka lat temu zginął w wypadku na przejeździe kolejowym obok dawnego Domu Kultury...

knovak 
Wanoga

Wysłany: Pon Lis 29, 2004 1:36 pm   

Nie zmienia to faktu, że jeżeli jest alternatywa przez działki i tereny przemysłowe to dlaczego nie przenieść ruchu właśnie tam?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Lis 29, 2004 1:42 pm   

Ale toru przez działki nie ma, trzeba go dopiero wybudować (a może się mylę?), a PKP jak wiadomo zajmuje się raczej likwidacją istniejących torowisk niż budową nowych. Więc alternatywa jest bardzo mglista.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pon Lis 29, 2004 2:11 pm   

knovak napisał/a:
Nie zmienia to faktu, że jeżeli jest alternatywa przez działki i tereny przemysłowe to dlaczego nie przenieść ruchu właśnie tam?

Ja nie mam nic naprzeciw, ale to kosztuje. Wstępnie policzono, że 200 tysięcy. Finalnie pewnie wyjdzie milion. Wszytko dla jednego czy dwóch składów na dobę. Nie wydaje mi się, zeby taka decyzja zapadła.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Lis 29, 2004 2:42 pm   

A moze zamiast pociagow wprowadzic na tej trasie poduszkowce, wszak obywaja sie bez torow :hihi:

Odpowiedz do tematu