Najczęściej nie obrazy. ale ryciny były ich lustrzanym odbiciem, dlatego to obraz nie rycina przedstawa zazwyczaj stan rzeczywisty.
No tak, aby było ciekawiej ta namalowana kolorowa lustrzana miniatura na podstawie twórczosci Daniela Chodowieckiego, a w lusterku od przykrywki pudełeczka ustawionym pod kątem 90 stopni było by widać odbicie sceny tej oryginalnej ryciny z widokiem Sali Parole zamku królewskiego w Berlinie 25-ego stycznia 1785 roku.
Nie jestem pewien, czy rycina Chodowieckiego była pierwowzorem, ponieważ dla rycin pierwowzorem był często obraz olejny, lub wykonany w innej technice.
Tak też powstał na przykład pośmiertny portret Wolfa rytowany przez Deisch'a, na podstawie wcześniejszego portretu olejnego, który się według mnie nie zachował.
Mogę jedynie przypuszczać, że Nataniel był na nim przestawiony odwrotnie niż u Deisch'a.
-
Pokręcone to wszystko.
-
Gdy chodzi o twój gwasz, to najlepiej by było znać rzeczywisty wygląd tej sali, jeśli się do dziś zachowała, albo odszukać olejny zapewne pierwowzór, jeżeli istniał oczywiście.
---
Sala istnieje do dziś, ale na rycinie brak charakterystycznych elementów wnętrza.
---
Rycina przestawia właściwy obraz, bo wszyscy na niej mają ordery na lewej piersi, tak jak było i być powinno.
---
Osobiście jednak wolałbym, aby najpierw odnalazł się oryginalny portret olejny z Wolfem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum