Nie było wolnego miejsca siedzącego((. Stałem w ogromnym ścisku obok trybuny.Wałęsa był vis a vis.600 złotych.No no.Człowiek sobie nie żałował.Warto było.Jednak największe wrażenie na mnie zrobiły zawody lekkoatletyczne. Może mistrzostwa Polski?Była elita znana tylko z radia i Przeglądu Sportowego:E. Piątkowski w dysku(oczywiście na biało), J.Sidło w oszczepie, M.Foik w sprincie. Zabrał mnie przedszkolaka brat.Bilet w cenie 1 zł. Ja gratis. Dziwnie pamiętam mnóstwo szczegółów z tych zawodów. ...Wiem.Powiecie hipermnezja.
Równiez byłem na tym pamiętnym meczu Niestety,z powodu nieprzebranych tłumów stałem na koronie nieopodal pierwszego łuku.Widziałem na własne oczy,jak Pan Prezydent wstał i podniósł ręce w charakterystycznym geście a stadion skandował "Lech Wałęsa" i "Solidarność".. Podczas jednej z akcji Juventusu,gdy na stadionie ucichło,nagle jeden z kibiców gromko wykrzyknął: "TRAPATTONI!!!" co wywołało salwę śmiechu całej gawiedzi Dostało się i obecnemu prezesowi naszej piłki po strzeleniu przez niego trzeciej bramki dla "Juve"..
_________________ ..Nie każdy śmiech się zbudzić da! Nie każda łza się da powtórzyć!
Miałem 6 lat i byłem z ojcem na Lechia vs. Juventus, choć nic a nic nie pamiętam - wiem tylko z opowiadań. Był to zresztą jeden z 2-3 razy w życiu jak w ogóle byłem na meczu piłkarskim
Dlaczego dopiero teraz zobaczyłem temat ?
Pokazy gimnastyczne na stadionie Lechii odbyły się w czerwcu 1970r. Szkoły podstawowe dostały z wydziału oświaty polecenie z wykazem ćwiczeń na skrzyni 4 części, wzdłuż i w poprzek i przygotowanie młodzieży. Następnie każda szkoła miała dowieźć na stadion skrzynię, odskocznię i materace. Ustawiono to w ogromnej ilości, na wówczas dziurawej murawie, czasem z prześwitem ziemi co przeszkadzało w rozbiegu. Było do wykonania 5 skoków wzdłuż i 5 w poprzek skrzyni przez 20 chłopców /co z dziewczętami były?/
Do dzisiaj mam ten zestaw na oryginalnym piśmie z Prezydium Miejskiej Rady Narodowej w Gdańsku z dnia 16 04 1970 r.
Gdyby ktoś zechciał skan, wyślę na podany adres.
_________________ Kłaniam się
Tylko ten może zmieniać poglądy, kto je posiada.
... trochę odświeżę wątek (w ogóle już dawno nie pisałem na FDG!).
Ale ad rem.
Od dłuższego czasu badam ten stadion i pobliski, pierwszy w historii miasta, zespół boisk (mowa oczywiście o Heinrich-Ehlers-Platz).
Zaintrygowało mnie, że wszyscy podają rok 1927 jako czas otwarcia Jahn-Kampfbahn, ale nikt daty dziennej...
Przebadałem dokładnie lato i jesień 1927 - nic. Aktualnie przeglądam dokładnie numery wiosenne, ale też... jakby cisza. Zaczynam podejrzewać, że być może gdzieś tu tkwi jakiś haczyk.
Na razie udało mi się odszukać taką drobinkę, że decyzja o budowie nowego (z prawdziwego) zdarzenia stadionu miejskiego przy obecnej ul. Traugutta zapadła w maju 1924 r. To wtedy postanowiono, że zespół strzelnic wojskowych zostanie rozebrany, a na jego miejscu powstanie obiekt sportowy. Prace (wszystko na to wskazuje) ruszyły jednak dopiero w 1925 r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum