Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdańsk w Tokaju
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Gru 27, 2012 1:11 pm   Gdańsk w Tokaju

Z Gdańska do Danczka
polecam wszystko po kolei - artykuł, bloga, tokaj...

Cytat:
I oto niespodziewanie wróciłem do Gdańska… w Tokaju. Oczywiście, bardzo chciałem zobaczyć tę winnicę. Kiedy to w końcu nastąpiło przeżyłem jednak rozczarowanie. Patrzyłem na coś, co właściwie nie było nawet pagórkiem. Na tle okolicznych wzgórz Danczka jest bardzo łagodną, dającą się przeoczyć, wypukłością terenu. Pozbawiona majestatyczności, niezbyt malownicza działeczka nie odpowiada wyobrażeniom o splendorze i bogactwie dawnego Gdańska. Później zacząłem się pocieszać, że to łagodne, spokojne falowanie terenu przypomina morze, ożywione niezbyt silnym, sprzyjającym żegludze wiatrem a to przecież była dla dawnych gdańszczan rzecz podstawowa. Może dlatego wybrali to miejsce?

Danczka nie była nigdy klasyfikowana jako wybitna winnica. W zasadzie nie powstają tam wina jednowinnicowe. Zdarzają się jednak ciekawe wyjątki. Aszueszencie robił kiedyś z tamtejszych owoców sam István Szepsy (1991, 1993). Posiada on w Danczka 5,4 ha. Kilka win z tej winnicy wyprodukowała też winiarnia Királyudvar, posiadająca tam 3 hektary ziemi. Są to: sárga muskotály z późnego zbioru Patrícia 2005, 2006, Cuvee Ilona 2001, Eszencia 2001, Muskotály Aszú 2002. Z Danczka najczęściej pochodzą też jagody aszú wykorzystywane do produkcji win aszú w Királyudvar. W Danczka posiadają 6 z 7,8 ha swoich winnic Bodnárowie z Mad. Ich 6-Puttonowe Aszú 1999 zdobyło w listopadzie 2012 złoty medal dla najlepszego wina słodkiego Magazynu Wino w 2012 roku. Być może, nie wiedząc o tym, podziwialiśmy na gali Grand Prix wino z gdańskiej winnicy.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Gru 27, 2012 2:19 pm   

To mi przypomniało wieczór w piwniczce pewnego cwanego Madziara w Tolcsva... :impr: ledwo uszedłem z życiem :oops:

Tolcsva_0286.JPG
Plik ściągnięto 4642 raz(y) 36,21 KB

Tolcsva_0231.JPG
Plik ściągnięto 4642 raz(y) 49,4 KB

Tolcsva_0263.JPG
Plik ściągnięto 4642 raz(y) 38,83 KB

Tolcsva_0293.JPG
Plik ściągnięto 4642 raz(y) 43,27 KB

princessita 

Wysłany: Czw Gru 27, 2012 11:28 pm   

Taak, najlepszy to wegrzyn :dziadek:

Odpowiedz do tematu