I przy okazji jeszcze jedno pytanie o krzyż w Oliwie na skrzyżowaniu Krzywoustego i Mściwoja II, dobrze ukryty za klubem Amazonka. Słyszałem, że jest pamiątką po dawnym cmentarzu cholerycznym. Czy to prawda? Z góry dziękuję za pomoc.
A większość gdańskich przewodników przez lata utożsamiała ją z "krukiem" i legendą dot. romansu z okresu budowy Bazyliki Mariackiej - snując przy tej mini fontannie opowieść o " Rudym jastrzębiu, jaskółeczce i kruku"...;)))
Chociaż "Pelikan" też wpisuj sie w symbolikę krzyżacką
Może ktoś dysponuje pełniejszym info dot. tej "tajemniczej" ptasiej (chyba) fontanny??
Mnie to przypomina papugę
Albo tego czarnego z bajki dla dzieci... jak mu było? Corvax chyba
Autor rzeźby chyba nie bardzo znał się na ornitologii nie dziwota, że krążą o rzeźbie niestworzone informacje...
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Dziękuję bardzo za informacje o fontannie. Liczę jeszcze na pomoc w sprawie krzyża:
Tomasz GDA napisał/a:
I przy okazji jeszcze jedno pytanie o krzyż w Oliwie na skrzyżowaniu Krzywoustego i Mściwoja II, dobrze ukryty za klubem Amazonka. Słyszałem, że jest pamiątką po dawnym cmentarzu cholerycznym. Czy to prawda? Z góry dziękuję za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum