Skoro ŻÓraw to raczej StaroRZytny
Byłby to niezbity dowód na to, że długo przed wizytą św. Wojciecha coś tu jednak było i wszelkie dywagacje na temat, czy Gdańak ma 1000 lat, czy mniej należałoby rozpocząc od nowa
Czepiacie się, akurat co do Żurawia, to bardzo długo funkcjonowała pisownia przez Ó. Nie wiem, czy nie zmieniono tego w latach trzydziestych, kiedy zmieniono też pisownię imienia Jakób na Jakub i parę innych rzeczy (np. Hiszpanja na Hiszpania).
Może po prostu zbyt ufasz w jedyność znaczeniową polszczyzny którą się posługujesz - wyrazy mają to do siebie że co jakiś czas zmieniają nieco swoje znaczenia.
Pumeks napisał:
Czepiacie się, akurat co do Żurawia, to bardzo długo funkcjonowała pisownia przez Ó. Nie wiem, czy nie zmieniono tego w latach trzydziestych, kiedy zmieniono też pisownię imienia Jakób na Jakub i parę innych rzeczy (np. Hiszpanja na Hiszpania).
Alberht, po raz kolejny apeluję do Ciebie - mniej pisz, więcej czytaj.
dokładnie przeczytałem to, co napisał pumeks, ale chciałem tylko zauważyć, że na tej konkretnej pocztówce widnieje napis żóraw, a pumeks napisał 'nie wiem', więc to może choć nie musi być dowodem na poparcie jego tezy. jeden post więcej nie obciąży zbytnio serwera...
Nie wiem, czy nie zmieniono tego w latach trzydziestych, kiedy zmieniono też pisownię imienia Jakób na Jakub i parę innych rzeczy (np. Hiszpanja na Hiszpania).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum