Wysłany: Sro Cze 27, 2007 5:27 pm Pomnik przed Kościołem Mariackim
Witam
Nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat tego pomnika, chodzi o figurę przy ulicy Piwnej na przeciwko wejścia do Kościoła Mariackiego. Liczę na pomoc.
Tez szukalem. Bezowocnie. W kazdym razie, po dluzszych ogledzinach udalo mi sie ustalic, ze jest to rzezba ptaka, jakiegos krukowatego. Ale pewnie artysta mial na mysli cos innego
Ja nie jestem pewien, ale mi się wydawało, że tam jest coś w rodzaju kamiennej fontanny. Ewentualnie kamiennej rzeźby w kształcie kilku kamieni jeden na drugim przypominającej fontannę, tyle że bez wody.
Ale może mi się z innym dziełem sztuki myli...
Jest to rzeżba Alfonsa Łosowskiego zasłużonego w odbudowę gdańskiej starówki (300 km>>) ,Fontanna neptuna,i Zygmunt August z wieży ratusza to jego dzieło,i mnóstwo realizacji na starym mieście.
Złota Kamienica - słynna kamieniczka jest dziełem Abrahama van den Blocke, który znakomicie zrealizował wyszukane zlecenie burmistrza Hansa Speymana. Piękne kamienne zdobienia wykonał w latach mistrz Johann Voigt z Roztoki. Całkowicie zniszczona kamienica została podniesiona z wojennych zniszczeń przy dużym udziale rzeźbiarza Alfonsa Łosowskiego.
A ze lubił robić swoja sztukę to chwała mu za to
jest mnóstwo jego rzeżb rozsianych po starym mieście może je po namierzamy
Tak Ze kochana młodzieży wiecęj szacunku
_________________ A pan mysli.że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jażni?
no patrz, a jego wnuk Tomek w dziennikach klasowych pisał się przez jedno s
a Sławomir to nie tylko grał na klawiszach w Kombi, on był liderem tej grupy
tak sie składa ze praktykowałem u mistrza Łosowskiego,duzo wina ,i te jego zupki cebulowe .
zgadza sie Mikołaj,Łosowski robił modele rzezb cokołu ,i nie które przekuwał ,ciekawe co stało sie z modelem Zygmunta Augusta z wiezy ratusza , w połowie lat 80tych jeszcze widziałem go w katowni.
_________________ A pan mysli.że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jażni?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum