Wysłany: Sob Wrz 11, 2004 10:05 pm Konkurs architektoniczny
Fundacja Theatrum Gedanense ogłosiła konkurs na projekt Teatru Elżbietańskiego w Gdańsku.
"jej głównym celem jest zrekonstruowanie budynku teatru elżbietańskiego, pierwszego teatru publicznego w Polsce który istniał w Gdańsku od początku XVII wieku i funkcjonował przez blisko dwa stulecia. Budynek ten stanowił istotne świadectwo kultury artystycznej i umysłowej miasta w okresie jego największego rozkwitu"
Nic o tym nie słyszałam, ale skoro termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w konkursie to 15 pażdziernika 2004, to trochę to jeszcze potrwa... rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi w dniu 22 listopada 2004.
Biorąc pod uwagę obwarowania wobec uczestników - np. muszą posiadać zdolność kredytową w wysokości min. 1 mln PLN (tj. ok. 225 tys. Euro) - w konkursie weźmie udział niewielu architektów powiązanych z odpowiednimi inwestorami - pewnie ci co zwykle. No chyba że spoza Polski.
No tak - jak ma być historycznie to tir pełen desek, duże pudło gwoździ, paru majstrów, co mają praktykę w budowaniu stodół i można ten teatr odbudować w tydzień...
A...sie Miary pojawiły we własciwym awatarze..hih.Ładne !
(i co z ta zrzutką za naklejki ,, jestem stad ,,??? warto miec jakas wspolna kase na pomysly ! ),,
No to już widzę radosną twórczość współcześnie myślących architektów, ich próby łączenia zabudowy zabytkowej z nowoczesną (kurcze, szlag mnie zaraz trafi ). Już widzę tatr ze szklanymi strzelistymi niby to dachami-ścianami-skoczniami narciarskimi, czy nie wiem z czym to porównać, przypominający walczące dinozaury ze wściekłymi ośmiornicami mającymi nawiązywać do historycznej zabudowy, wstawiony miedzy zabytkami. Jednak wolę zabytkowy skansen.
No to już widzę radosną twórczość współcześnie myślących architektów, ich próby łączenia zabudowy zabytkowej z nowoczesną (kurcze, szlag mnie zaraz trafi ). Już widzę tatr ze szklanymi strzelistymi niby to dachami-ścianami-skoczniami narciarskimi, czy nie wiem z czym to porównać, przypominający walczące dinozaury ze wściekłymi ośmiornicami mającymi nawiązywać do historycznej zabudowy, wstawiony miedzy zabytkami. Jednak wolę zabytkowy skansen.
Ten teatr nigdy nie istniał, więc jak dla mnie, mogą sobie budować, co chcą...
Właściwie to jest swietna sprawa-skoro nabija wspolny mieszek slowo,,moglibysmy,, to wystarczy uzywac go często...i odprowadzac złotowki do kufra Ministrowi Skarbu FDG....
takze- wpłaty z prasy czy innych wydawcow za unikalne artystyczne foty FDG albo za tematy:P
Na Miary rzecz jasna, Teatr sobie da rade....ma Fundację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum