Sorki za ale ten po lewej to kopia pomnika (nieistniejącego już) króla Fryderyka II Wielkiego z Malborka. Stał do II wojny na przedzamczu. Ten po prawej to chyba też z tego pomnika figura któregoś z wielkich mistrzów.
Obecnie wielcy mistrzowie stoją na dziedzińcu Zamku Średniego. Ciekawe co się stało z figurą Fryderyka? Mam stare rodzinne zdjęcie z powalonym królem, na Zamku Średnim. Zawsze się zastanawiałam - kto i po co go tam wciągnął.
Odpowiedż na to pytane widać na zdjęciach zamieszczonych przez Fotomemoria, "Szanowni Państwo życzą fotkę z z Albercikiem pod rękę, czy też z nóżką na starym Frycu?"
Przypomniałem sobie, że całkiem niedawno trafiła do mojej kolekcji taka pocztówka. Poza Fryderykiem i Albrechtem, w kadrze zmieścił się jeszcze Winrich von Kniprode
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum