Moje najmłodsze dziecko czyli Polski Touring Klub organizuje razem z portalem winiarskim Winicjatywa degustację. Jeśli są wśród nas jeszcze jacyś miłośnicy win, zapraszam. Impreza płatna, organizowana po kosztach, rzekłbym składkowa.
Sopot, 24 listopada, restauracja Bulaj.
Pojęcie „wina naturalne” obejmuje dwa coraz popularniejsze nurty współczesnego winiarstwa – wina ekologiczne i wina biodynamiczne. Ich cechą wspólną jest jak najmniejsza interwencja w proces tworzenia wina – wino naturalne to takie, któremu nic nie dodano i nic nie ujęto. W winnicach ekologicznych nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych drożdży ułatwiających kontrolowanie procesu fermentacji, do minimum ogranicza się poziom siarczynów służących do konserwacji wina, nie stosuje się technologicznych metod jego ulepszania. Biodynamika to coś więcej – praca w winnicy i poszczególne etapy tworzenia wina są dostosowane do faz księżyca, ziemię użyźnia się specjalnymi miksturami, wina fermentują w glinianych amforach. Wina naturalne często zaskakują nietypowym smakiem i aromatem, to winiarska podróż w przeszłość, ale zdaniem wielu i w przyszłość, bo miłośników „winiarskiego slowfoodu” jest coraz więcej.
Degustacja biodynamicznie ekologicznych win... Coś pięknego. Mnie zachwyciła fraza o sztucznych drożdżach. Żałuję, że nie mam kierowcy zastępczego. Znam jednego Drożdża naturalnego. Artysta to jest. Daje takiego kopa, że klękajcie narody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum