Co prawda moja strona nie jest częścią Akademii, ale może z racji otrzymanego niedawno doktoratu HC tejże Akademii też dodam tu informacje o uaktualnieniach. I tak>
1. Jest już na stronie do ściągnięcia hymn FS Danzig w formacie mp3,
2. W Innych informacjach dodałem Portrety Gdańszczan.
Zmienilem plany Gdanska, ktore byly na stronie. Usunalem malo czytelnego Pharusa i wrzucilem plany dzielnic. Dodatkowo, na koncu strony dodalem ciekawy plan Danzig-Langfuhr z 1940 r.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Szykuja sie duze zmiany na mojej stronie. Na razie pracuje rownolegle nad dwoma podstronami. A w kolejce czekaja jeszcze tramwaje i kapsle. Jak bedzie gotowe, dam znac.
Zmieniłem menu, dodając pozycję "Wolne Miasto Gdańsk", w którym zammieszczam wszelkie ślady istnienia państwowości Gdańska. Trafiły tam pieniądze, znaczki, paszport, hymn, herb i flaga. A dzisiaj dodałem GRANICE Wolnego Miasta. Oprócz tego kilka kosmetycznych dodatków (m.in. w Śmierci miasta pojawiło się kilka zdjęć ruin).
Zmieniam na mojej stronie sposób wyświetlania zdjęć. Wszędzie będzie tak jak w pocztówkach, skrypt Javy. Na razie poprawiłem wyświetlanie zdjęć Gdańska, Brzeźna i Nowego Portu (dodając kilka nowych). Ale są to głównie zmiany formy, mające zmniejszyć liczbę plików html.
Mam już gotowy zbiór kilkudziesięciu widoków Wrzeszcza do Wirtualnej wycieczki po Wrzeszczu. I tu ciekawostka, większość zdjęć prezentowanych w albumach "Był sobie Gdańsk" i "Był Sobie... Wrzeszcz" to reprodukcje pocztówek lub zdjęcia ze "zbiorów prywatnych" (w domyśle z Danziger Hauskalender ). Czy znane są jakieś inne zdjęcia przedwojennego Wrzeszcza?
I czy jesteś pewien, że zdjęcie 53 przedstawia ulicę Grunwaldzką?
Tak, to ujecie znam z wielu pocztowek. Na mojej stronie, w tle widac tramwaj, a po Slowackiego tramwaje nie jezdzily. Na innych ujeciach trramwaj widac nawet blizej. A kiedys opisalem mto jako ul. Slowackiego, ale sie zreflektowalem.
Co do literowek, zaraz poprawie, trudno wszystko wylapac. Dzieki.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Jeszcze o koszarach II regimentu huzarow. Czasami trudno odroznic ujecie zrobione na Slowackiego od tego z ul. Grunwaldzkiej. Identyczne ujecie, jak na mojej stronie jest na pocztowce, podpisanej Adolf-Hitler-Strasse - czyli pocztowka pochodzi z konca lat 30-tych. Mozna to tez rozpoznac po ubiorach i modelu tramwaju.
Drugie ujecie (kolorowane), zrobione duzo wczesniej (sadzac po strojach) przedstawia najprawdopodobniej ul. Slowackiego. Nie widac tu torow tramwajowych na ulicy. Warto zwrocic uwage na drzewa rosnace przy chodniku, na starszym zdjeciu sa wieksze niz na nowszym. Nie jest to wiec ta sama ulica.
Drugie ujecie (kolorowane), zrobione duzo wczesniej (sadzac po strojach) przedstawia najprawdopodobniej ul. Slowackiego. Nie widac tu torow tramwajowych na ulicy. Warto zwrocic uwage na drzewa rosnace przy chodniku, na starszym zdjeciu sa wieksze niz na nowszym. Nie jest to wiec ta sama ulica.
Też myślę, ze na tych dwóch zdjęciach są różne ulice. Ale... tramwaj jeździł też swego czasu ulicą Hohenfriedbergerweg (Szymanowskiego) - stąd wynikło moje pytanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum