Wysłany: Pią Kwi 01, 2005 12:23 am Sopockie pocztówki i ich tajemnice
W puszukiwaniu lokalizacji sopockiego Forsthausu
natknąłem się na kto wie czy nie ciekawszą i równie zagadkową pocztówkę.
Jak widać jest opisana jako Partie aus dem Schäferthal mit Kaiserhoehe
Problem w tym, że nie znalazłem na żadnej mapie wzgórza o nazwie Kaiserhoehe, a jedynie ulicę o tej nazwie, do tego oddziela je przynajmniej kilkaset metrów...
No i zastanawia mnie ten mostek (?) na dole...
Mam pewne podejrzenia (vide: mapka), ale trzeba będzie to skonfrontować w terenie. No chyba, że ktoś z Was od razu będzie wiedział co jest co.
Chyba namierzyłem w pobliżu nasz tajemniczy Forsthaus, nazwany tutaj Jagdhaus. Tarasowe ułożenie terenu by pasowało.
(Jagd- gonitwa, łów, pogoń, polowanie)
Chyba namierzyłem w pobliżu nasz tajemniczy Forsthaus, nazwany tutaj Jagdhaus. Tarasowe ułożenie terenu by pasowało.
(Jagd- gonitwa, łów, pogoń, polowanie)
I ten Jagdhaus to ma być ten dom z wiezyczką, którego zbliżenie pokazałeś na drugim obrazku?
bo on jest zupełnie inny niż Forsthaus z pocztówki Sabaotha...
Więc było to tak... szukając informacji o inkryminowanym Forsthausie natknąłem się na dziwną pocztówkę z Schaferthal. Zabrałem się za jej rozszyfrowywanie, a tu nagle olśnienie - przecież na mapce w pobliżu Schaferthal jest nasz Forsthaus zwany tutaj Jagdhausem!
To był pewien proces, wrzucając piwerwszego posta nie dostrzegłem jeszcze Jagdhausu.
I nie jest to primaaprilis.
Ja się zgadzam z Mikołajem, że dom nazwany na pierwszej pocztówce "Forsthaus" może być tym samym, który na planie ma nazwę "Jagdhaus". Zgadzają się tarasy, schody prowadzące z obiektu w dół i nawet ogólny zarys budynku w rzucie.
Wiesz co? Może i masz rację Plan domu mógłby nawet pasować.
No dobra. jak nie zapomnę to tam dziś podjadę, kiedy odbiore dziecko z przedszkola. Z tym, że i tak nie mam aparatu cyfrowego. Ale obejrzę to miejsce. Jak nie zapomnę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum