Oj, po prostu łamany w ten sposób dach nazywany jest mansardowym
potocznie
Czyli wydawany przez Instytut Sztuki PAN "Katalog zabytków sztuki w Polsce" posługuje się określeniem potocznym (domy podcieniowe w Steblewie na str. 56)
Tak być może. Niestety nieliczne tomiki dotyczące pomorza zwierają babole. Czasem zastanawiam się, czy twórca opisu widział obiekt na oczy, czy tylko kilka zdjęć.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Polecam do przeczytania, dużo wyjaśnia na temat wyglądu, i jak się okazuje przede wszystkim konstrukcji dachów. Potwierdza też że dachy domów steblewskich to nie mansardowe.
_________________ "Być może, być może, że wszystko gdzieś lepsze i ptaki, i gwiazdy, i śpiew, i powietrze, że były gdzieś nawet szczęśliwsze narody i drzewa wdzięczniejsze od wierzby u wody. Lecz sercu jest droższa piosenka nad Wisłą.."
Wspominaliśmy wyżej o domach podcieniowych z łamanymi dachami, znanych ze Steblewa i Krzywego Koła. Poza tym na Żuławach Gdańskich podobny dach miała nie tylko plebania w Trutnowach, ale także steblewska proboszczówka (jej zdjęcie jest na jednej z wcześniejszych stron w tym wątku). Ostatnio zauważyłem, że podobny dach ma też dom w Lędowie. Chyba nigdy nie był domem podcieniowym, ale kiedy na niego patrzę, to przypuszczam, że budowniczowie uwzględniali możliwość dobudowania tutaj podcieniowej wystawki w bliżej nieokreślonej przyszłości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum