Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 8:24 pm Co to za miejsce?
Przyznam, że sam nie znam odpowiedzi na tę zagadkę Jest to raczej prośba o pomoc w identyfikacji miejsca. Początkowo myślałem, że to Przymorze - okolice Bora-Komorowskiego. Jednak nie pasuje mi ten trzeci blok, który ma rzut w kształcie kwadratu. Zdjęcie pochodzi z kfp.pl, jednak nie jest opisane. A może to Gdynia?
Dziękuję, panowie. Wydaje się, że Sopot to właściwy trop, jednak moje wątpliwości nadal budzi rzut trzeciego bloku. A może to tylko złudzenie? Załączam zdjęcie. Proszę o rozwianie wątpliwości
To napewno nie sę bloki na Kraszewskiego, od strony "balkonowej" nie mają one żadnych budynków tylko lats i cmentarz.
Zbadajcie Gdynię, rejon Piłsudskiego i Moniuszki/Matejki
_________________ Polemika z durniem albo chamem jest bezcelowa, najpierw ściągnie cię na swój poziom, a potem pokona doświadczeniem.
Colonel
Ty myślisz o blokach na Sienkiewicza, faktycznie wtedy będzie las i cmentarz.
Mi to wygląda tak: pierwszy blok Kraszewskiego 21, drugi Tatrzańska 6, trzeci Tatrzańska 4, kawałek dalej w prawo powinien być Tatrzańska 2; a te fundamenty to byłoby Sienkiewicza 17.
Nie wiem czy moje domysły są słuszne
Zagadka i jednocześnie pytanie gdzie to moze/ mogloby byc ?
Otoz jeden z mieszkancow Gdanska w odleglej przeszlosci bo w XVIII stuleciu wspomina ze na drzwiach [waznego budynku] w miescie byl umieszony taki oto napis:
Jus ruddens judex semper fis omnibus idem,
Judiciam alterius judicius ut fugias.
Du Richter, wilt du dich vor deinem Richter freuen?
So sprich das Urtheil recht den streitenden Partheyen.
Kompletnie nie wiemy nic o tym zdjęciu. Czy zostało zrobione na Dolnym Mieście?... Może na Olszynce?... Może na Biskupiej Górce?... A może w zupełnie innej dzielnicy. Albo nawet w zupełnie innym mieście. Nie wiemy też kto na nim jest.
Ale zdjęcie to ma dla nas Opowiadaczy Historii Dolnego Miasta w Gdańsku sporą wartość. Na odwrocie jest postawiona pieczątka. A. Kahle Danzig. Grüner Weg 2. Zawodowy fotograf? Fotograf amator? Może przy pomocy Szanownych Forowiczek i Forowiczów z "Dawnego Gdańska" uda się dowiedzieć czegoś więcej zarówno o samym zdjęciu jak i o jego autorce lub autorze z ulicy Zielonej 2...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum