Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Daniel Chodowiecki
Autor Wiadomość
Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Sro Maj 28, 2025 1:50 am   

Fort napisał/a:
Najczęściej nie obrazy. ale ryciny były ich lustrzanym odbiciem, dlatego to obraz nie rycina przedstawa zazwyczaj stan rzeczywisty.

No tak, aby było ciekawiej ta namalowana kolorowa lustrzana miniatura na podstawie twórczosci Daniela Chodowieckiego, a w lusterku od przykrywki pudełeczka ustawionym pod kątem 90 stopni było by widać odbicie sceny tej oryginalnej ryciny z widokiem Sali Parole zamku królewskiego w Berlinie 25-ego stycznia 1785 roku.

Takie małe kolorowe dzieło sztuki w gwasz :brake:

Fort 
Fort

Wysłany: Sro Maj 28, 2025 5:16 am   

Nie jestem pewien, czy rycina Chodowieckiego była pierwowzorem, ponieważ dla rycin pierwowzorem był często obraz olejny, lub wykonany w innej technice.
Tak też powstał na przykład pośmiertny portret Wolfa rytowany przez Deisch'a, na podstawie wcześniejszego portretu olejnego, który się według mnie nie zachował.
Mogę jedynie przypuszczać, że Nataniel był na nim przestawiony odwrotnie niż u Deisch'a.
-
Pokręcone to wszystko.
-
Gdy chodzi o twój gwasz, to najlepiej by było znać rzeczywisty wygląd tej sali, jeśli się do dziś zachowała, albo odszukać olejny zapewne pierwowzór, jeżeli istniał oczywiście.
---
Sala istnieje do dziś, ale na rycinie brak charakterystycznych elementów wnętrza.
---
Rycina przestawia właściwy obraz, bo wszyscy na niej mają ordery na lewej piersi, tak jak było i być powinno.
---
Osobiście jednak wolałbym, aby najpierw odnalazł się oryginalny portret olejny z Wolfem.

Odpowiedz do tematu