Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakłady Siemensa we Wrzeszczu
Autor Wiadomość
michal77_77 

Wysłany: Wto Lis 17, 2009 10:52 pm   Zakłady Siemensa we Wrzeszczu

Szanowni Forumowicze,

Uwzględniając ogromną wiedzę wielu z Was, zwracam się o pomoc w zgromadzeniu informacji nt. byłych zakładów Siemens-Schuckert Werke w Gdańsku Wrzeszczu przy ul. Wajdeloty 22a/Białej 7.

Pośrednio był ten wątek poruszany tutaj: http://www.forum.dawnygda...ghlight=siemens

Interesują mnie wszelkie dane nt. wspomnianej firmy. Z góry dziękuję za pomoc i uwagę :)

Ps. Proszę o nieodsyłanie mnie do opcji "szukaj", bowiem tę już dawno przerabiałem, niestety, bez większych fajerwerków...

dandola 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 9:05 am   

A czym zajmował się ten zakład, bo chyba (?) coś mam, jeśli się nie mylę? Czy to firma elektryczna? No i potrzebna nazwa zakładu.
Ostatnio zmieniony przez dandola Sro Lis 18, 2009 10:31 am, w całości zmieniany 1 raz  

michal77_77 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 10:22 am   

Wiem tylko tyle, że chodziło o SIEMENS G.M.B.H. - Gesellschaft mit beschrankter Haftung (spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością). Później, po wojnie na tej bazie powołano warsztaty Elmoru. Przypuszczam, że chodziło o cywilny profil produkcji (?), choć nie wiem, czy w czasie wojny nie wytwarzano (naprawiano) tam sprzętu dla armii, i to mnie właśnie interesuje :)
Pozdrawiam

dandola 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 10:37 am   

Na początek logo firmy i wyciąg z książki telefonicznej z 1942 roku z firmami o nazwie "Siemens" na terenie Gdańska, w którym widzimy Langfuhr - Marienstrasse (Wajdeloty). Czy to chodzi o tę firmę?

siemens.jpg
Plik ściągnięto 7134 raz(y) 52,09 KB

siemens_logo.jpg
Plik ściągnięto 7140 raz(y) 10,78 KB

michal77_77 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 11:14 am   

Tak, na 100% - ul. Wajdeloty 22a, czyli Biała 7. Dzięki za piękne skany :)

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 11:29 am   

michal77_77 napisał/a:
Przypuszczam, że chodziło o cywilny profil produkcji (?), choć nie wiem, czy w czasie wojny nie wytwarzano (naprawiano) tam sprzętu dla armii, i to mnie właśnie interesuje

Z Wikipedii anglojęzycznej (klik) wynika, że w latach trzydziestych i zapewne czterdziestych firma Siemens-Schuckert produkowała silniki do samolotów, ale pod marką Siemens-Halske, później Bramo (a może coś źle zrozumiałem?). W takim razie raczej nie spodziewałbym się, żeby większość produkcji miała przeznaczenie cywilne. Ale co konkretnie robiono w zakładzie Siemens-Schuckert we Wrzeszczu, to może być trudne do ustalenia.

dandola 

Wysłany: Sro Lis 18, 2009 11:33 am   

Firma Siemens to amunicja, samoloty, samochody, sprzęt elektrotechniczny i radiowy - jednym słowem - "Mydło, szydło i powidło". Jak widzimy firma miała swe techniczne biuro w Gdańsku, warsztaty fabryczne i naprawcze we Wrzeszczu, a biuro ogólne (?) na Oruni (ciekawe, czy ocalał budynek), natomiast magazyn na Rajskiej. Dość spora firma.

Z wielkim prawdopodobieństwem można przyjąć, że wrzeszczańskiej firmy „Siemensa” nie byłoby bez agrotechnika prof. dra Hansa Holldacka (1879-1950) pochodzącego z Królewca, który mieszkał we Wrzeszczu (nie znamy ulicy, ale może ktoś ustali to w książce telefonicznej). Tu w swoim mieszkaniu, którego wygląd znamy ostatecznie ukończył zapoczątkowane wcześniej gruntowne podstawy wykorzystania skonstruowanej przez siebie glebogryzarki ogrodowej. W 1919 roku założył na prośbę Carla Friedricha von Siemensa w Berlinie Versuchs- und Lehranstalt für Bodenfräskultur, którego został kierownikiem. Tu w 1922 roku w warsztacie firmy Siemens-Schuckert Werben zbudował swą pierwszą maszynę rolniczą – glebogryzarkę ogrodową. Produkcja maszyn rolniczych przez firmę „Siemens” kontynuowana była w europejskich filiach m.in. w Gdańsku. http://holldack.de/danzig/arbeitzimmer.htm

arbeitszimmer.jpg
Plik ściągnięto 7043 raz(y) 67,8 KB

salon.jpg
Plik ściągnięto 7047 raz(y) 53,23 KB

hans_holldack.jpg
Plik ściągnięto 7049 raz(y) 57,88 KB

Odpowiedz do tematu