Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwne pytania :)
Autor Wiadomość
Inga 
Warzywodzianka

Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 6:24 pm   

danziger napisał/a:
Ta minoga, tej minogi

Za prosto by było :wink: A jest ten minóg, tego minoga - te (dwa, trzy,...) minogi :) A cały sęk w tym, że nie mogę użyć zwrotu "z ulicy Minogi", bo wyjdzie strasznie sztucznie wtedy :roll: Albo napiszę "Neunaugengasse" i w polskim tekście będzie nieodmiennie wtedy - i spokój będzie :mrgreen:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 12:14 am   

Fakt, to nazwa ulicy mnie zmyliła :oops:
Skoro słowo to w nazwie ulicy występuje jako rzeczownik l. mn. a nie przymiotnik (jak to zazwyczaj w nazwach ulic bywa), to w tym przypadku będzie nieodmienne. Tylko czemu Twoim zdaniem brzmiałoby to sztucznie?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 8:32 am   

Dlaczego miałoby być nieodmienne? 8O
Polanki - z Polanek, Łagiewniki - z Łagiewnik(ów), Garbary - z Garbarów, Rybaki Grn. - z Rybaków Grn., Zbytki - ze Zbytków, Kocurki - z Kocurków, Minogi - z Minogów.

tobocian 

Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 9:31 am   

Albo dodać: z ulicy Minogi,
z ulicy Polanki,
w ulicę Garbary i nie mamy motania :^^

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 9:43 pm   

pumeks napisał/a:
Dlaczego miałoby być nieodmienne?

Pytanie było o sformułowanie "z ul. Minogi"
A jak już dodajemy tę "ulicę", czy skrót "ul." to zazwyczaj będziemy podawać jej nazwę nieodmienioną - jak już zresztą wskazał Tobocian.

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 1:47 am   

Rozumiem rozterkę Ingi – bo w języku polskim często zdarza się niezręczne, albo żle brzmiące zbudowanie zdania mimo poprawnej formy gramatycznej. W takiej sytuacji lepiej chyba zmienić cały fragment tekstu, niż brnąć w dopasowanie odpowiedniej odmiany kłopotliwego wyrazu.
W omawianym przypadku (szkoda, że nie cytujesz nieco większego fragmentu tego zdania) być może lepiej zredagować ten fragment w podobny sposób: …idąc ulicą Minogi dochodzę do…i skręcam w…(prawo, lewo, albo w kierunku)…
Odmiana nazw ulic, czy innych imion własnych nie zawsze musi być stosowana, mimo odmienialności tych nazw – bo w określonym kontekście brzmi żle, albo nienaturalnie.
Np. …płyniemy do stoczni „Wisła” (a nie do stoczni Wisły).
Użycie skrótu ul. lub al.(jak przykładowo pisze Danziger) nie powoduje nieodmienności nazwy. Również w zależności od kontekstu może brzmieć dobrze w formie odmiennej, lub nieodmiennej . Np. …przed nami jest al. Grunwaldzka. Ale w zdaniu: …dochodzimy do al.Grunwaldzkiej… brzmi poprawniej niż: …dochodzimy do al. Grunwaldzka.
Natomiast zdanie : „wracamy z wyspy Ołowianka” brzmi lepiej niż : „wracamy z wyspy Ołowianki”.
Takie niestety są uroki naszego języka.

MagratVonLerchenfeld 

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 7:13 pm   

pawel.45 napisał/a:
„wracamy z wyspy Ołowianka” brzmi lepiej niż : „wracamy z wyspy Ołowianki”.
Takie niestety są uroki naszego języka.

nie wierzę, by ktoś mówił o Ołowiance per wyspa ;)
nie bardzo rozumiem ten przykład z Grunwaldzką - przecież dochodzimy do al. Grunwaldzkiej chyba jest poprawne, a nie tylko brzmi poprawnie

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 8:48 pm   

pawel.45 napisał/a:
„wracamy z wyspy Ołowianka” brzmi lepiej niż : „wracamy z wyspy Ołowianki”.

Moim subiektywnym zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Ta pierwsza wersja kojarzy mi się z pewną panią korektorką z wiodącego tytułu prasowego, która uparcie we wszelkich deklinacjach "w Wolnym Mieście Gdańsku", "Wolnego Miasta Gdańska" robiła mi "w Wolnym Mieście Gdańsk", "Wolnego Miasta Gdańsk" itd., doprowadzając mnie tym do irytacji.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 9:12 pm   

pawel.45 napisał/a:
Użycie skrótu ul. lub al.(jak przykładowo pisze Danziger) nie powoduje nieodmienności nazwy.

Pisałem, że powoduje jeśli tą nazwą jest rzeczownik w liczbie mnogiej (np. Minogi, Garbary, Trzy Lipy, Kocurki), a nie przymionik, jak w przypadku Grunwaldzkiej.
Być może są wyjątki od tej reguły, ale jakoś żaden do głowy mi nie przychodzi i ciężko by mi było sobie taki wyobrazić.

Inga 
Warzywodzianka

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 9:23 pm   

O jaka piękna dyskusja wyszła przez te moje Duże Pijawy (jak to mój kumpel z liceum określił :wink: ) :hihi: A więc:
danziger napisał/a:
czemu Twoim zdaniem brzmiałoby to sztucznie?

Dlatego, że (w moim odczuciu) w mowie potocznej jakoś rzadko mówi się "przewróciłam się na ulicy Długiej", "kupił kilo kartofli na ulicy Rybołowców", "skręć w ulicę Biskupią", a raczej "przewróciłam się na Długiej", "kupił kilo kartofli na Rybołowców", "skręć w Biskupią" - ale to takie moje zuepłnie osobiste odczucie :)
MagratVonLerchenfeld napisał/a:
nie wierzę, by ktoś mówił o Ołowiance per wyspa

Też nie wierzę :mrgreen:
pumeks napisał/a:
"w Wolnym Mieście Gdańsk", "Wolnego Miasta Gdańsk"

8O Koszmarek jakiś...

A jeśli chodzi o Minogi - ostatecznie wybrałam wersję Pumeksa i bohaterka skręci z Minogów :mrgreen:

Odpowiedz do tematu