Poniższe zdjęcie przedstawia Park Uphagena. A czy ktokolwiek wie co to za pomnik?
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Mam skan pocztówki z identycznym zdjęciem i napisane tylko "Uphagenpark mit Helden-Denkmal".
Czyżby w takim razie chodziło o "Pomnik Bohaterów"?
held - bohater, heros
No tak, sorry, założyłem że wszyscy znają niemiecki w tym stopniu ;) Ale taki Heldendenkmal to przeważnie jest po prostu pomnik poległych żołnierzy. W tym wypadku najprawdopodobniej chodzi o tych z I wojny światowej.
No tak... W szkole średniej pobierałem nauki z języka niemieckiego, lecz jak mówi przysłowie "organ nieużywany zanika". Najwyższy czas coś zrobić, nim zupełnie mi zaniknie.
W mojej ulubionej ściągawce, czyli "Kronice Gdańska" Glińskiego i Kuklińskiego, znalazłem tylko informację:
28 września 1908 - w dawnym ogrodzie Uphagenów we Wrzeszczu otwarto miejski park z istniejącym tu już, cennym drzewostanem. Od strony ulicy Grunwaldzkiej park ogrodzono murem z cegły. W poblizu zbudowano korty tenisowe.
O pomniku mowy nie ma... ale nie wspomina się tez o odsłoniętym w 1933 pomniku grenadierów przy kościele św. Trójcy, jedyna taka wzmianka jest w "Kronice..." o odsłonięciu w 1928 r. podobnego monumentu w Brzeźnie.
A terenie parku leży sobie taki kamień. Widoczne wyraźnie ślady obróbki wskazywałyby, że był przedmiotem pracy kamieniarza (napisów na nim niestety brak ). Prawdopodobnie jest to właśnie fragment pomnika widocznego kilka postów wyżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum