Witam, od jakiegoś czasu zastanawia mnie, czy poprawne jest mówienie 'w Złotej Karczmie' czy raczej 'na Złotej Karczmie'?
Mam problem ze znalezieniem tej informacji, może słabo szukałam, więc bardzo dziękuję za odpowiedź lub odesłanie mnie do odpowiedniego wątku na forum lub innego źródła:)
Nie Ty jedna masz ten problem (vide: http://gdansk-zlota-karcz...opic.php?t=5636 ; http://forum.gazeta.pl/fo...ta_Karczma.html - Forum Dyskusyjne mieszkańców nowego osiedla PB Margo na Złotej Karczmie w Gdańsku. ). Niemniej poprawna forma będzie ; W Złotej Karczmie. Podobnie w sąsiednim Jasieniu, a nie na Jasieniu. Ale na Morenie, Siedlcach (jako dzielnicy, gdyż w mieście to będzie forma w Siedlcach) etc.
Może i tak. Mieszkańcy mojego miasta też mają dylemat i z pokorą przyjmują, to co się utarło. I tak dokumenty są wydawane przez Prezydenta Miasta Suwałk (myślę, że raczej winno być Suwałki). A mieszkańcy jednej z wsi (lub ze wsi) są mieszkańcami - i tu nie wiadomo - Szypliszk, czy Szypliszek, Trakiszek, czy Trakiszk.
Ostatnio zmieniony przez dandola Pon Lis 01, 2010 5:32 pm, w całości zmieniany 1 raz
@dandola
Dziękuję bardzo, przeglądałam wcześniej pierwsze z wymienionych przez Ciebie forów i zauważyłam, że użytkownicy również mają podobny do mojego problem;)
Moja matka twierdzi, że poprawna jest forma 'w Złotej Karczmie', natomiast wszyscy moi znajomi używają przyimka 'na', stąd też moje pytanie.
@Krzysztof
'W mieście' ('w Gdańsku'), ale mówi się przecież 'na Starym Mieście' (przynajmniej ja się nie spotkałam nigdy z formą 'w Starym Mieście'). Tak samo 'w dzielnicy' i 'we wsi', ale sama mieszkam 'na Oruni', która jest zarówno dzielnicą jak i byłą wsią...
@Łukasz
Z tych porad wynika, że zarówno 'w Złotej Karczmie' jak i 'na Złotej Karczmie' są w gruncie rzeczy poprawne, chociaż ostrożnym zaleca się używanie przyimka 'w'. Dziękuję bardzo:)
"Ostrożnym zaleca się", bo trzeba zawsze brać pod uwagę zwyczaje miejscowe. Żaden gdańszczanin nie powie przecież "na Oliwie", mimo że Oliwa od dawna nie jest odrębną miejscowością. W Gdańsku te zwyczaje są wyjątkowo trwałe, ponieważ poszczególne dzielnice są często wyraźnie od siebie oddzielone łąkami czy lasami, a odległości pomiędzy nimi bywają znaczne. Dlatego moim zdaniem forma "w Złotej Karczmie" jest lepsza, skoro Złota Karczma jest w granicach Gdańska od niedawna, a od innych dzielnic jest wyraźnie oddzielona lasem czy obwodnicą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum