Czyli Rerin/Kerin to chyba do dziś zachowany dom, ten sam na którym sfotografowałem mansardowe okna; naprzeciw niego przetrwał dom Raabe, natomiast Wessel już nie istnieje.
Czy to na pewno "mansarda"? W mansardzie dolna część połaci dachowej jest pod większym kątem, prawie pionowa. Steblewskie przypominają bardziej "łamany dach polski" choć nie wiem na ten temat zbyt wiele. I też dziwi mnie to że występowały właściwie tylko na Żuławach Gdańskich, po prawej stronie Wisły nie spotkałam , no chyba że jakiś pojedynczy, bodajże w Kościeleczkach. Skąd mogły przywędrować ?
_________________ "Być może, być może, że wszystko gdzieś lepsze i ptaki, i gwiazdy, i śpiew, i powietrze, że były gdzieś nawet szczęśliwsze narody i drzewa wdzięczniejsze od wierzby u wody. Lecz sercu jest droższa piosenka nad Wisłą.."
Oj, po prostu łamany w ten sposób dach nazywany jest mansardowym, bez wnikania w to, co pod dachem. W Gdańsku w XVIII wieku i pewnie też w XIX czasem się pojawiał. Na Żuławach Gdańskich w tym samym czasie, na plebanii w Trutnowach na przykład.
To już jest jakiś trop przyczłapały z Gdańska, a na drugą stronę Wisły już nie zdołały się przedrzeć
pumeks napisał/a:
Oj, po prostu łamany w ten sposób dach nazywany jest mansardowym
potocznie
_________________ "Być może, być może, że wszystko gdzieś lepsze i ptaki, i gwiazdy, i śpiew, i powietrze, że były gdzieś nawet szczęśliwsze narody i drzewa wdzięczniejsze od wierzby u wody. Lecz sercu jest droższa piosenka nad Wisłą.."
Dachy łamane, które widać na zdjęciach w poprzednich postach to zdecydowanie "dach polski".
Chociaż obecność facjatek nawiązuje do dachu masardowego. Chciaż do sztandarowego dzieła Mansarta (Chateau de Maisons-la-fitte) mają się nie bardzo. Chciaż ten typ dachu ewoluował i pociotek Mansarta rozpropagował już formę nam znaną powszechnie. Chociaż ....
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum