No to poprawię się. Nie wygląda na to samo. W innym miejscu komin, jakby inne deskowanie ścian zewnętrznych, odwrotne proporcje otworów okiennych - na Twoich zdjęciach okna są bardziej poziome niż pionowe. Mogło być więcej domów podcieniowych w Słobitach niż jeden? Na to wychodzi.
Jest to możliwe, choć nie wiem gdzie mógłby on stac... Jaka jest pewnosc ze zdjecie pochodzi ze Słobit? Jest kilka podobnych domow w okolicy, takze mogla zdarzyc sie pomylka...
Pomyłka oczywiście mogła się zdarzyć. Informacja pochodzi z katalogu Instytutu Sztuki PAN. Oni opracowali materiały Urzędu Konserwatora Królewieckiego.
po pierwsze - postawilem swoja strone na nogi, przerabiajac ja na joomle. jak ktos ma cos ciekawego do dodania to mozna sie zarejestrowac i napisac...do tego nowy design. zapraszam
Fragment dokumentacji fotograficznej dawnego Urzędu Konserwatora Zabytków w Królewcu. Negatywy obecnie w zbiorach Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk. Galeria.
Trudno powiedzieć czy istnieją. Część z nich ks. Aleksander uratował. Co z resztą, do końca nie wiadomo. A skoro się podoba, to ciąg dalszy. Źródło to samo – IS PAN.
Spore zainteresowanie jak na tak niszowy i odległy od tematów foruma wątek. Prawdę mówiąc, też się wkręciłem, tylko trochę wcześniej. No to dzisiaj ostatni fragment dokumentacji galerii pałacowej, jaki spiratowałem z płytki panowskiej. Więcej na temat Słobit tam nie ma.
Jest za to przeogromna masa zdjęć innych miejsc w Prusach Wschodnich, kraju skazanego na zagładę w barbarzyńskim odwecie za dokonania armii niemieckiej na wschodzie. Ale że zajmujemy się tutaj historią, nie polityką, pozwolę sobie polecić wszystkim zainteresowanym wydawnictwo Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk – Prusy Wschodnie. Dokumentacja historycznej prowincji. Wyszło to w formie płytki CD, wartej każdych pieniędzy, do zdobycia w IS PAN. Skany wkładki przybliżą nieco temat.
A tak konkretniej:
Jan Przypkowski
Prusy Wschodnie – dokumentacja historycznej prowincji. Zbiory fotograficzne dawnego Urzędu Konserwatora Zabytków w Królewcu. Warszawa 2006 Instytut Sztuki PAN, ISBN 83-89101-44-0.
Już raczej nie do dostania.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Wybieram się wkrótce w okolice Słobit, będę m.in w pobliskim dworze Dawidy, który szczęśliwie udało się uratować. Może macie o nim jakieś materiały, swoje wspomnienia etc.?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum