Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Dostojny Wieśniak
Pią Wrz 18, 2009 1:31 am
Sztuka, krytyka i wzajemne złośliwości
Autor Wiadomość
ninja 
pszekliniak

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 3:32 pm   

Ludzie...Rozumiem potrzebę ekspresji, ale czy każdy koniecznie musi być "artystą"? Jest tyle innych specjalności, możliwości. Jak mawiają profesorowie ASP - nie musisz malować, możesz przecież zawsze sprzedawać w warzywniaku.

Radosna twórczość do szuflady - ok. Ale, na boga, do szuflady, nie na forum...

Trochę pokory.

Skoro każdy chce być artystą może na tej samej zasadzie niech każdy zechce być neurochirurgiem lub astrofizykiem?

bijouM 
.

Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 4:22 pm   

ninja napisał/a:
Ludzie...Rozumiem potrzebę ekspresji, ale czy każdy koniecznie musi być "artystą"? Jest tyle innych specjalności, możliwości. Jak mawiają profesorowie ASP - nie musisz malować, możesz przecież zawsze sprzedawać w warzywniaku.

Trochę pokory.

Skoro każdy chce być artystą może na tej samej zasadzie niech każdy zechce być neurochirurgiem lub astrofizykiem?

bzdura

ninja 
pszekliniak

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 4:38 pm   

Cięta riposta. I jak dobrze uzasadniona.

villemo 

Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 4:58 pm   

Ninja! Każdy w życiu ma jakieś "fazy" i "momenty". Dlaczego Ty od razu tak ostro i "po bandzie" :II Masz na tyle opanowane malarstwo żeby być krytykiem?

ninja 
pszekliniak

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 4:59 pm   

Mam.

villemo 

Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 5:07 pm   

A to przepraszam. I dołuj ludzi dalej :II

ninja 
pszekliniak

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 5:10 pm   

Śpiewać każdy może

bijouM 
.

Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 5:18 pm   

ninja napisał/a:
Cięta riposta. I jak dobrze uzasadniona.

Taka na jaką zasługujesz
nie wywołuj mnie do tablicy.
bo to nie jest dobry pomysł.

Jeżeli logujesz się, na jakimś forum, tylko dlatego, aby komuś dowalić... wybacz, nie zasługujesz, na dobrą ripostę.

Zaloguj się swoim nickiem.. pogadamy.

Masz odwagę... hehe.. kimkolwiek jesteś..

to oznacza rzuciłam rękawice ... ninja podnieś

Inga 
Warzywodzianka

Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 5:40 pm   

ninja napisał/a:

Trochę pokory.

Nie dam się sprowokować do następnej awantury, jak babcię kocham... Pocztówki bijouM są świetne moim zdaniem i pozwolę sobie wysnuć radosne przypuszczenie, że twój post, ninja, ich nie dotyczy. Co do mnie zaś - czy ja tu gdziekolwiek napisałam, że znam się na malarstwie ? Nie znam się, maluję, bo lubię, maluję, bo innym się to podoba - tobie naprawdę nie musi, przeżyję. A forum nie jest poświęcone sztuce, tylko Gdańskowi - a moje obrazki są jednym z wielu dowodów na to, jak bardzo Miasto kocham... Nie chcesz, nie oglądaj, o gustach się nie dyskutuje i masz pełne prawo do tego, żeby skrytykować moją twórczość - ale tak samo ja mam pełne prawo ją publikować na forum - choćby po to, żeby móc poznać opinie na jej temat. Dziękuję za uwagę, awanturki nie będzie.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 8:24 pm   

ninja napisał/a:
Śpiewać każdy może

Przedstawić się także. Wpadasz jak do baru piwnego i od razu lejesz po mordzie. :II

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 10:38 pm   

ninja napisał/a:
Ludzie...Rozumiem potrzebę ekspresji, ale czy każdy koniecznie musi być "artystą"?

Na szczęście nie.

ninja napisał/a:
Jak mawiają profesorowie ASP

Profesorów ASP to ja bym wywiózł na Syberię, a tzw. artystów rozstrzelał... :wink:
I guzik mnie obchodzi co mają do powiedzenia.

ninja napisał/a:

Na szczęście nie jest to forum dla tzw. "artystów"po ASP, a dla miłośników Gdańska.
I bardziej do naszego forum pasuje twórczość dotycząca Miasta, choćby była naiwna i na poziomie 5-letniego dziecka, niż "wielkie dzieła" współczesnych artystów typu "g... w słoiku".

Jak ktoś ma potrzebę oglądania procesu obierania ziemniaków, albo przeróżnych przedmiotów zanurzonych w moczu, czy innych cieczach, to niech idzie do miejsc, gdzie ta "wysoka sztuka" jest prezentowana. Na naszym forum ona wstępu nie ma.

ninja napisał/a:
Trochę pokory.

Medice, cura te ipsum

ninja napisał/a:

Żeby być neurochirurgiem lub astrofizykiem potrzebne są pewne kompetencje.
Do bycia artystą nie potrzeba żadnych - wystarczy bezczelność.

groszek 

Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 8:22 am   

"Krytykiem zostaje niespełniony artysta" nic dodac nic ujac do postów ninji.Szkoda mi jej jakas takaś może nie do-- :wink: - pieszczona nie- :wink: -- spełniona czy kto ją tam wie :hihi: .

Inga 
Warzywodzianka

Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 11:35 am   

danziger napisał/a:

I bardziej do naszego forum pasuje twórczość dotycząca Miasta, choćby była naiwna i na poziomie 5-letniego dziecka

Danziger, nie odmładzaj mnie :wink: Ja uważam że mam poziom mniej więcej dziecka z 2 - 3 klasy podstawówki :wink: A mówiąc serio - przecież ja świetnie wiem, że nie jestem "artystką" i malować nie potrafię, że moja twórczość jest naiwna - ale sprawia mi przyjemność i pozwala mi wyrazić mój nadmiar uczuć wobec Miasta - więc malować będę, bo na szczęście żaden "profesor ASP" nie może mi tego zabronić :wink: :co_jest:

ninja 
pszekliniak

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 12:21 pm   

To bzdura, że o gustach się nie dyskutuje. Należy dyskutować, bo potem zalewani jesteśmy potokiem kiczu i tandety.
Forum, jak sama nazwa wskazuje, to miejsce wymiany myśli i opinii. Skoro ktoś ma odwagę cywilną i pokazuje swoje wytwory publicznie, powinien mieć tę samą odwagę w przyjmowaniu krytyki. Skoro towarzystwo wzajemnej adoracji skupiającej się nad obrazkami (nie obrazami) na poziomie średnio zdolnego dziecka w wieku lat 8 jest teraz akceptowane i popierane, to nie rozumiem dlaczego moja krytyka nie.

Nie jestem niedopieszczona, droga Groszek (hmm - interesujący tok myślenia - krytyczna kobieta to kobieta bez chłopa? - czyżby wynikało to w Twoim przypadku z autopsji?)

Drogi Danzigerze - winszuję metod postępowania z niewygodnymi w Twoim odczuciu członkami społeczeństwa. Jak również wiedzy na temat sztuki współczesnej, jak i sztuki w ogóle, skoro widzisz tylko takie jej przejawy jak obieranie ziemniaków. Do bycia artystą nie wystarczy bezczelność. Uważasz, że Michał Anioł, czy choćby Zdzisław Beksiński nie posiadali odpowiednich kompetencji? A co z polską szkoła plakatu? Gratuluję krótkowzroczności. To dzięki takiemu myśleniu o sztuce, jakie prezentujesz, zalewa nas fala plastikowych peruk pod Katownią, mebli wenge w każdym domu, garażowych produkcji graficznych i chińskiej tandety.

Może ktoś spojrzy trzeźwo na to, że widocznie to forum jest dla mnie na tyle cenne, że w końcu zdecydowałam się zalogować i coś napisać.

Przez wiele lat zaglądałam tutaj szukając informacji i inspiracji, i nadal uważam je za skarbnicę wiedzy. Przykro patrzeć co się z tym forum stało.

bijouM 
.

Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 12:39 pm   

..ninja..

Nikt Tobie nie zabrania krytyki. Krytyka bywa twórcza, a jeszcze bardziej mądre pokazanie błędów czy niedoskonałości. Sama wiesz zresztą najlepiej.

Natomiast jeżeli tak jak piszesz, uczestniczysz w tym forum, to miejże odwagę swoje posty podpisywać swoim nickiem. Będziesz wtedy wiarygodna... A na tę chwilę.. cóż zwykła złośliwość przez Ciebie przemawia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi