Wysłany: Sob Cze 18, 2011 6:22 pm Królewskie "ukazy" dla Gdańska 1842?
Jako że z niemieckim jestem na bakier to chciałbym sie skonsultować czy idę dobrym torem. Takie papierzyska wpadły mi w łapy co o tym myślicie, sorki za foty jak to coś konkretnego to "obcykam" lepiej. Czyżby królewskie rozporzadzenia dla Gdańśka po przejściu miasta pod pruskie władanie?czy ewentualnie ktoś chciałby podjąć sie tłumaczenia?
d.JPG
Plik ściągnięto 5080 raz(y) 111,63 KB
c.JPG
Plik ściągnięto 5080 raz(y) 92,52 KB
b.JPG
Plik ściągnięto 5080 raz(y) 100,79 KB
a.JPG
Plik ściągnięto 5080 raz(y) 116,4 KB
_________________ szukajcie a znajdziecie...a będzie wam ..odebrane?:)
Na oko to jakieś typowe zarządzenia prezydenta rejencji, czyli raczej kogoś w rodzaju wojewody. No i 1842 akurat nie jest żadną szczególnie przełomową datą w historii Gdańska.
Amts Blatt i Offentlicher Anzeiger to publikatory urzędowe - w tym przypadku Miasta Gdańska, Rejencji Gdańskiej, bądź też Prowincji Prusy Zachodnie (nie wiem dokładnie) - czyli coś w rodzaju obecnych wojewódzkich dzienników urzędowych.
Hmm czyli "nieśmiertelności" sobie za te papiery nie kupię przekazująć je np. do muzeum miejskiego . Jak kogoś by zainteresowały oddam, tylko stan nie jest zbyt rewelacyjny, trzeba by wyczyścic i najlepiej potraktować środkiem grzybobójczym a potem np. krochmalem w sprayu.
_________________ szukajcie a znajdziecie...a będzie wam ..odebrane?:)
Muzeum Miejskie pewnie chętnie przyjmie, ale przed odkażaniem, krochmaleniem i zalewaniem jakąś wymyślną żywicą. Na nieśmiertelności się nie znam za bardzo. Zawsze można sobie zażyczyć karteczki z nazwiskiem na ekspozycji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum