Witam. Czy ktoś natknął się na zdjęcia lub pocztówki dawnego Łęgowa.
Pisząc "dawnego" mam na myśli Łęgowo do lat 60-ych ?
Jak wyglądały te tereny przed wojną?
Pozdrawiam
Proszę bardzo na początek - moje i moich kolegów artykuły na temat Łęgowa na stronie - www.starypruszcz.pl . I herb gminy wiejskiej Łęgowo (Landgemeinde Langenau) powstałej po reformie administracyjnej z 1887 roku. Twórcą herbu był znany grafik Otto Hupp - autor cennej pracy "Die Ortswappen Koenigsreichs Preussen", której polskim odpowiednikiem był m.in. "Herbarz Polski" Gumowskiego.
Już raz wystąpiłem z taką propozycją na tym forum, ale nie było zainteresowania. Część zamieściłem na WFG - temat "Herbarz gdańsko - żuławski". Jeśli jest taka potrzeba, to bardzo chętnie. Tylko, w którym miejscu zamieścić ten temat. Posiadam herby: znanych rodów gdańskich, herby kilku żuławskich miejscowości i Gdańska, Sopotu Oliwy, Oruni, gmerki większości gdańskich kościołów, sygnety i pieczęcie gdańskie począwszy od najstarszych.
Super! Wielkie dzięki. W 2009 roku nastapiła "reaktywacja" herbu Łęgowa. Został on ponownie opracowany. Jeżdzą już auta i podkreślając przywiązanie do swojej miejscowości naklejają herby na tylne szyby. W 2010 mają powstać "witacze" przy wjeździe i wyjeździe do Łęgowa z tymże herbem.
Dzięki Dandola ! Wielka to dla mnie pomoc !
Nadal licze na wrzucanie starych fotek z Łęgowa. Super jeśli znacie źródła.
Pozdrawiam!
Źródeł jest bardzo niewiele i do tego są porozrzucane. Ja Łęgowem zajmuję się od lat i wszystkiego jeszcze nie mam. Zacząć poszukiwania należy od archiwum pocysterskiego w Oliwie. Bądź uprzejma i przedstaw współczesny herb Łęgowa.
Jak widać nic nowego. Nawiązanie do herbu Otto Huppa. Tylko, że tamten dotyczył gminy wiejskiej Łęgowo. Ale to detal. Chociaż władze mogły się pokusić o większą pomysłowość, a może i dobrze. Sięgnięcie do korzeni, co się dziś rzadko zdarza. Dzięki.
Na tej stronie masz najświeższe, jeszcze ciepłe moje materiały łęgowskie:
http://starypruszcz.pl/fo...php?p=7087#7087
Dzięki. To zdecydowanie ułatwi mi moją prace.
Organizuje wystawę "Łęgowo w dawnej fotografii" i szukam gdzie się tylko da.
Troche materiałów już zebrałam ale to dopiero połowa drogi...!
Pozdrawiam!
Ja jestem też za tym, aby powracać do tradycji lub ją utrzymywać, gdzie się tylko da. Pomysł wystawy popieram, ale gdzie ma ona mieć miejsce i kiedy? Jak widać nie daję na tym forum materiałów, które są dostępne na najbardziej im odpowiadającym regionalnie forum pruszczańskim, aby ich nie dublować. Z tej przyczyny zainteresowanych Łęgowem odsyłam pod wskazany adres www.starypruszcz.pl Stanowczo odradzam korzystanie z pracy "Pierwszy był Pruszcz". Pełno w niej błędów i nieścisłości. Praca napisana sobie, a muzom.
I mapa przedstawiająca sytuację kościelną miejscowości położonych w sąsiedztwie Łęgowa (daty oznaczają lata powstania gmin ewangelickich)
mapa.jpg
Plik ściągnięto 24299 raz(y) 68,8 KB
Ostatnio zmieniony przez dandola Sro Sty 06, 2010 7:54 pm, w całości zmieniany 3 razy
Wystawe organizuje z racji zawodu, który wykonuje. Sentyment do miejscowości i ciekawość dotycząca historii tego miejsca do kolejne motory, które mnie napędzają. Jestem w trakcie zbierania materiałów a początek wystawy przewiduję na wiosnę.Miejsce-oczywiście Łęgowo ! Kto wie może i pokusze się o skorzystanie z Twoich informacji ;) /dandolo/
Już raz wystąpiłem z taką propozycją na tym forum, ale nie było zainteresowania.
Niestety nie pamiętam, natomiast wydawało mi się że już Cię do czegoś takiego zachęcałem.
dandola napisał/a:
Tylko, w którym miejscu zamieścić ten temat.
Proponuję Fora ogólne » Gdańsk - Sopot - Gdynia
w jakiej zrobisz to formie -obojętne. Jeśli zdublujesz "herbarz" z WFG - też dobrze - niektórzy (np. ja) nie mają tam dostępu.
Dostojny Wieśniak napisał/a:
A ja sądzę, że to dobrze. Po co wymyślać nowe herby, jeżeli te już istnieją?
To zależy.
Nie wiem jak dokładnie było w przypadku Łęgowa, ale jeśli gmina wiejska stała się miastem - to oczywiście jej herb powinien przejść na miasto.
Ale czasem "sięga się do tradycji" w sposób dość niefortunny - np. w Miastku porzucono tradycyjny herb, bo niektórym wydawało się, ze "prawdziwym herbem" jest - nota bene też zaprojektowany przez Huppa - dawny herb... powiatu miasteckiego.
To tak jakby herbem Gdańska ustanowić nagle orła Prus Królewskich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum