Wysłany: Wto Lis 10, 2009 7:56 pm Hochzeit über Danzig
Na ebayu pojawiła się pocztówka z opisem: Gasthaus zum grünen Kranze Reinhard Schulz, Hochzeit / Schule. Na odwrocie pieczątka Hochzeit über Danzig 1. Zaadresowana do Stadtkrankenhaus Danzig. Czy komuś ten Hochzeit z czymś się kojarzy, bo mi niestety nie.
Jak twierdził właściciel tego obiektu - "Przed wojną była to restauracja, a po wojnie jego teść udostępnił go na kościół"
Teraz po drugiej stronie ulicy stoi nowy kościół, ale krzyż na szczycie pozostał.
Tu można znaleźć mój artykuł na temat Wiśliny:
http://www.starypruszcz.p...ghlight=wislina *w gminie Pruszcz znajduje się wieś Weselno nosząca niegdyś tak, jak i Wiślina nazwę Hochzeit, co może wprowadzać w błąd i konsternację poszukujących informacji. Stąd pytanie, czy na pewno na pocztówce chodzi tu o Wiślinę. Tu mapka z położeniem wzmiankowanych miejscowości, które w spisie wsi wchodzących w skład gminy Pruszcz Gdański występują oddzielnie oraz mapka archiwalna, na której nie widzimy Weselna, tylko Wiślinę. Sprawdziłem w "Westpreußisches Ortsverzeichnis", ale pod hasłem Hochzeit figuruje tylko Wiślina.
I zagadka rozwiązana - na pierwszym zdjęciu szkoła w Wiślinie i szkoła z pocztówki. Jak widzimy są to 2 różne budynki. Tym samym Hochzeit z pocztówki jest źle opisany i nie jest Wiśliną pruszczańską (pomijając fakt, że w Wiślinie nigdy nie było gospody "Pod Zielonym Wieńcem" !!!)
I zagadka rozwiązana - na pierwszym zdjęciu szkoła w Wiślinie i szkoła z pocztówki. Jak widzimy są to 2 różne budynki. Tym samym Hochzeit z pocztówki jest źle opisany i nie jest Wiśliną pruszczańską (pomijając fakt, że w Wiślinie nigdy nie było gospody "Pod Zielonym Wieńcem" !!!)
Wcale nie jestem pewien, czy zagadka jest rozwiązana. Zdjęcia budynku "schule" są jednak dość podobne. A czy czasem nie są robione z przeciwnych stron? (kominy).
A zdjęcie zamieszczone przez Krzysztofa pochodzi na pewno z Wiśliny: obaj tam byliśmy, i obaj byliśmy zupełnie trzeźwi! Oczywiście, budynek dawnego domu modlitwy (jak kto woli: kaplicy) jest bardzo podobny do tego ze starej pocztówki. Mogły być dwa takie, ale to niezbyt prawdopodobne. Tak więc nie jest to dla mnie rozstrzygnięte.
tpl
Dzięki za sprostowanie i za zdjęcie zrobione w ostatnim momencie. Ciekawe, czy będzie rozbiórka, czy rewitalizacja wzorem szkoły? Jednak koleżance z Mokrego Dworu dolega skleroza i wprowadziła mnie w błąd. Jej przodkowie mieszkali w Wiślinie przed wojną. Szkoda, że nie skontaktowaliśmy się wcześniej, gdyż może udałoby się ustalić dokąd przeniesiono żołnierzy francuskich z mennonickiego cmentarza w Wiślinie. A co to jest Boettchergasse?
Ostatnio zmieniony przez dandola Sob Lis 14, 2009 7:17 am, w całości zmieniany 1 raz
Nie byłbym tego taki pewien, bo kiedyś próbowałem tego dokonać. Jedna opinia mówi o cmentarzu w Gdańsku, druga wątpliwa o przewiezieniu szczątków żołnierzy napoleońskich do Francji. Proboszcz również nic nie wie.
Wspaniałe zdjęcie Łukasz nie pozostawiające wątpliwości co do tego, że gospoda "Pod Zielonym Wieńcem" z pocztówki adresowanej do szpitala miejskiego w Gdańsku jest tą, którą uwieczniłeś w jej obecnej postaci.
I jeszcze jedno ujęcie przedmiotowej gospody datowane na ok. 1920 rok (chyba młodsze od "pocztówkowego" -zwróćmy uwagę na drzewa i zwieńczenie dachu przyległego budynku, który później pełnił rolę kaplicy). W owym czasie właścicielem był H. Peters. Może komuś uda się odczytać datę na pocztówce? Będziemy wiedzieć, kto był pierwszym właścicielem - Schulz czy Peters.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum