Wysłany: Wto Lis 17, 2009 10:52 pm Zakłady Siemensa we Wrzeszczu
Szanowni Forumowicze,
Uwzględniając ogromną wiedzę wielu z Was, zwracam się o pomoc w zgromadzeniu informacji nt. byłych zakładów Siemens-Schuckert Werke w Gdańsku Wrzeszczu przy ul. Wajdeloty 22a/Białej 7.
Wiem tylko tyle, że chodziło o SIEMENS G.M.B.H. - Gesellschaft mit beschrankter Haftung (spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością). Później, po wojnie na tej bazie powołano warsztaty Elmoru. Przypuszczam, że chodziło o cywilny profil produkcji (?), choć nie wiem, czy w czasie wojny nie wytwarzano (naprawiano) tam sprzętu dla armii, i to mnie właśnie interesuje
Pozdrawiam
_________________ "Historia jest nocną zmorą, z której staramy się przebudzić"
James Joyce
Na początek logo firmy i wyciąg z książki telefonicznej z 1942 roku z firmami o nazwie "Siemens" na terenie Gdańska, w którym widzimy Langfuhr - Marienstrasse (Wajdeloty). Czy to chodzi o tę firmę?
Przypuszczam, że chodziło o cywilny profil produkcji (?), choć nie wiem, czy w czasie wojny nie wytwarzano (naprawiano) tam sprzętu dla armii, i to mnie właśnie interesuje
Z Wikipedii anglojęzycznej (klik) wynika, że w latach trzydziestych i zapewne czterdziestych firma Siemens-Schuckert produkowała silniki do samolotów, ale pod marką Siemens-Halske, później Bramo (a może coś źle zrozumiałem?). W takim razie raczej nie spodziewałbym się, żeby większość produkcji miała przeznaczenie cywilne. Ale co konkretnie robiono w zakładzie Siemens-Schuckert we Wrzeszczu, to może być trudne do ustalenia.
Firma Siemens to amunicja, samoloty, samochody, sprzęt elektrotechniczny i radiowy - jednym słowem - "Mydło, szydło i powidło". Jak widzimy firma miała swe techniczne biuro w Gdańsku, warsztaty fabryczne i naprawcze we Wrzeszczu, a biuro ogólne (?) na Oruni (ciekawe, czy ocalał budynek), natomiast magazyn na Rajskiej. Dość spora firma.
Z wielkim prawdopodobieństwem można przyjąć, że wrzeszczańskiej firmy „Siemensa” nie byłoby bez agrotechnika prof. dra Hansa Holldacka (1879-1950) pochodzącego z Królewca, który mieszkał we Wrzeszczu (nie znamy ulicy, ale może ktoś ustali to w książce telefonicznej). Tu w swoim mieszkaniu, którego wygląd znamy ostatecznie ukończył zapoczątkowane wcześniej gruntowne podstawy wykorzystania skonstruowanej przez siebie glebogryzarki ogrodowej. W 1919 roku założył na prośbę Carla Friedricha von Siemensa w Berlinie Versuchs- und Lehranstalt für Bodenfräskultur, którego został kierownikiem. Tu w 1922 roku w warsztacie firmy Siemens-Schuckert Werben zbudował swą pierwszą maszynę rolniczą – glebogryzarkę ogrodową. Produkcja maszyn rolniczych przez firmę „Siemens” kontynuowana była w europejskich filiach m.in. w Gdańsku. http://holldack.de/danzig/arbeitzimmer.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum