Przy ul. Podwale Staromiejskie została otwarta wystawa plenerowa "Polacy Wolnego Miasta Gdańska". Na wystawie jest ustawionych 80 plansz przedstawiających zdjęcia Polaków WMG. Naprawdę warto zobaczyć. Wystawa ma być do końca maja ale ze względu na wandalów nie wiadomo czy tyle przetrwa. :-/
Zdjęcia różne, niektóre bardzo znane, niektóre (jak dla mnie) zupełnie nowe.
Mam wrażenie, że do podpisów wkradło się parę nieścisłości: np. na zdjęciu podpisanym "ks. Komorowski , oraz ks. Miszewski podczas zabawy karnawałowej" ten młodszy to moim zdaniem ks. Franciszek Rogaczewski; czy starszy jest ks. Leonem Miszewskim, nie umiem rozstrzygnąć. Etap reemigracyjny mieścił się chyba w Nowym Porcie, a nie - jak podają podpisy - w Wisłoujściu. Zdjęcie Polaków defilujących koło Dworu św. Jerzego podpisano "Długi Targ". Myślę, że "Towarzystwo Przyjaciół Gdańska" powinno bardziej uważać na takie "drobiazgi".
8 maja (czwartek) o godz.18.00 przy ul. Opata Rybińskiego 10 w Oliwie odbędzie się wykład Arkadiusza Kazańskiego pt. "Wydarzenia Sierpnia '80 w Trójmieście na przykładzie strajku komunikacji miejskiej".
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum