W wielkim skrócie zapraszam na http://www.mojgdansk.com A dokładniej chciałbym w tym miejscu poinformować wszystkich zainteresowanych o najnowszych wpisach w serwisie. Część z was serwis już zna jednakże przytoczę kilka słów na jego temat. Serwis przede wszystkim ma przedstawić w zdjęciach i informacjach ostatnie stulecie Gdańska. Głównie przodują pocztówki jednakże dzięki zgodzie kilku zawodowych fotografików są już i będą nowe niesamowite zdjęcia.
Świetny serwis. Fajnie, że jest sporo zdjęć z lat 60. i 70. bo aktualnie to mnie zaciekawia. Plus, że są też jakieś fotki od Chełmu poczynając przez Siedlce i Suchanino do Piecek. Byle tak dalej.
EDIT 2: A to http://www.mojgdansk.com/...m_8x/chelm3.jpg to nie żaden Chełm, tylko widok znad Chełma (z samolotu?) na Nowe Ujeścisko (alias Wzgórze Mickiewicza), Emaus i Suchanino. Świetna fotka. Gdybym chciał ją wstawić tu na forum do wątku o Emaus, to jak mam to zrobić (w jakiej formie), żeby nie naruszyć praw autorskich (i żebyś nie miał pretensji)?
Fakt, na stronce aż roi się od błędów, mnie one nie przeszkadzają specjalnie, po prostu oglądam zdjęcia bez czytania podpisów. A sama idea moim zdaniem świetna, wiele z tych zdjęć jest dla mnie nowością.
Dziękuje wszystkim za sugestie i uwagi. Przy ponad 1000 zdjęć idzie popełnić błąd bardzo prosto więc wybaczcie za błędy.
Bartek:
poprawiłem wskazane błędy. Ponad to do Edit2: Zdjęcie to wrzuciłem w Siedlce. Od samego początku wiedziałem że to os Mickiewicza tylko jakoś wrzuciłem je w Chełm. Chyba miałem złudne nadzieję że nikt się nie połapie
Jeśli chodzi o wskazane zdjęcie to podejrzewam iż jeśli podasz źródło oraz zaznaczysz iż rozpowszechnianie zabronione jak i nie usuniesz z niego podpisu to właściciel nie będzie miał nic przeciw. Chyba że na tym zdjęciu będziesz chciał jakoś zarobić no to wtedy już trochę gorzej.
Jeśli chodzi tobie o blokadę prawego przycisku myszy to jest ona wymogiem na mnie nałożonym aby ktokolwiek kto spróbuje zdjęcie skopiować był świadomy iż ma ono prawa autorskie.
pumeks:
Rozróżniam stare miasto od głównego miasta tylko nie do końca wiedziałem gdzie ich jest granica. Dokształciłem się Ponad to z czasem myślałem iż pojęcie głównego miasta z biegiem czasu zanikło jako że jest bardzo rzadko spotykane. Ponad to mało kto rozróżnia te pojęcia . Domyślam się że tutaj na forum to wszyscy lub znaczna większość. Na pocieszenie dodam iż chyba dobrze że nie napisałem "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" tak jak niestety duża część mieszkańców Gdańska i okolic mówi na Główne Miasto.
Napisanie "s t a r ó w k a" (małą literą) to znacznie mniejszy błąd niż podpisywanie ulicy Mariackiej "Stare Miasto". A tego:
pavoogd napisał/a:
Rozróżniam stare miasto od głównego miasta tylko nie do końca wiedziałem gdzie ich jest granica. Dokształciłem się Ponad to z czasem myślałem iż pojęcie głównego miasta z biegiem czasu zanikło jako że jest bardzo rzadko spotykane. Ponad to mało kto rozróżnia te pojęcia
to po prostu szkoda komentować, przez 7 lat istnienia tego forum było już o tym tyle razy i ciągle
Tak łopatologicznie: ratusz staromiejski - Stare Miasto, ratusz głównomiejski - Główne Miasto. Jeszcze ratusza głównomiejskiego nie zaczęto nazywać staromiejskim czy też starówkarskim więc nazwa Główne Miasto chyba nie zanikła.
A przy okazji, skąd wziąłeś legendę o Żabim Kruku? To jakaś opowieść ludowa z czasów Piasta Kołodzieja? Ja po jej przeczytaniu (do połowy, sorry dalej nie mogłem) zamknąłem stronę.
P.S. Jak wiadomo Gdańsk jest piastowskim gniazdem. Nie dlatego, że Piast Kołodziej się w nim urodził ale dlatego, że urodziła się w nim matka chrzestna Piasta Kołodzieja.
A w którym miejscu jest napisane STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) mała literą? Ja jakoś tego nie widzę. Rozumiem że lubisz się czepiać ale bez przesady. Są pewne granice. W którym miejscu napisałem że ul. Mariacka to Stare Miasto proszę przytocz konkretny tekst z tego forum. Będę wdzięczny.
A w którym miejscu jest napisane STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) mała literą? Ja jakoś tego nie widzę. Rozumiem że lubisz się czepiać ale bez przesady. Są pewne granice. W którym miejscu napisałem że ul. Mariacka to Stare Miasto proszę przytocz konkretny tekst z tego forum. Będę wdzięczny.
Ja napisałem, że prędzej bym wybaczył, gdybyś np. w galerii http://www.mojgdansk.com/...um=8&gallery=43 zdjęcia 1, 5, 12, 15 i parę innych podpisał jako (z małej litery) s t a r ó w k a a nie jako Stare Miasto. Konkretnie ulica Mariacka to np. zdjęcie 23. Tak dla twojej wiadomości, Wyspa Spichrzów nie leży ani na Starym Mieście, ani na Głównym, ale pewnie i tak tego nie zapamiętasz.
Aha, i jeszcze - na Twoje życzenie - tutaj popisałeś się tą samą terminologią, "poprawiając" na swoje kopyto Fenikowskiego, co dowodzi, że nie znasz tak podstawowych obiektów jak Ratusz Staromiejski i Ratusz Głównomiejski. Najwyraźniej trudniej przyswoić sobie kilka podstawowych informacji niż stworzyć witrynę internetową o Gdańsku. Przykro mi, ale strona "mój Gdańsk" nie znajdzie się z pewnością na liście miejsc w internecie, które mógłbym polecić komukolwiek.
spieszę donieść, że poniższe zdjęcie, zamieszczone w dziale lata70, to nie dzielnica VII Dwór, a Przymorze - na pierwszym planie teren obecnego "rynku" zwanego zielonym
vii_dwor2.jpg to nie siódmy dwór ;) na szczęście starówka też nie ;)
seestrasse: dziękuje serdecznie poprawione. Niestety trochę za młody jestem by poznać wszystkie osiedla na oko. A budynki podobne do tych z VII dworu.
Jarek PDW: Zdjęcia posiadam z:
1. prywatnej kolekcji pocztówek mojego dziadka
2. użyczonego albumu od znajomego
3. z wycinków starych gazet (tych gazet mam jeszcze sporo z lat 50 i 70, 80) więc na pewno będzie wiele ciekawostek.
4. dzięki uprzejmości Pana Uklejewskiego, zdjęć będzie jeszcze duuużo więcej.
Ot cała tajemnica
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum