Przesłałbym Ci emoty takie ja Seestrasse, ale jeszcze ktoś posądziłby nas o orientację...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
A Ty to leniwy jesteś. Nawet nie chciało Ci się przejrzeć płyty, którą Ci dałem ostatnią razą.
Cytat:
Wstyd, Marcinku, nie zajrzeć darowanemu koniowi w zęby
Tak, nabijacie się ze mnie dalej.
Wbrew pozorom płytę przejrzałem (jedno z zamieszczonych zdjęć już opracowuję "komparystycznie") - a jakim cudem nie zauważyłem linku to sam nie wiem. Chociaż domyślam się, że cztery główne linki tak przykuły mą uwagę, iż reszta mi umknęła (Kcynia także). Oj, gapek ze mnie...
Sabaoth, przekazuję podziękowania od Arkadiusza, kolegi Bianki ("rosjanka").
Oto spory fragment maila:
"Serdecznie dziękuję za pamięć i wysłanie linka na tą stronę z modelem... Obecnie czekam na potwierdzenie wejścia na teren ZKM w Nowym Porcie , choć jak twierdzili w dziale eksploatacji na Wita Stwosza nie będą robili problemów...
Wiec czeka mnie, Biancę i jeszcze jednego kolegę niedzielne mierzenie Bergmanna... A model tak liczę, że będzie dopieszczony w grudniu - styczniu... Oczywiscie zestaw zrobię już tylko z kolegą, bo Bianc się na tym nie zna jak sama twierdzi... Chcemy przedstawić wagon numer 245. Był to pierwszy wagon, który wiechał na stogi po otwarciu tej linii czyli w dniu 1 lipca 1927 roku...
Zadanie jest o tyle ułatwione, że w albumach Był Sobie Gdańsk i 30 dniach jest bardzo dużo tego typu wagonów tramwajowych... Jeszcze wykonamy pomiary, i dodatkowe zdjecia części tramwaju, które są słabo przedstawione na albumowych zdjęciach. Nastepnie projekt na komputerze sie wykona, przeniesie na gruba tekturę, powycina, dopracuje, poskleja z jednoczesnym malowaniem, dorobi się gipsową podstawę, którą sie pomaluje, doda 2 szyny, troche zieleni (jakieś drzewo i przystanek z tego okresu (oczywiście wybierzemy zgodne z historią miejsce ze zdjecia Gdańska (najprawdopodobniej będą to Stogi - na zdjąciu wjazd pierwszego tramwaju w dniu 1 lipca 1927 roku - zdjęcie jest min w "Wydarzylo się w Gdańsku") , zamówi gablotę u szklarza (Akwarium z przykręcaną szklaną pokrywą lub spodem) i wystawi na pierwszym konkursie modelarstwa kartonowego.
Ten model, który sobie przed chwilą zapisałem w kompa przyda nam sie do bardzo precyzyjnych prac - aby zobaczyć jak rozwiązali ten problem na tym modelu ze strony..."
Wreszcie powiększyłem stronę o browarach - o kapsle z kolekcji Pietruchy. No i wrzuciłem na serwer to, co zapomniałem wrzucić wcześniej (nazwy ulic i inne poprawki literówek).
Na Twojej stronie jest zdjęcie Stern-Apotheke z podpisem, że to na Boltengasse.
Dwie byłe mieszkanki Boltengasse twierdzą zgodnym chórem i z uporem, że na Boltengasse nie było żadnej apteki. One twierdzą, że Stern-Apotheke była w drugim domu, licząc od rogu Boltengasse w kierunku Gdańska. Na samym rogu - czyli na prawo od apteki był ponoć "Elektro und Radio Karasch", gdzie cała okolica kupowała radia. Co na ten temat mówi Einwohnerbuch?
Nie wiem, co na ten temat mówi Einwohnerbuch, ale na koncesji jest wyraźnie napisane, Danzig - Stadtgebiet - zwischen Boltengasse und Schoenfelderbrücke. Chociaż zdjęcie opisane było jako Boltengasse, ale może ktoś je źle podpisał. Czy ktoś może sprawdzić w księgach adresowych?
Danzig - Stadtgebiet - zwischen Boltengasse und Schoenfelderbrücke
dalej pisze:
"einschl. Eckgrundstücke dieser Strassen"
Narożna działka, należąca jednak już do Stadtgebiet. Książki adresowej też nie mam. Ale spytałem takich co mają. Odp. będzie chyba jutro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum