Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Katastrofa wiaduktu
Autor Wiadomość
Marcin 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 7:44 am   Katastrofa wiaduktu

Gdańsk: Katastrofa wiaduktu
:II Oj, sypie się w tym Gdańsku prawie wszystko już... :|
Tylko wiadukt w ciągu ulicy Kościuszki miał szczęście, że został poddany remontowi czas jakiś temu.
--------------------------------------------------------------------------

Petelka 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 7:59 am   

Właśnie słucham o tym w Radio Gdańsk... :II

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 8:42 am   

http://www.radiogdansk.pl/?a=news&id=9785
POWAŻNE UTRUDNIENIA W RUCHU SKM I POCIĄGÓW DALEKOBIEŻNYCH W GDAŃSKU
Wstrzymane kursy pociągów dalekobieżnych i skm na odcinku Gdańsk- Przymorze Gdańsk Wrzeszcz- to skutki awarii wiaduktu nad torami kolejowymi, łączacego Zaspę z Wrzeszczem. Wczoraj o 22-ej naderwała się część wiaduktu - tak zwany zwany dolny pas głównego dzwigara wiaduktu, czyli stalowa belka biegnąca pod konstrukcją. W nocy belka osuwała się i ostecznie uszkodziła trakcje elektryczną. Usuwanie awarii potrwa minimum do jutra rana. Nie wykluczone są dalsze uszkodzenia wiaduktu, do których dojśc może w czasie naprawy. To prawie stuletni obiekt- powiedział wezwany na miejsce ekspert - Krzysztof Żółtowski z katedry mostów Politechniki Gdańskiej Jednak najwięszym problem jest teraz brak mozliwości przejazdu wiaduktem. Jest on zamknięty także dla ruchu pieszego i kołowego.Według informacji Mikołaja Segienia, prezesa zarzadu SKM - jadące od strony Wejherowa pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej kursują zgodnie z rozkładem, czyli co piętnaście minut. Wycofane zostały kolejki jadące z Chylonii. Składy dojeżdżają tylko do stacji Przymorze. Tam podstawione zostały autobusy linii 900, które dowożą pasażerów do przystanku PKP we Wrzeszczu. Stamtąd podróżni mogą już normalnie kontynuować podróż. Pociągi SKM jadace z Gdańska do Wrzeszcza i spowrotem - kursują co kwadrans. Jesli chodzi natomiast o pociągi dalekobieżne - te kursują trasą okrężną przez Koscierzynę. W zwiazku z tym - składy są spóźnione. Według dyrektora regionalnego Polskich Linii Kolejowych Witolda Kowalewskiego - część pociągów będzie odwołana, bo stacja w Kościerzynie nie ma wystarczającej przepustowości do przeprowadzenia przez nią wszystkich składów jadących normalnie przez Gdańsk.
(Radio Gdańsk)

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 9:10 am   

A chyba kilka (kilkanascie?) lat temu mowilo sie o koniecznosci remontu wiaduktu. Skonczylo sie na pomalowaniu i czekaniu, az sie rozsypie :II

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 12:05 pm   

Jeszcze jeden tekst i kilka zdjęć:
http://www.trojmiasto.pl/...l?id_news=13802

Petelka 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 12:19 pm   

W Radio Trefl sugerują, że katastrofę mogło spowodować trzęsienie ziemi (?) No fakt, że mogło przyspieszyć - stary skorodowany materiał plus wstrząsy... :II

Marcin 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 12:19 pm   

I zdjęcia z ostatniej chwili... :wink: - czyli ekipę naprawczą gdzieś "wcieło". :hihi:

PICT0036.JPG
Plik ściągnięto 13828 raz(y) 36,99 KB

PICT0038.JPG
Plik ściągnięto 13828 raz(y) 30,23 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 12:24 pm   

Cytat:
czyli ekipę naprawczą gdzieś "wcieło".

Fajrant maja!

Dziki REX 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 1:16 pm   

Ten wiadukt i tak jest już jak na dzisiejsze czasy ekstremalnie nie funkcjonalny dla kierowców. Pewnie uznano, że nie ma sensu go remontować gdyż al. Jana Pawła tak naprawdę trzeba będzie w końcu połączyć z grunwaldzką w jakiś ludzki sposób. Niestety obiekty inzynieryjne starzeją się najszybciej a przedłużenie żywota tego wiaduktu może tak naprawdę spowodować tylko brak funduszy na wzniesienie porządnego nowego wiaduktu, który wreszcie skomunikował by Zaspę z Wrzeszczem.

Może po tej katastrofie unia machnie szmalem żeby to wreszcie zrobić. Zresztą po tej katastrofie wiadukt jest w tak strasznym stanie, że jego remon i tak polegał by w zasadzie na zbudowaniu kompletnie nowego a koszta byłyby ogromne.

Marek Z 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 2:17 pm   

Remontują, remontują...

wiadukt.jpg
Z dołu widoczna jest wyrwa.
Plik ściągnięto 13808 raz(y) 49,01 KB

Dziki REX 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 3:57 pm   

W zasadzie w czyje gesti leży utrzymanie i konserwacja wiaduktów nad kolejką? Miasto, PKP czy może jeszcze ktoś inny?

Marcin 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 4:10 pm   

Ten wiadukt jest własnością "miasta".

Marcin 

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 5:38 pm   

Jak podało przed chwilą Radio Gdańsk wiadukt nie posiadał planów konstrukcyjnych. 8O Dopiero dziś naprędce je wykonywano (jak robiłem foty) - a po 11.00 ekipa remontowa mogła przystąpić do pracy.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 7:00 pm   

pumeks napisał/a:
Jesli chodzi natomiast o pociągi dalekobieżne - te kursują trasą okrężną przez Koscierzynę. W zwiazku z tym - składy są spóźnione. Według dyrektora regionalnego Polskich Linii Kolejowych Witolda Kowalewskiego - część pociągów będzie odwołana, bo stacja w Kościerzynie nie ma wystarczającej przepustowości do przeprowadzenia przez nią wszystkich składów jadących normalnie przez Gdańsk.
(Radio Gdańsk)

Szczerze mówiąc nie wiem, jak zorganizowano ruch okrężny pociągów na kierunku Malbork - Elbląg - Olsztyn, Malbork - Kwidzyn - Grudziądz i Malbork - Iława - Warszawa - Kraków. Żeby mogły jechać przez Kościerzynę, musiałyby korzystać z lokalnej linii Kościerzyna - Skarszewy - Pszczółki - Tczew, bo inaczej nie dostana się na most tczewski i do Malborka. Tyle, że owo połączenie Kościerzyny z Tczewem jest od kilku lat nieczynne i rozkradzione. Nieczynne jest również połączenie z Żukowa do Pruszcza. Bo po co komu lokalne linie kolejowe.
Ponadto (dla pociągów jadących przez Bydgoszcz) istnieje problem nie tylko przepustowości Kościerzyny, ale przede wszystkim fakt, że mityczna magistrala węglowa jest jednotorowa (dwa tory są tylko od Gdyni do Osowy) i oczywiście niezelektryfikowana.

A jednak dzisiaj po południu widziałem jakimś cudem w Gdyni Głównej pociąg "Pobrzeże" z Warszawki do Kołobrzegu. Być może jego okrężna droga zaczęła się już w Warszawie, przez Kutno i Toruń...

Powinienem całe to wydarzenie jakoś skomentować, to wszak moja działka. Ale dam sobie spokój. Mój komentarz mógłby bowiem urazić uczucia narodowe niektórych forumowiczów. Co więcej nie powiedziałbym raczej nic nowego...

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Paź 11, 2004 7:03 pm   

Cytat:
Mój komentarz mógłby bowiem urazić uczucia narodowe niektórych forumowiczów.

:haha:

Odpowiedz do tematu