Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomnik przed Kościołem Mariackim
Autor Wiadomość
czechu 

Wysłany: Sro Cze 27, 2007 5:27 pm   Pomnik przed Kościołem Mariackim

Witam

Nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat tego pomnika, chodzi o figurę przy ulicy Piwnej na przeciwko wejścia do Kościoła Mariackiego. Liczę na pomoc. :)

Pozdrawiam

Pepo 
PDW

Wysłany: Sro Cze 27, 2007 9:30 pm   

Tez szukalem. Bezowocnie. W kazdym razie, po dluzszych ogledzinach udalo mi sie ustalic, ze jest to rzezba ptaka, jakiegos krukowatego. Ale pewnie artysta mial na mysli cos innego :mrgreen:

czechu 

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 12:10 pm   

Znajomy z Niemiec twierdził, że wygląda to jak żołnierz z założoną maską gazową :lol:

sajetan 

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 5:31 pm   

Zamiejscowi znajomi ze studiów, którym pokazywałem gdańskie zaułki stwierdzili, że to pomnik papugi jedzącej krakersa :roll: :wink:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 5:44 pm   

Ja nie jestem pewien, ale mi się wydawało, że tam jest coś w rodzaju kamiennej fontanny. Ewentualnie kamiennej rzeźby w kształcie kilku kamieni jeden na drugim przypominającej fontannę, tyle że bez wody.
Ale może mi się z innym dziełem sztuki myli...

czechu 

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 8:38 pm   

Słyszałem, że w latach sześćdziesiątych "to" już tam było.

schulze 

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 11:28 pm   

Jest to rzeżba Alfonsa Łosowskiego zasłużonego w odbudowę gdańskiej starówki (300 km>>) ,Fontanna neptuna,i Zygmunt August z wieży ratusza to jego dzieło,i mnóstwo realizacji na starym mieście.

Złota Kamienica - słynna kamieniczka jest dziełem Abrahama van den Blocke, który znakomicie zrealizował wyszukane zlecenie burmistrza Hansa Speymana. Piękne kamienne zdobienia wykonał w latach mistrz Johann Voigt z Roztoki. Całkowicie zniszczona kamienica została podniesiona z wojennych zniszczeń przy dużym udziale rzeźbiarza Alfonsa Łosowskiego.

A ze lubił robić swoja sztukę to chwała mu za to :==
jest mnóstwo jego rzeżb rozsianych po starym mieście może je po namierzamy :wink:

Tak Ze kochana młodzieży wiecęj szacunku :D

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 11:48 pm   

Cytat:
odbudowę gdańskiej starowki

aaa starowki! a to jest gdzieś niedaleko Gdańska Głownego?

Cytat:
Fontanna neptuna

a jaki dokładnie był jego udział przy "odbudowie" fontanny? to akurat mnie bardzo ciekawi

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 1:59 pm   

schulze napisał/a:
Jest to rzeżba Alfonsa Łosowskiego

Według moich informacji pisze się "Łossowski" :wink: Tak samo jak jego syn Sławomir, znany m. in. z gry na keyboardach w "Kombi".

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 3:50 pm   

no patrz, a jego wnuk Tomek w dziennikach klasowych pisał się przez jedno s :wink:
a Sławomir to nie tylko grał na klawiszach w Kombi, on był liderem tej grupy :wink:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 5:24 pm   

poszukałem sobie o Neptunie - "renowację uszkodzonych figur przeprowadził A. Łosowski"
Mamuszka, Droga Królewska

schulze 

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 9:15 pm   

tak sie składa ze praktykowałem u mistrza Łosowskiego,duzo wina :D ,i te jego zupki cebulowe :II .
zgadza sie Mikołaj,Łosowski robił modele rzezb cokołu ,i nie które przekuwał ,ciekawe co stało sie z modelem Zygmunta Augusta z wiezy ratusza , w połowie lat 80tych jeszcze widziałem go w katowni.

Odpowiedz do tematu