Wysłany: Czw Sty 05, 2012 7:47 pm Re: Zagadka Mira
Miro napisał/a:
Sądzę, że zdjęcie, które przedstawiam jest mało znane
i warte zastanowienia gdzie to było.
Miro
Skojarzyło mi się ze skrzyżowaniem Rzeźnickej i Toruńskiej. Tylko nie wiem, czy na Toruńskiej była taka kamienica z narożnym wykuszem, i czy ulica w tym miejscu ma taki spadek. W tle wydaje mi się, że widzę wieżyczkę na Muzeum Narodowym Próbowałam skorzystać z wyszukiwarki ale podaje mi tyle różnych wyników, że nie mam cierpliwości przedzierać się przez 30 wątków "na piechotę"...
Wieżyczka to ewidentnie sygnaturka na Kościele św. Trójcy (a nie na żadnym muzeum ) z czego wynika prosty wniosek, że widoczne ulice to Ketterhagergasse na pierwszym planie i w głębi zdjęcia, za skrzyżowaniem z Vorstädtischer Graben, początek Fleischergasse.
W domu widocznym w centrum zdjęcia mieściło się chyba znane wydawnictwo A. Kafemanna.
Wieżyczka to ewidentnie sygnaturka na Kościele św. Trójcy (a nie na żadnym muzeum ) z czego wynika prosty wniosek, że widoczne ulice to Ketterhagergasse na pierwszym planie i w głębi zdjęcia, za skrzyżowaniem z Vorstädtischer Graben, początek Fleischergasse.
W domu widocznym w centrum zdjęcia mieściło się chyba znane wydawnictwo A. Kafemanna.
Na Pumeksa nie ma siły, to jest Ketterhagergasse.
Oj chyba Pumeks ma już długo to zdjęcie w swoich zbiorach.
Szybko się z moją zagadką uporał.
Oj chyba Pumeks ma już długo to zdjęcie w swoich zbiorach.
Nie miałem i z przyjemnością zapisałem na dysku to, które wkleiłeś.
Znałem tylko takie zdjęcie siedziby "Danziger Zeitung" (wydawanej przez Kafemanna) z drugiego albumu Tuska:
Ketterhagergasse Danziger Zeitung.jpg To chyba ten sam dom, ale po nadbudowaniu trzeciej kondygnacji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum