Kaiser Cafe pozostaje nadal zagadką. Ustaliłem tylko że na pewno nie jest to budynek znajdujący się za Metropolem przy Seestrasse (sprawdzałem w kilku ujęciach).
Pojawiła się następna zagadka do przetestowania. Zdjęcie Hollandischer Garten z 1926r. Na pierwszy rzut oka przypomina to plac taneczny przy Grandzie, ale nim nie jest. Czy ktoś może zna lokalizację tego miejsca?
Odnośnie Gymnastikschule w Sopocie - ostatnio natrafiłem na ciekawą rzecz. Adres na ulotce mówi iż zajęcia organizowane są na Menzenplatz, który znajdował się przy Nord Str. - ul. Powstancow Warszawy (można zlokalizować go na mapie z 1924 roku). Na mapie widnieje samotnie stojący budynek - pasujący mniej więcej do zdjęcia. (tuż przy końcu ulicy i początku alejek nadmorskich).
Ten budynek popadł w zupełną ruinę. W ostatnich latach został rozebrany i postawiono w jego miejscu jego replikę. Stoi po wschodniej stronie ulicy, front ma zwrócony ku południu, czyli w stronę Placu Mancowego, a znajduje sie opodal ujścia Kamiennego Potoku.
Hmm... czyli teoretycznie układ na mapie sopotu z 1924r., zdjęciach lotniczych z 1933 r i porównanie z pocztówkami świadczy o tym że ten budynek z dużym prawdopodobieństwem był szkołą gimnastyczną. (czy mam rację??)
Co tam znajdowało się po wojnie? Mi utrwaliło się w pamięci iż był tam Hufiec Harcerski ( w latach 80 i 90 )??
Dzieki! Aleśta się chłopaki pokłócili - dobrze że wątek się zakończył tak dorze - dzieki wielkie za pomoc! (teraz bedę musiał wybadać który to dokładnie dom na mapie )
Z okazji dzisiejszego podwójnego święta czyli Nieurodzin Kubusia Puchatka i Dnia Zoppotera taka pocztówkowa zagadka, do czego służył komin stojący na lewo od Kurhausu i kiedy to było?
dzisiejsza latarnia to właściwie bardziej obudowa komina
a od czego? pewnie od kotłowni, skoro to warmbad
a kiedy? przed 1909 bo wtedy rozebrano drugi Kurhaus
tak no właśnie .. ja wyszperałem coś takiego na ten temat:
W 1903 roku u nasady sopockiego molo wybudowano Zakład Balneologiczny. Aby komin nie szpecił budynku, postanowiono obudować go tworząc wieżę widokową. po zainstalowaniu w niej światła pełniła rolę morskiego znaku nawigacyjnego. W 1977 roku kiedy zainstalowano w sopockiej wieży silne źródło światła widoczne z 17 mil morskich uzyskała miano latarni morskiej.
A tutaj zdjecie zabudowanego komina i jeszcze starego kurhausu
zaklad balneologiczny Alte AK Zoppot Warmbad ungelaufen - Cieple kapiele ok 1900r.JPG
To samo pytanie zadałem tutaj. Póki co brak pomysłów...
Jest inne ujęcie Holandischer Garten (widziałem w sumie 3 pocztówki) - wygląda na to że to gdzieś nad morzem było... (może w miejscu gdzie Grand stoi teraz??? - tak mi się jakoś kojarzy)
Kaiser Cafe pozostaje nadal zagadką. Ustaliłem tylko że na pewno nie jest to budynek znajdujący się za Metropolem przy Seestrasse (sprawdzałem w kilku ujęciach).
Pojawiła się następna zagadka do przetestowania. Zdjęcie Hollandischer Garten z 1926r. Na pierwszy rzut oka przypomina to plac taneczny przy Grandzie, ale nim nie jest. Czy ktoś może zna lokalizację tego miejsca?
Ze zdjecia wynika, ze Kaiser Cafe nalezala do Rich(arda) Steinbeissa. Zakladajac, iz nazwy lokali sie zmienialy, ale pozostawaly one w "rodzinie" nowym wlascicielem Kaiser Cafe zostal Otto Steinbeiß (najprawdopodobniej syn Richarda), a "Gaststätte und Fremdenhaus" zmienila nazwe z cesarskiej na "Pod starymi Bardami". Zopotter Einwohnerbuch z 1940 roku nie zawiera juz starej nazwy lokalu, a i wlasciciel nosi inne imie, tylko lokalizacja pozostalaby niezmieniona i jest to dzisiejsza ulica Powstancow W-wskich 9a.
Odnosnie Holländischer Gartenu to - jak powiedziala mi pewna starsza Sopocianka- znajdowal sie on w bezposrednim sasiedztwie Lazienek Poludniowych. Taka lokalizacje potwierdzalby opis jednej z pocztowek z Ebaya wstawionnej dwa lata temu. Aukcja powielona byla na AlleAuktionen pod nr. 17705408. Tytul brzmial: "Holländischer Garten und Südbad Zoppot."
Typuje odcinek miedzy Miramarem, a Lazienkami Pld. Dokonalem "kwerendy" za 1910 rok - zajrzalem do przewodnika z 1910 r. "Zoppot Ostseebad an der deutschen Riviera", z ktorego pozwolilem sobie zaprezentowac kilka reklam pensjonatow, hoteli itp. z jego czesci nazwanej "Zoppot - Hotel -und Pensions - Anzeiger. Inserater - Anhang."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum