Witam,
poszukuje zdjec punc oraz przedmiotow z cyny wykonanych na terenach Prus Wschodnich - pobrzeza od Gdanska po Krolewiec.
pozdrawiam wszystkich Forumowiczow!
Konwisarstwo, to temat rzeka. Jeżeli jesteś z 3M to wpadnij do biblioteki MNG i PAN. Znajdziesz i zdjęcia, i rysunki punc. Nie wiadomo do czego i jak bardzo jest to potrzebne. Dużo znajdziesz w Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Archiwum Państwowym tamże, w Instytucie Sztuki PAN w stolicy, w Bibliotece UMK, trochę w Bibliotekach Kurii Elbląskiej i Muzeum Diecezjalnego w Pelplinie, itd.
Dziekuje, ale sa to dokumenty ogolnie dostepne i znane. Bardzo duzy zbior posiada poza tym muzeum w Elblagu - polecym! Mnie interesuja przedmioty znajdujace sie w rekach prywatnych, czesto niedostepne dla nielicznych znawcow tematu. Temat, wbrew temu co piszesz, Dostojny Wiesniaku, jest jeszcze bardzo powierzchownie poznany. Pani Wlodarska z Muzeum Narodowego dawno temat zarzucila, nawet zbiory tzrymane sa w magazynie. Temat natomiast cyny Braniewskiej i Krolewieckiej w ogole nie zostal do tej pory ruszony.
Muzeum olsztyńskie wspólnie z PAN-em opracowały dokumentację fotograficzną Konserwatora Zabytków Okręgu Królewieckiego. Cyny też jest tam trochę. Zbiorów prywatnych czy to cyny, czy czego innego nikt nie kataloguje a nawet jeżeli, to nie udostępnia. Ktoś kiedyś chciał to opodatkować. Stoisz więc przed ścianą bo nawet jeżeli ktoś miał taką wiedzę, to już o niej zapomniał.
Nie wykluczone. Na razie probuje zebrac wspolnie ze znanym kolekcjonerem Gdanskim wiedze o tym, co zachowalo sie w rekach prywatnych - nie zawsze swiadomych. Niedawno np. znaleziono w Sopocie cynowa mise chrzcielna gdanskiego konwisarza, ktora do wkroczenia wyzwolicieli znajdowala sie w pewnym kosciolku na Zulawach.
Niedawno np. znaleziono w Sopocie cynowa mise chrzcielna gdanskiego konwisarza, ktora do wkroczenia wyzwolicieli znajdowala sie w pewnym kosciolku na Zulawach.
Zalaczam rowniez zdjecie dzbanka z mojej kolekcji - Friedrich Pelet - Krolewiec.
Jeżeli bardzo Ci zależy, można ustalić komu powinieneś zwrócić ten dzbanek. Jeżeli nie istnieje parafia, z której on pochodzi, to jest pewnie jej następca prawny. I żeby nie było - to Ty wywołałeś ten temat, Ty wstawiłeś te zdjęcia.
Mylisz dwa tematy. Pokazany przeze mnie dzbanek jest wytworem Krolewieckim, ktory z pewnoscia nalezal nie do parafii, lecz ew. do pastora, a prawdopodobniej do jakiejs Wschodniopruskiej lub Niemieckiej (zakupiony w polnocnych Niemczech) rodziny. Byl on elementem zastawy do codziennego uzytku. Z tego wzgledu, w przeciwienstwie do zastawy srebrnej, stanowia przedmioty z cyny spora rzadkosc, gdyz przetapiane (patrz wspomnienia zu Dohna), niszczone i gubione (wykopaliska z latryn Elblaga i Gdanska, znaleziska w Kanale Radunii) nie byly darzone zbyt duza estyma. Nawet nasze Muzeum Narodowe nie uznalo za sluszne zaprezentowanie swojej duzej kolekcji szerszej publicznosci. Bo to przeciez "tylko" cyna. W tym miejscu duzy uklon w kierunku Muzeum Historycznego, prezentujacego swoje zbiory cyny w Ratuszu.
Zgadza sie .........bylem kilka razy w Muzeum Narodowym .....o cynie zapomnieli - ciekawy jestem czy to sie zmienilo . ------- Sporo czasu minelo od kiedy to wpisales ..... Czy udalo sie tobie trafic na kolekcjonerow cyny ??. A moze trafiles na ciekawe eksponaty ???? Bardzo jestem ciekawy . Zbieracz
38ad2795e9c31fd16e12937c54fa0135.jpg podobny ale inny..........
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum