W tym poście (w miarę czasu) będę dodawał info o nowych galeriach.
Dziś 2 nowe: Remont mostu
oraz
Opływ Motławy Część 1.
Oraz aktualizacja w starych napisach.
Chcę też zebrać w jednej galerii wszystkie gdańskie bramy (istniejące), jednak nie jestem pewien do końca ich nazw oraz ilości. Liczę zatem na waszą pomoc. Moja lista to:
Brama Kolejowa, Nizinna, Wyżynna, Żuławska, Zielona, Złota, Stągiewna, Mariacka, Krowia, Chlebnicka, Straganiarska, Świętojańska. Może Oliwska ale chyba tylko przystanek ZKM
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Póki nie znalazłem roboty, to mogę biegać z aparatem i pstrykać na maxa. Zwłaszcza że pogoda dopisuje
A tak przy okazji, mam pytanie nie ma temat. Czy ma ktoś z was znajomości w Straży Granicznej?? Bo próbuję się tam dostać ale bez skutku i mam wrażenie że bez plecó nei mam szans. Zwodzą mnie i zwodzą a czas leci.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
I jeszcze kilka Peterszawska, Oruńska, Siedlecka, Kartuska i Nowoogrodzka.
(Dario - oczywiście się nabijam - nie bierz tego za rzetelną informację )
A co z Zamkową (Domową), Św. Jakuba, Tobiasza, Żabią, Kotwiczników, Na Zbytkach, Karową, Nową, Ludwisarską, Szeroką? Kogi?
Ale poważnie: jeśli mówimy o bramach ISTNIEJĄCYCH, to Oliwska oczywiście przestała istnieć w 1919 r. Natomiast Żuraw, w niektórych starych polskich książkach nazywany Bramą Dźwigową, oczywiście istnieje i jak najbardziej jest bramą. Bramami były też swego czasu budynki zwane przez nas Wieżą Więzienną i Katownią.
Zachowały się też pewne fragmenty bram: Nowej, Szerokiej, Kotwiczników, Żabiej...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Dario! a moze jaims cudem Ty (albo ktos z Twojej rodziny) pamieta jeszcze dworzec kolei waskotorowej, tam gdzie dzis jest targ i hala GKSu???
a foty fajne
Jak mój podpis wskazuje sercem jestem z inną dzielnicą . Tu mieszkam dopiero pół roku, wcześniej zapuszczałem sie w tą stronę jedynie na plażę (jeszcze wtedy płatną) lub na mecze żużlowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum