Wysłany: Wto Mar 13, 2007 12:04 am Danzig i Zoppot na szklanych negatywach
Dawno, dawno temu miałem wielką przyjemność podziwiania zbioru kilkudziesięciu szklanych negatywów zdjęć z Gdańska i Sopotu, wykonanych w latach trzydziestych. Właściciel zbioru po jakimś czasie wykonał dla mnie odbitki z najciekawszych negatywów i te poniżej zamieszczam.
Na początek Sopot.
Teraz Gdańsk.
Dwa ostatnie zdjęcia ("nie wiem" i "gasse") są dla mnie zagadką. W przypadku "gasse" typowałbym Św. Ducha, ale to tylko przypuszczenie. Zdjęcie "grz" przedstawia szczyty kamienic na rogu Chlebnickiej i Grząskiej.
Wszystkie te obrazki nie są odkryciem czegoś nieznanego, niemniej w roku 1979 były dla mnie objawieniem - wtedy o łatwo dostępnych wydawnictwach typu BSG można było sobie tylko pomarzyć...
...i pozostałe zdjęcia z Gdańska.
Zdjęcie identyczne jak "kath", tylko wyczyszczone z uszkodzeń negatywu pojawiło się w BSG3 na str. 55. Może to być wskazówką co do dalszych losów kolekcji... Pozdrawiam.
Nie chce mi się zakładać nowego wątku, tytuł tego mi "pasuje"... Szklane negatywy mają tę wadę, że czasem się tłuką. Zdjęcie macie dokładnie opisane. Swoją drogą, na zdjęciach w albumach wydawanych przez Tuska i s-kę napisy hebrajskie jakoś się nie pojawiały, ciekawe, czemu?
Eee, nie chcę tu snuć spiskowych teorii, sami pogłówkujcie... zresztą wyjaśnienie najłatwiejsze, choć nieco uproszczone, jest takie, że BSG bazuje na zdjęciach publikowanych w "Danziger Hauskalender", a tam tematykę judaistyczną reprezentują co najwyżej zdjęcia synagogi przy Reitbahn (trochę była za duża, żeby się ją dało wyretuszować).
BSG bazuje na zdjęciach publikowanych w "Danziger Hauskalender", a tam tematykę judaistyczną reprezentują co najwyżej zdjęcia synagogi przy Reitbahn (trochę była za duża, żeby się ją dało wyretuszować).
Czy to oznacza, że zdjęcia w BSG są retuszowane z zamysłem usunięcia elementów (napisów, detali, itp.) żydowskich?
Tego nie podejrzewam. Ale mam wrażenie, że zdjęcie takie jak to, które dałem wyżej, raczej nie pojawiłoby się w "Danziger Hauskalender" (jeśli ktoś mnie przekona, że się mylę, to chętnie to odwołam). A skoro nie było w DH, to nie było i w BSG - imho.
A czy ja napisałem, że ono jest z BSG?
To jest zdjęcie ze zbiorów Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. O ile wiem, dotąd nigdy niepublikowane. PWKZ posiada całkiem znaczący zbiór zdjęć, ale autorzy BSG jakoś nie byli nimi zainteresowani - wolą bazować na publikacjach niemieckich.
W sprawie zdjęcia "gasse.jpg" - to jest faktycznie ul. Św. Ducha, domy z lewej znajdowały się w miejscu którego dotąd nie odbudowano. Ten pierwszy z lewej, z niskim przedprożem, miał numer 66; następny, z wyższym przedprożem na którym znajduje się pergola czy jakaś tam budka obrośnięta pnączem, to numer 65. Można je zidentyfikować na zdjęciu z Bildindexu, które załączam poniżej.
Na pierwsze - chyba tak, na drugie - tymczasowo nie, ale jest projekt udostępnienia w formie publikacji - tak dużo to tych zdjęć może nie ma, ale jeden albumik calkiem ciekawy da się chyba wykroić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum