Linia kolejowa przebiegała (aż do całkiem niedawna) w pewnym oddaleniu od Oliwskiej.
Żelazny mostek (zachowany jeszcze całkiem długo po wojnie) był w ciągu ulicy Bliesenstrasse (po wojnie: ul. Wysoka, od niedawna pod historyczną nazwą ul. Blizowa).
Budynek mieszkalny zaraz za mostkiem miał adres Bliesenstrasse 1.
Ten w głębi, nieotynkowany - początkowo Hafenstrasse 27. Za Kaisera był tam Hotel zu den 7 Provinzen. Za czasów Wolnego Miasta obiekt został wykupiony przez Polskę. Początkowo miały tam być biura polskiej stacji hydrograficznej i stacja radiotelegraficzna. Od 1930 urządzono tam Dom Polskiego Marynarza (w książce adresowej z 1937, adres był zmieniony na Hafenstrasse 37). Była to placówka z ambicjami kulturalno-oświatowymi, opiekował się nią komandor Tadeusz Ziółkowski.
Ciekawostką jest, że budynek ten, podobnie jak żelazny mostek nad torami, istniał jeszcze jakiś czas po wojnie.
Wydawaniem pocztówek Nowego Portu zajmował się przede wszystkim William Stobbies, mieszkaniec tej dzielnicy.
Serdecznie dziękuję. Czy mogę wykorzystać ten opis na swojej stronie, podając oczywiście źródło ?
Wciąż jednak zastanawia mnie to, iż Stobbies wykorzystując zdjęcie i technikę Glasera był na tyle uczciwy i podał to do informacji na pocztówce w odróżnieniu od wielu innych wydawców pocztówek np. Clara Bernthal
A to ma być opis tego, co widać na pocztówce?
To moim zdaniem należałoby napisać, że widać tu zachodni kraniec dworca kolejowego Neufahrwasser, mostek nad torami w ciągu ulicy Blizowej, budynek mieszkalny przy tejże ulicy oraz położony już nad Kanałem Portowym Hotel zu den 7 Provinzen, a w głębi wejście do portu i latarnię morską.
Zaś fotograf stał prawdopodobnie na dachu zachowanego do dziś budynku przy Olivaerstrasse 33a.
Wydaje mi się, że wydawnictwo Stobbiesa z Nowego Portu zamówiło druk pocztówek u Glasera w Lipsku. Istnieją w obiegu liczne warianty pocztówek wykonanych z tego samego zdjęcia, nawet nie jestem pewien czy wszystkie wydał Stobbies. Co ciekawe, na oryginale wszystkie drzewa były pozbawione liści, za to na części pocztówek ktoś te liście pieczołowicie domalowywał
Errata. Nie wiem czy siódemka w nazwie hotelu nie jest jakimś moim urojeniem - w paru miejscach gdzie sprawdzałem, a także na powiększeniu pocztówki nazwa hotelu jest po prostu "Hotel zu den Provinzen"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum